Vieną kovo dieną mano namai buvo virtę tikrų tikriausia fotostudija! Visus metus išgyvenus drausmingame karantine, kuomet mūsų namų erdvėje laiką leidome tik dviese su savo vyru, ta diena buvo tarsi audringas vakarėlis nuobodžiame pensininkų gyvenime:) Fotosesija, kurią planavom jau kuris laikas, ir kuriai laukėm tinkamo momento, buvo skirta žurnalui “Sviekata”. Žurnalui, kuriam turinį kuria ir visam paradui vadovauja mano nuostabi bičiulė Dalia Juškienė. Ne tik bičiulė, mano visų iki šiol buvusių (ir jei tik bus ateityje – būsimų:)) knygų redaktorė, nepaprasto šiltumo ir erudicijos žmogus. 

Kadangi žurnalo numeris buvo skirtas Velykų laikotarpiui, ir reikėjo paruošti pluoštelį receptų, kuriais pasidalinsiu su skaitytojais, iškart apsisprendžiau dėl šventinio kepinio: tai bus Žalias Miško Tortas. Nes kas gi yra dar šventiškiau, dar pavasariškiau, dar mieliau akiai, nei toks skaisčiai žalias kepinys?:) 

Fotosesijai iškepiau keturkampį tortą, kuris išties atrodėl tarsi ką tik sužaliavusi pieva. Papuošiau tą pievą mažyčiais spalvotais šokoladiniais kiaušinukais, tad torčiukas atrodė tikrai žavingai. Tačiau fotosesijai jis ne taip tiko, kaip tikėjausi aš… Mes jį, žinoma, nuotraukoms panaudojom, tačiau kai tik baigėm dirbti, suvalgėm visą iki paskutinio trupinėlio. Todėl tam, kad nufotograduočiau tortą šiam blog’ui, teko kepti dar vieną:) Bet tai dar geriau – šį iškepiau apvalų, ir dar su kauburėliu, kaip kokį miško kalnelį:)

Tad formą galite pasirinkti tokią, kokią norite. Torto skonis nuo to nepakis:) Jis tiks bet kokiai progai, bet Velykų stalui turbūt labiausia:)

Kad ir kokia šventė, šis žalias tortas ant stalo atrodys stulbinančiai
Tortą galite kepti keturkampį, arba apvalų (© Liudas Masys foto)
Tortą papuošite labai paprastai: išskabysite nupjautos biskvito dalies minkštimą
Velykų tortą gražu papuošti šokoladiniais kiaušinukais, o kitomis progomis – gyvomis gėlėmis
Tortas Žalias miškas – nesaldus biskvitas perteptas citrininiu kremu ir paskanintas kiviais
Print Recipe
Tortas Žalias Miškas
Špinatais nudažytas biskvitas, labai nesaldus kremas ir "samanos" kaip dekoracija - šis tortas nepaliks abejingų kokiai progai begamintumėt:) Ypatingai nesudėtingas
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis tortai
Porcijos
Ingredientai
Špinatų biskvitui
Kremui
Priedai
  • 2 kiviai supjaustyti (arba kitokie mėgstami vaisiai/uogos, pvz. avietės, serbentai. Gali būti šaldyti)
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis tortai
Porcijos
Ingredientai
Špinatų biskvitui
Kremui
Priedai
  • 2 kiviai supjaustyti (arba kitokie mėgstami vaisiai/uogos, pvz. avietės, serbentai. Gali būti šaldyti)
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite kepimo formą: galite kepti keturkampėje (20x30cm), arba apvalioje (23-25cm), arba didesnėje ir mažesnėje, jei norite išgauti tokį "kalnelį", kokį matote nuotraukoje:) Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  2. Pasiruoškite špinatus: jei naudojate šviežius, nuos sumeskite į puodą ir pakaitinkite, kol suglebs (galit įpilti kokį šaukštą vandens, kad susidarytų garai). Jei naudojat šaldytus, pilnai juos atitirpinkit (vandens nupilti nebūtina, kaip ir nusausinti špinatų). Špinatus susmulkinkite blenderiu (galite įmerkiamu, galite kokteiline, man pasiteisino būdas smulkinti bleneriu, supylus aliejų, kol gausite vientisą tyrelę - ją bus lengviau įmaišyti į tešlą)
  3. Virtuvinio kombaino inde gerai išplakite kiaušinius ir cukrų, kol masė bus labai puri ir balta (plakite apie 7-8 minutes). Nesustojant plakti dėkite po šaukštą špinatų ir aliejaus turės (arba pilkite labai plona srovele aliejų, paskui įmaišykite špinatus).
  4. Persijokite miltus kartu su kepimo milteliais. Sumažinkite plakimo apsukas ir dalimis švelniai įmaišykite miltus į masę. Masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 30min., arba kol įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
  5. Iškepusį biskvitą pilnai atvėsinkite. Tada nupjaukite maždaug ⅓ dalį nuo viršaus. Išskabykite biskvito vidų, žalią masę, kurią panaudosite dekoracijai.
  6. Sudėkite visus kremui skirtus ingredientus ir suplakite, kol kremas įgaus kietesnę konsistenciją, tinkamą pertepti tortui, Jei tokį tortą darote vasarą, kai karšta, ir bijot, kad kremas gali sutežti, galite įmaišyti plaktai grietinėlei standinti skirtą fiksatorių.
  7. Kremu tolygiai padenkite biskvito apatinį sluoksnį. Ant viršaus suberkite kivi gabalėlius, ir ant jų sudėkite išskabytus nupjauto viršutinio sluoksnio biskvito gabalėlius. Papuoškite gyvomis gėlytėmis arba kitomis dekoracijomis, pagal šventės tematiką (pvz., šokoladiniais kiaušinukais, jei tortą kepate Velykoms). Padėkite tortą šaltai bent valandai, kad kremas sustengtų.
Pastabos

Recepto šaltinis - Kwestia smaku

Komentarų apie "Tortas Žalias miškas": 24

  1. Aiste:

    Ačiū už receptą, Nida! Gavosi nuostabus tortas (tiek išvaizda, tiek vidumi ;)). Velykų stalo puošmena, sulaukusi aukščiausių įvertinimų 🙂

  2. Nida:

    Paulina, labai smagu, kad patiko!! O ir jūsų patobulinimai labai į temą!! 🙂

  3. Paulina:

    Tobulas pavasarinis tortas! ❤️ Mūsų velykinio stalo hitas! Tik į biskvitą papildomai įdėjau druskos, o į kremą – citrinų rūgšties.

  4. Simona:

    500ml jūsų recepte yra nurodyti miltai 🙂 būtinai pasiieškosiu.

  5. Nida:

    Ne, Daiva, šie kiaušinukai dar pernai iš P. Afrikos su manim atskrido… Bet žmonės sakė, kad Lidle rado kažko panašaus…

  6. Nida:

    Gintare, kokio siaurumo ta forma? jei 10m – taip, reikės dalinti biskvitą. Bet jei 20-22, tai tikrai vieno užteks. Kremo, jei ką, pasigaminkit papildomai, čia jau preferencijų reikalas… Vieniems kremo norisi daugiau, kutiems mažiau. Man va tokiam tortui su kalneliu pilnai pakako.

  7. Nida:

    Simona, žiūrint KO. Vandens – 500g, miltų ar cukraus – kitokie skaičiai. Google tikrai susirasit.

  8. Gineta:

    Sveiki, Nida, kepu siauroj formoj, turbūt dalinti į tris dalis biskvità? Kremo kažin užteksiu?

  9. Nida:

    Gabriele, neįsivaizduoju…. Galbūt – reikia mėginti ir patikrinti. Blogiausia kas gali nutikti, tai bus ne tokia skaisti žalia (arba atvirkščiai, jūsiškė bus dar skaistesnė)

  10. Gabriele:

    As turiu spinatu milteliu, kurie tinkami kokteiliams, smuciams. Kiek man ju reiketu naudoti siam tortui? Kadangi yra koncentruoti, itariu, kad pakaktu poros saukstu.

  11. Nida:

    Ugne, sveiki, dėkui už pastabą. Bet panašu, iš mūsų pusės viskas ok, pamėginau spausdinti, viską leidžia, klaidos nerodo. Mėginau iš kelių namuose esančių prietaisų (įskaitant iPhone), viskas veikia puikiai.

  12. Ugnė:

    Sveiki, bandant atsispausdinti patį receptą gauni 404 klaidą (O lia lia! Tokio puslapio nėra.). Ar nebūtų galima ištaisyti?

  13. Nida:

    Agne, realiai galima. Nelabai kas jam atsitiks. Visą torto užbaigimą (nupjovimą biskvito, sutepimą kremu, ir papuošimą) daryčiau likus dienai iki tiekimo. Visgi naminiuose kepiniuose mes nenaudojam konservantų, tai norisi šviežumo. Žaliai spalvai irgi nieko nenutiks per tiek laiko 🙂

  14. Agne:

    Sveiki, kaip manote, ar galima biskvitą išsikept prieš 3 dienas ir tik tada užbaigt tortą? Jei taip, kaip ir kur patartumėte jį laikyti? Šaldytuve uždengtą gal?

  15. Daiva:

    Aš ne į temą, bet ta foto su tavim, nesvietiškai graži. Žiūriu, žaviuosi ir gėriuosi. O tortui, iškart duočiau Metų Velykinio torto statulėlę.:))

  16. Eglė:

    Ačiū abiems už idėjas, bandysiu kažką surast ir prisitaikyt! Dar prisiminiau, kad yra tokia dražė „Žara“ iš senų laikų, kurios nesunku rasti didesnėse parduotuvėse. Dar kartą ačiū už puikų receptą, nekantrauju išbandyti:)

  17. Nida:

    Egle, bėda Lietuvoje su tais gražiais šokoladiniais kiaušinukais…. Visada kažkaip prieš šventes parsiveždavau iš užsienio, ir šiuos dar pernai iš P. Afrikos parsigabenau. Ir išlaikiau metus, matyt nujaučiau, kad prireiks:) Tai kaip sakant, ne valgymui jau šie, tik dekoracijoms:) O FB šiandien vyko diskusija, tai panašu, kad LT reiktų ieškoti arba Majuose arba SISSI.LT parduotuvėje (paieškokite internete, lyg turi e-parduotuvę).

  18. Eglė:

    Labai įkvepiantis kepinys! Ir kaip tik toks desertas, kokio norėtųsi Velykoms:) Gal išduotumėt, kur tokių dailių šokoladinių kiaušinių galima įsigyti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.