Kai vieną rytą Pekino viešbutyje nusileidau valgyti pusryčių, ir besišypsančios kinės buvau paklausta koks mano kambario numeris, nė nemirktelėjus išpyškinau, jog 1201. Ji, žvilgtelėjusi į savo sąrašus, baisiai nustebusi sako: „Ne, šiame kambaryje jūs negyvenate”. Manyje užvirė kraujas. Kaip negyvenu, jei tik ką iš ten nusileidau liftu?? „Šiame kambaryje gyvena žmonės su kiniška pavarde” – ištarė viešbučio darbuotoja, kai buvau pasirengusi kibti jai į atlapus. Ji matyt pamanė, jog atėjau iš gatvės, ir bandžiau prasmukti į restorano erdves su plačia gama pusrytinių gardėsių. Tik tuomet suvokiau, kad 1201 – tai kambario numeris praeitame viešbutyje, bet ne šiame… Kai kelionėje beveik kasdien keičiasi viešbučiai, ankstyvą rytą dar pusiau miegančios smegenys nesugeba atgaminti, kuriame jų šiąnakt miegojai 🙂

Bet aš jau namie ir rytais nereikia sukti galvą, koks tavo šios nakties numeris 🙂 Be to, koks malonumas atgauti kulinarinius gebėjimus savo virtuvėje, o ne stumdytis eilėje prie atvėsusios kiaušinienės… Kai jau diena su naktimi ima nesimaišyti, kai lagaminai savo sekančios kelionės laukia sandėly, o ne maišosi pusiau iškrauti po kojomis, kai visi kelionės drabužiai, išskalbti, kvepiantys, gražiai ir vėl sugula į spintą, tada visa širdimi pajaučiu, kad esu namie, o ne laikonoj stotelėj eiliniame viešbutyje… Tik tada atgimsta noras kurti.

Šios dienos vakarienė – tai trijų kontinentų skoniai ant vieno stalo. Nusipirkusi tris mažučius, kiek didesnius nei vyriška sauja, viščiukus, nutariau juos pagaminti trimis skirtingais būdais. Ir nors viščiukų marinavimas užtruko šiek tiek ilgiau, nei ruošiant didelę vištą kuriuo nors vienu būdu, abu su vyru ilgai mėgavomės kiekvienu skirtingai paruoštos sultingos mėsytės kąsniu, užsigerdami sodriu Australijos vynu.

Amerika, Azija ir Europa. Meksika, Indija ir Graikija. Štai tokie kontinentai ir tokios trys šalys buvo pristatytos ant mūsų vakarienės stalo.

Meksikietiškas viščiukas

1 nedidelis viščiukas

Marinatui:

1/2 citrinos sultys

4 česnako skiltelės, sutrintos

1/2 šaukštelio aitriosios paprikos  (galite berti ir daugiau, jei mėgstate aštriai)

1 šaukštelis saldžiosios paprikos

1 šaukštelis džiovinto oregano

1/4 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų

1 šaukštas alyvų aliejaus

1 šaukštelis druskos

Aštriu peiliu arba kulinarinėmis žirklėmis perpjauname centrinį kaulą, esantį paukščio nugaroje. Viščiukas tampa plokščias. Kad išlaikytų tokią formą, perveriame mediniu arba metaliniu iešmu išilgai per šlauneles. Pašlakstome viščiuką cintrinos sultimis. Iš likusių ingredientų sumaišome pastą ir ja aptepame abi viščiuko puses. Paliekame marinuotis keletą valandų. Kepame 190C orkaitėje (dedame į neįkaitintą orkaitę, kad būtų traškesnė odelė) maždaug valandą, karts nuo karto palaistant išsiskyrusiomis sultimis. Pateikiame su ryžiais.

 

Graikiškas viščiukas su daržovėmis

Nedidelis viščiukas

Marinatui:

1/2 citrinos

1/4 puodelio alyvų aliejaus

Druskos, pipirų

Daržovėms:

300g šviežių mažų bulvyčių, neskustų, nuplautų šepetuku

2 morkos, supjaustytos stambiais šiaudeliais

1 nedidelis baklažanas, supjaustytas maždaug 2,5cm kubeliais

1 nedidelė cukinija, supjaustyta panašaus dydžio kubeliais

1 raudonoji paprika, išvalyta, supjaustyta į 4-6 dalis

8 česnako skiltelės, nenuluptos

5-8 maži svogūnėliai, arba didelis saldus svogūnas, supjaustytas į 4 dalis

Druska, pipirai

Kelios čiobrelių šakelės kepimui ir papuošimui.

Viščiuką ištepam aliejumi ir pabarstome pipirais. Citriną perpjaunam į kelias dalis ir įdedam į viščiuko vidų. Galime į vidų įdėti kelias šakeles čiobrelio. Dedam viščiuką į kepimo indo centrą ir pašauname į įkaitusią orkaitę. Kepam maždaug 15 min. Išimam iš orkaitės, pabarstome visą viščiuką druska, pašlakstom iš visų pusių išsiskyrusiomis sultimis. Aplink viščiuką sudedame bulves, morkas, viską pašlakstome išsiskyrusiomius sultimis ir dedame į orkaitč. Po maždaug 30 minučių išimame, apverčiame viščiuką, sudedame likusias daržoves, sumaišome jas su apkepusiomis bulvėmis ir morkomis, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska, pipirais, ir vėl pašauname į orkaitę pusvalandžiui. Karts nuo karto pašlakstome paukštieną ir daržoves sultimis išsiskyrusiomis kepant.

 

Indiškas viščiukas tandoori

1 viščiukas

Marinatui:

200g natūralaus jogurto

1 šaukštelis tarkuotos šviežios imbiero šaknies

2 česnako skiltelės, sutrintos

1 šaukštelis garam masala prieskonių

2 šaukšteliai maltų kalendrų

1/4 šaukštelio turmeriko

1 šaukštas tandoori masala prieskonių

4 šaukštai citrinos sulčių

1 šaukštas aliejaus

Druska

Dubenėlyje sumaišom jogurtą su visais išvardintais prieskoniais, citrinos sultimis ir aliejumi. Pasūdome, ir šia mase ištepame visą viščiuką iš išorės ir vidaus. Paliekame marinuotis keletą valandų arba per naktį šaldytuve. Kepame viščiuką šiame marinate 200C orkaitėje apie 40-60 minučių, kol mėsa iškeps. Pateikiame su virtais indiškais basmati ryžiais.

Komentarų apie "Trijų skonių viščiukai": 2

  1. Nida:

    Aciu, Rennie! Kažin ar i kiniško maisto puse norėsis pažiūrėti artimiausius metus ar du… Kai gyveni Europoje, apsilankymas kinų restorane kartą per mėnesį yra išties šventė. Bet valgyti šį maistą tris kartus dienoj beveik dvi savaites… To buvo per daug net man, labai atvirai kitų šalių kulinariniams išbandymams:) Na, bet gal nurimus emocijoms, sugrįš noras prisiminti Kiniją kokiais nors Azijos patiekalais:)

  2. Rennie:

    Sveika sugrįžusi. Tikrausiai tikra vištienos puota buvo. Lauksiu skanių įspūdžių iš kelionės:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *