Neseniai stovėdama eilėje turguje prie daržovių nugirdau dviejų pirkėjų pokalbį. Jis skambėjo maždaug taip:

-Taip norėčiau tų burokėlių, bet ką su tais lapais daryti?

-Virk sriubą!

-Tai kad ta sriuba jau per gerklę visiems išlindo… Pirkčiau vien dėl burokėlių gumbų, bet lapus išmesti sąžinė neleidžia…

Tad jei ir jūs susiduriate su panašia problema, kai įsibangavus šviežių burokėlių sezonui iš pradžių labai geidžiama, o paskui pabostanti „batvinių” sriuba jau nevilioja namiškių, turiu jums du pasiūlymus. 

Pirmas pasiūlymas ką daryti su burokėlių lapais – gaminkite iš jų karštą garnyrą! Smulkiai supjaustykite lapus ir kotelius. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, apkepinkite porą susmulkintų česnako skiltelių ir suverskite burokėlius. Pradžioje stenkitės sumesti kotelius, nes jie ilgiau užtruks minkštėdami. Pakepinkite kokią minutę, tada suverskite į keptuvę ir lapelius. Kepinkite maišydami, kol lapai suglebs, o koteliai visiškai suminkštės. Bebaigiant kepti įpilkite šlakelį sojų padažo, pabarstykite pipirais ir palaukite, kol nugaruos visas skystis. Viskas, garnyras paruoštas. 

Antras pasiūlymas dar geresnis nei pirmas:) Juk iš tų burokėlių su visais lapais jūs galite išvirti trintą sriubą, kurią pagardinę rytietiškais prieskoniais, patieksite restorano lygio vakarienę! Niekas net nepastebės tų „atsibodusių” burokėlių lapų, prižadu. 

Trinta burokėlių lapų sriuba su rytietiškais prieskoniais

4 asm. 

Šlakelis alyvuogių aliejaus

1 vidutinis svogūnas, supjaustytas gabalėliais

2 skiltelės česnako, susmulkintos

1 saliero stiebas, supjaustytas

1 morka, supjaustyta

4-6 burokėliai su lapais, supjaustyti atskirai gumbai ir atskirai stiebai su lapais

2 nedidelės bulvės, supjaustytos

1 litras vištienos sultinio (arba držovių sultinio, arba vandens)

Prieskoniai: po žiupsnį kumino (cumin), saldžiosios paprikos, ciberžolės (turmeric), čili pipirų dribsnių, grūstų juodųjų pipirų

Patiekimui: jogurtas, žalumynai ir duonos traškučiai (man labai skanūs Balto pyrago „Jorė” su saulėgrąžomis)

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Kai šie suminkštės, suberkite prieskonius ir trumpai apkepinkite, kad jie paskleistų aromatą. Suberkite į puodą salierus, morkas, burokėlių gumbus, bulves, ir dar truputį apkepinkite. Supilkite sultinį, įberkite druskos ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pabaigoje suberkite burokėlių stiebus su lapais, pavirkite kelias minutes kol šie suminkštės, lapai visiškai suglebs, tada viską suplakite blenderiu iki vientisos masės. Paragaukite, ar netrūksta druskos, aštrumo (man patinka, kai sriuba būna švelniai aitri).

Patiekite pagardinę graikišku jogurtu ir žalumynais. 

Komentarų apie "Trinta burokėlių lapų sriuba su rytietiškais prieskoniais": 8

  1. Nida:

    Vilma – kaip smagu girdėti!!! Pavydžiu jums kaimo ir tų ranka pasiekiamų dažovių….. 🙂

  2. Vilma:

    Ačiū už gardžios sriubytės receptą, maniškiai jau pasimėgavo, šiandien vaišinsiu sesers šeimyną, kadangi buvojant kaime visos daržovės ranka pasiekiamos.
    Laimingai jums!

  3. Nida:

    Elena – tai Jums ačiū už dar vieną puikią modifikaciją ir pasiteisinusią improvizaciją!:)

  4. elena:

    Gaminau burokelių + mangoldų lapai. Draugauja idealiai :). Ačiū už nuostabios spalvos idėją pietums 🙂

  5. Nida:

    Taip!! Tik kai tų lapų jau nesuvalgom žalių, tai tada imuosi sriubos:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *