Mano kojos jau trepsi kaip jos pasiilgo keliavimo… Sutikit, kelionės yra tas (ne)pavojingas vabzdys, kuris kai jau įkanda, tai užkratą gauni ilgam… Ir nors praeitą savaitę buvau kelioms dienoms išlėkus įkvėpti gryno itališko oro į Milaną, lygiai po trijų dienų grįžusi jau vėl skaičiuoju dienas, kada pakuosiuosi lagaminą. Pakuosiuosi jau visai ne už ilgo, kiek daugiau nei po dviejų savaičių. Bet kol laukiu, užsimaniau šiandien pasilepinti kažkuo egzotišku. Kažkuo šildančiu, talpinančiu savyje visą puokštę skonių ir tekstūrų. 

Ar gali tokiu atveju būti geresnis pasirinkimas nei Korėjos virtuvė? Turbūt ne:) Juoba kad ir knyga “Everyday Korean” guli dar iš Australijos parsivežta… Traškiai saldžiarūgštei vištienai nereikia jokių ypatingų ingredientų, viską rasite mūsų parduotuvėse (jei turite korėjietiškų ingredientų – tokių kaip gochujang pasta arba gochugaru pipirai, būtinai juos panaudokite padažui, tačiau jei neturite – nepergyvenkite, surašysiu receptą lietuviškai:). Bevalgydama vakarienę pagalvojau, kad užskaityčiau tokią ir Valentino dienos proga, bet paskui prisiminiau, kad tokią dieną, sako, nereikėtų patiekalų su česnakais vartoti:)) O čia česnako reikės, ir nemažai:) Bet jei kartais neturite jūs tų Valentinų, tai imkit ir pasidarykit sau šventę, štai šį patiekalą pasigamindamos SAU. Ir pasimėgaukit į sveikatą. Nes jūs tikrai to vertos!!!

Jei užsimanysit ko nors ypatingo iš paprastų ingredientų – rinkitės korėjiečių virtuvę
Korėjietiška traški vištiena lipniame padaže
Mėsa traški išorėje ir labai sultinga viduje
Patiekite su ryžiais ir kimči

Traški vištiena korėjietiškai

4 asm

  • 500-600g vištienos arba kalakutienos blauzdelių mėsos (be odos ir kaulų)
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 2 šaukšteliai saldžiosios paprikos
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • mažytis šlakelis degtinės (nebūtina, bet korėjiečiai įpila į marinatą truputį, kad mėsa būtų minkštesnė)
  • 1 kiaušinis, išplaktas
  • 4-5 šaukštai krakmolo
  • 4-5 šaukštai miltų
  • Aliejaus kepimui

Padažui:

  • 2 šaukštai sezamų aliejaus
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 2 cm imbiero šaknies gabalėlis, sutarkuotas
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai pomidorų pastos (arba 3 šaukštai kečiupo)
  • 1 šaukštas agavų sirupo (jei dėjote kečiupą, nedėkite)
  • 1 šaukštelis čili pipirų drinsbių (arba mažiau, pagal skonį)
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • ¼ stiklinės vandens arba sultinio 

Patiekimui:

  • Virtų ryžių
  • Sezamų (pakepintų)
  • Svogūnų laiškų

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite vištieną su česnakais, paprika, druska ir pipirais, įpilkite mažą šlakelį degtinės (jei naudojate) ir palikite pasimarinuoti bent 2 valandas kambario temperatūroje (arba per naktį šaldytuve).

Į vieną lėkštę suberkite krakmolą, į kitą supilkite plaktą kiaušinį, į trečią – miltus. Didelėje keptuvėje arba wok’e įkaitinkite šlaką aliejaus. Vištienos gabalėlius pradžioje apvoliokite krakmole, tada kiaušinyje, ir paskiausia – miltuose. Dėkite į karštus riebalus (dalimis) ir leiskite kiekvienai pusei gerai apskrusti, prieš apverčiant. Prireiks iš viso kepti apie 8 minutes, kad mėsa pilnai iškeptų ir kad būtų gerai apskrudusi. Išimkite iškepusius vištienos gabalėlius iš keptuvės, sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad riebalai susigertų, ir kepkite likusius vištienos gabalėlius. 

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite tarpusavy. Kai iškepsite paskutinę porciją vištienos, išpilkite iš keptuvės visus riebalus, ir į ją supilkite padažą. maišydami kaitinkite, kol padažas užvirs ir ims tirštėti. Sudėkite į keptuvę iškeptą vištieną ir išmaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje apibarstykite sezamais ir susmulkintais svogūnų laiškais. 

Patiekite su virtais ryžiais.

Įkvėpimo sėmiausi iš knygos Kim Sunee and Seung Hee Lee “Everyday Korean” ir Kwestia smaku.  

Komentarų apie "Traški vištiena korėjietiškai": 9

  1. Deimantė:

    Sveiki! Nuostabus receptas, jau bandžiau:) tik galvoju, ar gautųsi iš vištienos krūtinėlės ar bus per sausa ir netinka?:) Ačiū!

  2. Nida:

    Lina, kaip aš jus suprantu… Ir mane tie aplipę pirštai nervina, to terliojimosi visvien yra, kad ir kaip parastai viskas skambėtų aprašyme:) Bet velnias kaip verta, ane?:) Nuodėmingai skanu…

  3. Lina:

    Kokio skanumo pateikalas! Pagaminau vyrui Valentino dienos proga, tai liko visiškai be žado:) Nors gamindama sakiau, kad nepriklausomai nuo sėkmės daugiau taip nesiterliosiu (krakmolas, kiaušinis, miltai), visi pirštai aplipo labiau už mėsą:)) Bet teks kartoti ir svečius kviesti. Ačiū!

  4. Nida:

    Rūta, jei mane sekate FB, tai visi postai buvo ten skelbiami… Kažkaip nesinori kartotis, nors visada tokią dilemą sprendžiu: ar surašyt paskui viską tinklapyje, nes gal yra žmonių, kurie FB nesinaudoja… Net nežinau kaip čia pasielgt, kad nebūti nuobodžiai tuos pačius dalykus po kelis kartus kartojant… Gal kokią aplkausą surengti?…

  5. Rūta:

    O apie Milaną gal pasidalinsite skaniais įspūdžiais tinklaraštyje?

  6. Nida:

    Kristina, keiskit bet kokiu kitokiu sirupu (cukraus, klevų) abra tieisog šaukštu cukraus! P.S. be reikalo neturit šio ingrediento virtuvėje. Aš, pvz., dažnai naudoju agavų sirupą kai reikia saldumo kokiam padažui (salotoms, pvz.), kai ištirpinti cukrų būna sunkiau, o sirupas akimirksniu padaže išsimaišo. Jau nekalbant apie tai, kad tai sveikesnis cukraus pakaitalas visame kame saldumas naudojamas:) Čia tam atvejui, jei kartais nusipirktumėt:)

  7. Kristina:

    Sveiki, kuo būtų galima pakeisti agavų sirupą? Nes žinau, nusipirksiu, ir stovės pradarytas kol išmesiu:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.