Žinot, koks didžiausias pliusas buvo rašant knygą? Sužinojau labai daug lietuviškų kulinarinių pavadinimų:) Mano kruopščiausia pasaulyje redaktorė Inga negailestingai taisė visus mano anglicizmus, o kad ją lietuviškai po pataisymų suprasčiau, kaskart imdavausi žodyno. Kai kurie dalykai vis dar mano smegenyse sunkiai prigyja (kaip pvz ir kynva, kuri lietuviškai vadinasi bolininė balanda:)), na, bet bent jau žinau kaip taisyklingai lietuviškai parašyti:)

Quinoa fritters-2_LR

Šį savaitgalį aš namuose karaliavau viena. Be to, pagaliau įgyvendinau savo seną svajonę ir nusipirkau makro objektyvą, ypač tinkantį maisto fotografijai. Todėl nieko nelaukdama namus paverčiau fotografijos studija ir ėmiausi eksperimentų virtuvėje:) Šis superinis trašks vegetariškas užkandis – tų mano eksperimentų rezultatas:) Kynva (arba bolivinė balanda) – tai gėris neišpasakytas. Jei dar nesate jos atradę, marš į sveikų produktų skyrių artimiausiame prekybcentryje.

Su šiais paplotėliais tinka įvairiausi padažai. Aš išragavau su visais kiek turėjau Buga’s padažų, ir su visais jie man tobulai derėjo: tiek su granatų ir čili, tiek su aviečių, apelsinų ir čili, tiek su aštria kaukazietiška adžika. Bet skanu ir su paprasčiausia grietine arba graikišku jogurtu!

Kynva paploteliai

 

Boliviniu balandu paploteliai

Traškūs bolivinių balandų paplotėliai
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 stiklinė bolivinių balandų (kynva) kruopų
  2. 2 kiaušiniai
  3. 1/2 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
  4. 1/2 stiklinės miltų
  5. 4-5 šaukštai džiūvėsių pavoliojimui kepant
  6. 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
  7. 4 žali svogūnų laiškai, labai smulkiai sukapoti
  8. Druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  9. Aliejaus kepimui
Instrukcijos
  1. Bolivines balandas išvirkite 2 stiklinėse pasūdyto vandens (virkite uždengę, ant siplnos ugnies, apie  12-15). Visiškai atšaldykite. Galite kruopas pasiruošti iš vakaro ir laikyti jas šaldytuve.
  2. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir sudėkite virtas kruopas, tarkuotą sūrį, miltus, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Viską išmaišykite, tik labai nemaigykite, kad nesusitrintų kruopos.
  3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Jame skrudinkite paplotėlius kol gražiai parus, iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Iškepusius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Pateikite su mėgstamais padažais arba grietine.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Traškūs bolivinių balandų paplotėliai": 23

  1. Nida:

    J.M., labai smagu girdėti:) Buga’s padažų esu mačiusi Rimi (bent jau didžiuosiuose, Vilniuje), tad manau, kad ir Klaipėdoje turėtų Rimi būti. Taip pat kažkas minėjo, kad šiais padažais prekiauja ir Norfa, bet pati nepatikrinau šios info.

  2. J.M.:

    Išbandžiau šį receptą. Laaaabai skanu. Mano šeimos vyrai truputį įtariai žiūrėjo, bet kai paragavo,sakė liuks. Patarkit kur galima Buga’s padažų pirkti Klaipėdoje?

  3. Nida:

    Vegetare – man dvigubai malonu!!!!:) Beje, mano knygoje “Izraelio skoniai” yra superinės kynva salotos, ir dar vienas puikus vegetariškų burgerių receptas (ten kynva maišoma su lęšiais – tobulas naudingų medžiagų šaltinis vegetarams ir ne tik!). Išmėginkit:)

  4. vegetare:

    Tobulas skonis! Esame vegetarai, bet kynva atradome visai neseniai, vis galvojau kur ja panaudoti. Dabar zinosiu 🙂 kepsiu dar tikrai ne karta. Idealiai tiko su Buga’s astriu granatu padazu, kuris, taip pat jusu deka, buvo tikras atradimas! Aciu labai 🙂

  5. Skaitytoja:

    Na va, ne viena as tokia vargstanti 🙂 Bet man regis, kad kas daugiau gamina ir neapsiriboja lietuviskais puslapiais, susiduria su tokiom pat bedom, o tai jau ir armija nemaza gautusi 🙂 Labai pritariu tokiam sutarimui, kad paliktu pasviruoju sriftu originala (arba bent skliausteliuose), tuomet visi patenkinti butu, ir nereiktu verkti, bandant suprasti, kas per “kosminis” ingridientas tai yra :)) Net labai labai gera iseitis isties!

  6. Nida:

    Skaitytoja – tau atskiras komentaras dėl angliškų/lietuviškų knygų:) Aš kadangi lygiai taip kaip tu lietuviškus receptus skaitau (su žodynu), tai labai pritariu, kad nelengva susigaudyt:) Mes su kalbos redaktore daug diskutavom apie tuos pavadinimus ir išsireiškimus. Kai ką išsikovojau, kad nelietuvintų:) Bent jau kad pasviruoju šriftu originalų pavadinimą paliktų, kad tokie kaip mudvi geriau suprastų:) Žodžiu, galima rasti išeitį, ypač jei pagalvoji apie visą skaitytojų auditoriją:)

  7. Nida:

    Merginos, ačiū už jūsų komentarus ir žinutes, ypač kur įsigyti kynvos tiems, kurie jos dar neatrado. Kaip teisingai Donata rašo, kynva – pirmas pasirinkimas vegetarams, bes aprūpina organizmą baltymais. Be to, jie nesukelia jokių alergijų, tad kynvą gali valgyti net tie, kurie netoleruoja glutenų ir visokių kitokių dalykų. Tikrai patiks jums šitas patiekalas, – ir toms, kurios jau pažįsta kynvą, ir tos, kurios dar tik ruošiasi susidraugauti:) P.S. Donata, sveikinu:) Aš irgi užsikabliavau ant tų padažų, kai pas draugę paragavau. Kaip sakant, perduodu reklamą toliau:) Bet svarbiausia, kad patiko, kad neapgavau!:)

  8. Donata:

    Tiesa, aš tapau jūsų reklamos auka ir prisipirkau Buga’s padažų. Skanumas:)

  9. Donata:

    Kynva arba bolivinė balanda yra jėga!!! Atradau ją kai tik LT pasirodė. Išbandžius visokią, bet gal šviesi man geriausia. Skonis pasakiškas. Ypač mėgstu troškintas su daržovėmis. Super super, o Nida, tavo pasiūlytus kepsniukus būtinai bandysiu. Spintoje kaip tik pusė maišo kynvos prašosi į puodą:)
    Ir neskaitant, kad skanu dar ir laabai sveika. Netealus baltymų šaltinis ypač kas privengia mėsos.

  10. Giedrė:

    Nida, puikūs tavo paplotėliai 🙂 Man kynva skani absoliučiai visur ir visaip aš ją mėgstu – šviežių daržovių salotose arba tokiuose blyneliuose ypač skanu. Ir su kietuoju sūriu skamba nuostabiai. Perku, beje, jeigu ekologiškas tai Biotekoje, o jei paprastas, tai Prismoje. Yra iš ko rinktis, tik piniginę verk 🙂

  11. Skaitytoja:

    Beje, del tu vertimu i musu kalba… Tai yra priezastis, kodel pati visada perku knygas anglu kalbomis. Kelis kartus paeksperimentavau, tada vaizdas buvo toks: atsidarau recepta, o tada salia – google, ir vedu lietuviskus pavadinimus, kad suvokciau, ka jie reiskia… Man per sunku taip. Be to, dar kartais procesai taip idomiai buna aprasyti, kad irgi akys issipusdavo… Gal po kurio laiko priprasciau, bet kantrybes pritruko manau… 🙂

  12. Skaitytoja:

    Odeta, tikrai rasi visose eko ir pan. krautuvelese 🙂 As irgi pasizymiu recepta, idomu bus issibandyti 🙂

  13. Nida:

    Ačiū už info, Jurgita:) ir man jos labai reikės, kai grėšiu į LT:)

  14. Jurgita:

    kynva yra jėga! dažniausiai į salotas jų dedu, bet iškart pasižymiu tavo receptą – bus išbandytas kaip kažin, ką 🙂

    Odeta, kynvos rasi kad ir asorti, prie to parko outlet kur bazuojas. ir gerai sako Nida, turėtų bet kokiam sveikam maiste būt, kad jau toks klyksmas 🙂 ir chia asorti yra. nereklamuoju, tik dalinuosi 🙂

  15. Nida:

    Odeta!!! Nejuokauk!!! Kaip ta nežinai tokių kruopų?? Viskas, tu privalai su jomis susipažinti. Čia gi paskutinis sveiko gyvenimo mados šauksmas (na, tas šauksmas atsirado jau gal prieš kokius 5-6 metus, bet OK, įvesim koeficientą, pagal kurį apskaičiuojamas pasaulinių madų judėjimo link Lietuvos laikas:)). Viskas, tai bus mano projektas, kad tu šias kruopas atrastum. Kur jų LT būna pirkt? Spėju, kad kokiose sveiko maisto lentynose?? Kas gali patarti?

  16. ooo:

    Turiu šių kruopų. Labai jas mėgstu, Tai būtinai pabandysiu. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.