Šį tortą kepiau lygiai prieš pusmetį – gruodžio pradžioje, kai laukiau iš Tailando parskrendančios savo dukters. Ji tąkart šventė 18 gimtadienį! Kadangi Izraelyje šviežių braškių sezonas prasideda besibaigiant lapkričiui, tai kvapnios uogos tiesiog neleido man praeiti pro šalį. Kaip rašo knygose – jos pačios prašėsi būti nuperkamos:)

Rūta nėra didelė tortų mėgėja, tad teko pagaminti kažką tokio, kas būtų ne tik skanu, bet ir labai gražu. Rezultatas nenuvylė nei manęs, nei solinezantės. O žinant kokia nesudėtinga technika jis buvo pagamintas, galima bus kada nors šį kūrinį ir pakartoti. Dekoracijai nebūtina naudoti braškes, puikiai tinka prisirpę vyšnios ar trešnės, miško uogų miksas – žemuogės, avietės, gervuogės, mėlynės… Be to, šokoladiniai kraštai gali būti pagaminti iš pieniško arba kartaus juodojo šokolado. Tas pats pasakytina ir apie patį biskvitą bei kremą: tiks bet kuris receptas, kokį esate išbandę. Svarbi šiuo atveju forma ir idėja!

Čia pateiksiu savo gaminto torto receptą:

75g miltų

40g krakmolo

2 šaukšteliai kepimo miltelių

215g (1 puodelis+2 šaukštai) cukraus

6 kiaušiniai (atskirti baltymai ir tryniai)

1 šaukštas vanilijos ekstrakto

Mažame dubenyje sumaišome miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje iki standžių putų suplakame kiaušinių baltymus. Dar kitame dideliame dubenyje ištrinam kiaušinių trynius su cukrumi, kol gausim šviesios spalvos masę. Įmaišome vaniliją. Sudedame miltų mišinį ir gerai sumaišome. Tada palaipsniui sudedame po šaukštą baltymus ir atsargiai išmaišome. Tešlą supilame į kvadratinę kepimo formą (20cm), išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepame apie 40 minučių 180C orkaitėje.

Kremas:

2 puodeliai (465ml) riebios grietinėlės 35%

2 šaukštai cukraus

1 šaukštelis vanilijos ekstrakto

Gabaliukais pjaustytų braškių (nebūtinai)

Suplakam iki putų grietinėlę su cukrum ir vanilija. Pabaigoj atsargiai įmaišome braškių gabaliukus. Jei tortą darote su kitais vaisiais, galite įmaišyti aviečių, mėlynių ar kitų uogų. Skanu ir be jokių priedų.

Glajus:

Aš gaminau tradicinį baltą glajų, bet pagal šį receptą man gavosi jo mažiausiai du-tris kartus daugiau, nei prireikė. Bet jei ketinate daryti didelį tortą arba jei glajus bus reikalingas kitiems kepiniams, jį galima užšaldyti ir panaudoti kada prireiks.

1 kiaušinio baltymas

60ml (1/4 puodelio) riebios grietinėlės

175g (3/4 puodelio) sviesto, minkšto

800g cukraus pudros

Išsukame sviestą. Atskirame inde sumaišome baltymą ir grietinėlę. Pakeisdami dedam į sviestą cukraus pudrą ir grietinėlės ir kiaušinių masę, gerai išsukdami. Teks padirbėti maišant, nes turi gautis vientisa baltos spalvos masė.

Na o dabar imamės torto gamybos. Pirmiausia biskvitą perpjauname išilgai pusiau ir sulaistome sirupu. Sirupą išsiverdame iš 2 puodelių vandens ir 1 puodelio cukraus. Galime pridėti vanilijos ar kokio kito aromato, galima įpilti bredžio, romo ar kokio likerio – ką mėgstat. Sulaistę apatinį biskvito sluoksnį, pertepame kremu. Uždedame antrą sluoksnį biskvieto, vėl sulaistom sirupu. Galima biskvitą perpjauti ir kelis kartus – tada sluoksnių bus daugiau.

Gautą kvadratėlį dabar reikia visą gražiai padengti glajumi. Mentele tepam iš visų pusių tortą, paslėpdami ir išlygindami visus defektus ir nelygumus. Turi gautis gražus taisyklingas kvadratas.

Dabar darysime “dėžutę” iš šokolado. Išlydome (atsargiai, kad neprisviltų) 454 g šokolado. Jį išliejame į pergamentu išklotą lygaus dugno kepimo skardą. Visą paviršių mentele sulyginame ir įdedame į šaldytuvą arba kamerą, kad gerai sustingtų. Per tą laiką išmatuojame torto matmenis: plotį, ilgį, aukštį. Prie aukščio matmens pridedam po pusę cm. Pvz., jei torto ilgis ir plotis 20cm, o aukštis – 10, tai mums iš šokolado reikės išsipjauti 20X10,5 plokšteles.

Išimame skardą su sušalusiu šokoladu ir švelniai peiliu pasižymime (susibraižome) plokštelių matmenis. Per tą laiką, kol žaisite su matavimais, šokoladas greičiausiai truputį suminkštės, todėl pažymėtą skardą dar kelioms minutėms įkiškite į kamerą. Tada peiliu dar kartą pamažu (kiekvienąkart vis labiau įspaudžiant peilį) supjaustome pagal pažymėjimus šokoladą ir atsargiai nuimame nuo pergamentinio popieriaus gatavas dėžutės briaunas. Jei iš pirmo karto nesigavo, nepergyvename: išlydome šokoladą dar kartą ir viską bandome iš naujo.

Šokoladines briaunas prispaudžiame prie torto kraštų ir per visą plotį perrišame kaspinėliu, kurio spalva jums patinka, arba kuri dera su vaisiais. Tada ant torto viršaus gražiai sukrauname vaisius.

Tortą laikykite šaldytuve, nes kiek pastovėjęs kambario temperatūroje, šokoladas greit suminkštėja.

Gražios šventės!

Vienas komentaras apie straipsnį "Tortas su braškėmis"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.