Štai ir Lietuvą užtvindė olimpinio aukso spindesys! Tauta turbūt niekad tokia vieninga nebūna, kaip sirgdama už mūsų atletus. Net Vokietijos lietuviai, išgirdę, jog TV komentatorius, užuot džiaugęsis jaunosios plaukikės Rūtos pergale, suabejojo jos būsimais dopingo testo rezultatais, nusiuntė pasipiktinimo laiškus į televiziją. Ot kad taip kiekvienu atveju, kai lietuvius skalbia (pelnytai ir nevisai) per spaudos priemones, mes reaguotumėm… Pasimokykim šio meno iš izraeliečių: nors šalies viduje vyksta karštos diskusijos ir liejasi kritika, į išorę apie savo šalį išeina vien pozityvi informacija, o kiekvienam asmeninės garbės reikalas atmušti bet kokią kritikos strėlę, paleistą viešoje erdvėje. 

O aš čia kamuojuosi su karščiu ir su savo nelemtais papildomais kilogramais. Grita man pasiūlė puikią dietą – Kimo Protasovo. Nors dietų niekuomet nesilaikiau, ši, atrodo, lengvai įgyvendinama. Pabandysiu kol kas svorį mesti savo priemonėmis – sportu ir nekaloringa mityba. Tik va niekaip neišeina neužkandžiauti, ypač po vakarienės, žiūrint olimpines žaidynes ilgą vakarą iki pat išnaktų… Kemšu kilogramais figas, persikus, slyvas ir mangus – o juk juose tiek cukraus…

Užtai vakar nuėjau į treniruotę ir gavau TOKIĄ dozę pratimų kojoms ir užaugusiam užpakaliui, kad šiandien nepaeinu:( Tikra to žodžio prasme nepaeinu. Mano kojos kaip medinės, negali žengti nei žingsnio. Atšliaužiau iki kompiuterio ir visą dieną čia sėdėsiu:) Užtai daug blog’e prirašysiu:)

O dabar turbūt imsite iš manęs kvatoti, kokį “dietinį” patiekalą aš jums tuoj pateiksiu:) Taigi siaubdama turgų ėmiau aną dieną ir nusipirkau visą kilogramą mini baklažanų. Iš tiesų man reikėjo tik 4-5 mažų bumbuliukų, bet negalėjau susilaikyti nuo to grožio ir parsitempiau namo visą kilogramą. Kai yra produktas, tai reikia ir recepto! Varčiau savo knygas – baklažanų receptai jose tikrai ne retenybė. Bet norėjosi kažko kitko – ne graikiškų, ne ispaniškų, ne žydiškų baklažanų. O tada kilo mintis – noriu kiniškų (ne kinietiškų – ačiū už pastabą Jurgai) baklažanų. Taip, tų, kuriuos visi labai mėgstam. Tuos, kuriuos visada iš ilgo meniu sąrašo būtinai pasirenkam kinų restoranuose arba užsisakom į namus. Traškūs baklažanai saldžiarūgščiame padaže – tai vienas mano pačių geidžiamiausių kinų virtuvės patiekalų.

Jūs visai nebūtinai turite naudoti mažuosius baklažanus (tokia jų rūšis, o skonis beveik nesiskiria nuo didelių, įprastų), griebkite tradicinius ruduosius. Tiesiog besirinkdami baklažanus žinokite, kad jie turi būti savo svoriu palyginus lengvi, turint oemny dydį, ir nepavytę. Tik tokie bus skaniausi. 

Receptų bandžiau ieškoti internete, bet kartu ir pati nuspėti kaip išgauti geidžiamą skonį. Prieš daugelį metų klausinėjau pažįstamo kinų restorano savininko Vilniuje kaip tie baklažanai gaminami, ir jis man trumpai papasakojo. O štai tik dabar išbandžiau:) Taip pat labai naudingas buvo tinklaraščio Aš Moteris baklažanų receptas.

Traškūs baklažanai kiniškai (ne kinietiškai:), saldžiarūgščiame padaže

Padažui:

Šlakelis aliejaus

1 vidutinio dydžio morka, supjaustyta plonais šiaudeliais

4-5 česnako skiltelės, sutrintos peilio plokštuma, bet paliktos nepjaustytomis

Gabalėlis čili pipiro – priklausomai kaip aštriai mėgstate (nebūtina)

5 šaukštai rudojo cukraus

1 šaukštas balzamiko acto

2 šaukštai baltojo vynuogių arba obuolių acto

4-5 šaukštai tamsaus sojos padažo

Nubrauktas šaukštelis kukurūzų krakmolo

Traškūs baklažanai:

1 vidutinio dydžio baklažanas, supjaustytas nedideliais kubeliais (apie 1.5-2 cm)

2 kiaušinių baltymai

4 kaupini šaukštai kukurūzų krakmolo

Aliejaus kepimui

Svogūnų laiškų papuošimui

Supjaustytus baklažano gabaliukus sudedame į kiaurąindį ir pabarstome rupia druska. Paliekame, kad nusivarvėtų ir dingtų kartumas. Praskalaujame vandeniu, nusausiname popieriniais rankšluosčiais. 

Pasigaminame padažą: gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame trumpai pakepiname morkas (jos neturi būti minkštos, o likti traškios), sumetame česnaką bei čili, ir dar minutę kepame maišydami. Suberiame cukrų ir visus skysčius – actus, sojos padažą, viską maišome, kad gerai ištirptų cukrus. Pusėje stiklinės vandens ištrpiname krakmolą ir supilame maišant į padažą. Paragaujame, ar nieko netrūksta. Padažas turi būti intensyviai saldžiarūgštis.

Pasigaminame masę traškiai plutelei: suplakame baltymus ir juos išsukame su krakmolu. Masė turi būti labai tiršta: ji suminkštės, kuomet susimaišys su baklažanų išskirtomis sultimis.

Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų (kad baklažano gabaliukai jame plauktų – aliejaus turi būti apie 2-3 cm nuo dugno).  Baklažano gabaliukus sudedame į dubenį su baltymo ir krakmolo mišinius. Juos rankomis gerai apvoliojame, kad pasidengtų plakiniu, ir po vieną dedame į įkaitusius riebalus. Kepame trumpai, kol paskrus iš abiejų pusių, apverčiant, kad tolygiai apkeptų. Sudedame iškepusius baklažanus ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Taip iškepame visą baklažaną ir nedelsiant jį sumaišome su šiltu padažu ir apibarstome svogūnais. Pateikiame su ryžiais ir sojos padažu.

Jei domina ir kiti baklažanų receptai – jų galite rasti mano blog’e.

 

Komentarų apie "Traškūs baklažanai kiniškai, saldžiarūgščiame padaže": 63

  1. Nida:

    Džiaugiuosi, Inga!!!
    P.S. pasiilgau šių baklažanų ir aš:) Ačiū, kad priminėt apie šį receptą:)

  2. Inga:

    Nidos dėka baklažanai plius padažas gardžiai ir iš ties estetiškai papuošė ir puikiai papildė mūsų jaukios namų virtuvės erdves ! Ačiū, kad dalinatės ir džiuginate kitus! Ačiū už puikų receptą!

  3. Kristina:

    Nuostabus, viskas pavyko iš pirmo karto. Ačiū už tokį puikų receptą!

  4. Justina:

    Iš tikrųjų komentarų niekada nerašau.
    Bet šį kartą nesusilaikysiu.
    Gavosi laaaabai jau skaniai kaip kokiam restorane. Plius papildomai pakepinau ir papriką, nes labai jas mėgstu.
    Receptas tikrai vertas dėmesio!🍆🌶🍅🙄

  5. Nida:

    Dominyka, balzamiko actas suteikia spalvą ir skonį – saldžiarūgštį. Galite jį pakeisti kitokiu actu, bet mažesniu kiekiu nei balzamiko, ir pridėti papildomai cukraus. Žinoma, geriausia visgi būtų naudoti balzamiką galutiniam skoniui išgauti…

  6. Dominyka:

    Sveiki:) Vos pamacius,iskart uzsinorejau pasigaminti si patiekala:) Tik kaip del balzamiko acto- ar jis sureikia kazkoki skoni? Ar be jo labai nukentes receptas? Aciu:)

  7. Simona:

    Be, džiaugiuosi, kad nebuvo nei nuostolių, nei gaisrinės 😀

  8. Simona:

    Smagu, jog baklažanai buvo išties traškūs. Tačiau nelabai pavyko su padažu, keptuvė užsidegė, taigi ir padažo gamyba sustojo 😀

  9. Giedre:

    nerealus receptas, aciu. tik baklazanus dariau su tempura. Tikrai rekomenduoju

  10. Nida:

    Viktorija, turiu prisipažinti, kad nesu buvusi Gan Beo City restorane, tad ir nežinau nieko apie tą žiedinių kopūstų patiekalą…

  11. viktorija:

    Sveiki, gal išsiaiškinote kaip žiedinius kopūstus paruošti kaip Gan beo city restorane?? Visur ieškau recepto, bet vis rasti nepavyksta … :/

  12. Nida:

    Inute – jūsų vyro salotų receptas skamba labai viliojančiai!!!!!! Dėkui, kad pasidalinote (ir tuos slaptus ingredientus nenuslėpėte:))))

  13. Inutė:

    oi, nušokau netyčiom nepabaigus salotų recepto:
    Šviežius agurkus supjaustė plonais stačiakampiais, kaip bambuko ūglius, pašlakstė tyru alyvuogių aliejum, austrių padažu, citrinos sultimis,klevų sirupu, permaišė ir su paslaptinga šypsena įdėjo į lėkštes….
    Viskas taip sugrojo…
    P.s. nebarstėm svogūnais

  14. Inutė:

    Prišoko grįžęs vyras ir pagamino salotas prie gaminamo baglažanų patiekalo

  15. Nida:

    Oi taip taip – su tais “traškiais” kinų kepiniais taip ir yra, juos reikia valgyti iškart. Aš net kinų maisto į namus vengiu užsisakyti, nes praranda traškumą ir pusę skonio, kol atvažiuoja. P.S. O tavo apdairumas su kopūstų sriubyte man patiko:) Šaunuolė:)

  16. Dovilė:

    Dėl visa ko pirmiau kopūstų sriubos išviriau, jei nepasisektų 😉 Iš tikrųjų visai gerai gavosi. Tik tiek kad pirma pagaminau, o paskui valgymui teko šildyti, tai kaip ir nukentėjo kokybė. Tačiau tik pagaminus, viskas puikiai buvo.

  17. Nida:

    Juste, reiktų naudoti aceto balsamico – tradicinį juodos spalvos balzamiko actą. Geresnės kokybės reiktų ieškoti delikatesų parduotuvėse, o paprasčiausio būna kiekviename prekybcentryje!

  18. Justė:

    Parduotuvėje radau balzamiko padažo ir balzamo acto, tai kurį iš jų naudoti? ar nei tą nei tą? :))) nes tokio kaip “balzamiko actas” neradau 🙁

  19. Nida:

    Jolita, sunku pasakyt, kodėl gavosi skystas padažas, galbūt daržovės daugiau skysčio išleido. Kitąkart reguliuokit krakmolą iš akies – jei matot kad per skysta masė, dar truputį krakmolo ištirpinkit vandenyje ir įmaišykit. Juk skonis nuo to nepasikeis, tik konsistencija! Labai džiaugiuosi, kad patiko ir tiko!:)

  20. Jolita:

    Aciu uz recepta, padazas uostabus, nieko nemazinau nedauginau ir mano receptoriams labai tiko 🙂 Tik man jis toks labai skystas gavosi, ar taip ir turejo buti ar kazkur suklydau? Gal reikia ne sauksteli o saukta krakmolo deti?

  21. Aušra:

    O galima ne kukuruzu krakmola nuadoti, o bulviu? labai noreciau gaminti cia ir dabar, o kukuruzu kramolo namuose nera 🙁

  22. Nida:

    Gera idėja, Akvile! Ypač kai kartu pietauja vyrukai ir jiems reikia mėsos:)

  23. Akvile:

    Be galo skanu ir sotu, mes dar idejome apkeptos miltuose ir krakmole vistienos! Aciu uz recepta. 🙂

  24. marselis:

    Tikrai labai skanu. Siaip nemazai darbo prireike, dariaus is dvigubo kiekio beje, na bet skonis superinis.
    Truputi ne i tema… gan bei city yra labai skanus (ir man atrodo labai populiarus) ziediniai kopustai panasiame padaze. Gal kas nors isivaizduojat kaip juos pagamint?

  25. Nida:

    Neringa, labai smagu girdėti, kad viskas gavosi puikiai:)
    O dėl rudo cukraus – tikslaus atsakymo nežinau. Bet visuose tokio pobūdžio tamsiuose padažuose siūloma naudoti rudą cukrų: gal dėl spalvos, o gal dėl specifinio švelnaus skonio, kurį tas rudas cukrus turi?…

  26. Neringa:

    žodžiu, gavosi labai labai skanu..:))) ir cukrus paprastas tiko o ir datulės balzamike, savo akcentėlį uždėjo 🙂 ačiū 🙂 o gal galit pasakyti, kodėl būtent rudas cukrus dalyvauja recepte, o ne paprastas?

  27. Nida:

    Cukrus tikrai tiks baltas. O toks balzamiko actas tik pagerins patiekalą!:) Jei bus per saldu (dėl tų datulių), truks rūgštelės, įlašink acto arba citrinos sulčių kelis lašelius.

  28. Neringa:

    Ajj.. o jei vietoj rudo cukraus paprastas? ir mano balzamikas dar su datulėm. Nieko tokio?:)

  29. Nida:

    Labas, Neringa! Manyčiau, šio kiekio turėtų užtekti 4 valgytojams (pateikiant su ryžiais).

  30. Neringa:

    Sveiki, Nida:) Aš gal tik nepastebėjau, bet kelioms čia porcijoms maždaug?

  31. Nida:

    Giedre, padažas turi būti saldžiarūgštis, tad jei actą pakeisi pavyzdžiui, citrinos sultimis, manau, kad išgausi panašų efektą! Tik citrinos sulčių greičiausiai reikės didesnio kiekio, nei nurodytas acto kiekis recepte. Ragauk, ir nuspręsi, kokio skonio padažas tau tiks labiausiai.

  32. Nida:

    Je, man sunku būtų kiaušinius vadinti šlykščiais dalykais, kai aplik pilna žymiai šlykštesnių:) O be kiaušinių (baltymų) šiuo atveju nesigautų traški plutelė. Bet juk visada galima improvizuoti ir nenadoti tų ingredientų, kurie kam nors šlykštūs:)

  33. je:

    Baklazana puiku ir skanu, bet kam tie kiausinai? Juk jie baisiai kenkia organizmui ir seip yra slykstus dalykas…

  34. Jurate:

    Oi kaip aciu uz si patiekala. Seniai svajojau ismokti ji pasigaminti. Nemaniau kad tai taip paprasta.

  35. Nida:

    Jurga, viskas gerai! Be lietuviškų, ar su lietuviškom – svarbiausia, kad į temą:) Ir aš pastebėjau, kad dažnai per TV olimpinėse kinus kiniečiais vadina:) Vis galvoju, kodėl mes juos taip netaisyklingai vadinam? Juk japonų nekyla mintis vadinti japoniečiais?:))

  36. jurga:

    O taip, klaidą šią daro kone visi lietuviai 🙂 net per Olimpiadą plaukikus kiniečiais vakar vadino… Oi gaus baudù, o mano prašiau trint nes pati be lietuvybës parašiau, gëda pelëda kitus mokyt kai pati tiek klaidú pridariau – telefone nëra visù lietuviškù raidžiú… ir nër čia man ko burbët tokiam puikiam bloge 🙂

  37. Nida:

    Ačiū Jurga! Koks dar pyktis – labai ačiū, kad padedat nedaryti klaidų. Jau ištaisiau tekste ir pavadinime. O komentarą palieku, kad ir kiti pasimokytų taisyklingos kalbos (beje šią klaidą daro ypač daug lietuvių)…

  38. jurga:

    Nesupykit, bet tai ne kinietiskas, o kinu patiekalas, kiniskas. Kinieciu nera, yra tik kinai 🙂 istrinkit mano komentara paskui, kad neterstu eterio 😉

  39. Nida:

    Pritariu, Aušra! Paprastai taip ir darau – stengiuosi nepamesti saiko. Ir valgyti mažiau kaloringus, sveikus patiekalus (kurie, beje, ne mažiau skanūs). Bet kartais smagu “atitrūkti” nuo grandinės… 🙂

  40. Ausra:

    Nida, atrodo tikrai puikus patiekalas; o del dietu – tai as manau, kad valgyti reikia viska; tik su saiku; ane?

  41. Nida:

    Lina, Grita, linkiu sėkmės gaminant baklažanus! Pastebėjau, kad lietuviai labai mėgsta šias daržoves, nors jos pas mus, atrodo, neauga? Man irgi labai patinka baklažanų patiekalai, tik vis noriu ką nors naujo išbandyti. O jau šie kinietiški traškūs – absoliutus gėris!

  42. Lina:

    O taip! Sita butinai darysiu! Traskus baklazanai saldziarugsciame padaze ir man patys geidziamiausi! Ir siaip baklazanai viena geidziamiausiu darzoviu.

  43. Grita:

    Labas,Nida.Nuostabus receptas ir nuostabi darzove,labai juos megstu!Dieta tau nebuvo taikoma,nes man atrodo, kad ant taves tie du kilogramai nelabai matosi,opomegis keliauti pesciomis juos greitai istirbdys . Labai baltai pavydziu tu visu turgaus gerybiu…O as kankinuosi toliau,su graziom viltim ,kad jau kaip baigsiu,tai tikrai pasigaminsiu siu nustabiu baklazanu! Iki ir semes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.