Ar jūsų darbai jau suplanuoti, ar meniu sustatyti, ar pasiruošimo darbai jau vyksta? Ar eilės atstovėtos, silkės supirktos, kūčiukai iškepti, aguonos laukia būti sumalamos? Avižų kisielius užraugtas, spanguolės atrinktos, daržovių sandėliukas užpildytas??

Aš šį šurmulį galiu įsivaizduoti kol kas tik teoriškai, nes pati pradėsiu rimčiau šventėms ruoštis savaitgalį. Kol kas rašau atvirutes (taip, aš iki šiol praktikuoju ranka užrašytų ir paštu išsiųstų atviručių tradiciją:)) Ir nors adresatų dėl įvairiausių priežasčių mažėja (dauguma jų pereina į internetą), visvien tas pundelis atvirukų laukia,kad būtų užrašytas:)), ir visus planus dėliojuosi galvoje.

Kaip kasmet, šiemet tikiuosi, kad pavyks aprašyti ir nufotografuoti savo Kūčių patiekalus (per 4 metus to dar nepavyko padaryti… Bet gal šiemet įvyks stebuklas?:)), kad bent kitoms Kalėdoms galėčiau su jumis pasidalinti savo “naminėm kulinarinėm paslaptim”:) Užtai pavyko pagaminti (ir nufotografuoti!!) tortą, kurį planuoju gaminti Kalėdoms, ir kurį jums labai rekomenduoju. Rekomenduoju dėl keleto dalykų: pirma, jis be galo paprastai paruošiamas, o antra – Tiramisu paprastai mėgsta beveik visi. Čia vienas iš tų unikalių itališkų “stebuklų”, kur visas gėris – paprastume. Ir jei iki šiol tiramisu darėte tik su valdiškais sausainėliais (“damų piršteliais”, arba “kačių liežuvėliais” – visaip jie vadinasi), tai pats metas pereiti į kitą lygą – iškepti patiems biskvitus, kuriuos sulaistę aromatinga kava ir sutepę mascarpone sūrio kremu, gausite tikrą šventinį stebuklą!

Tiramisu tortas

Tiramisu tortas

Biskvitui:

6 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo trynių)

200g (1 stiklinė) cukraus

140g (1 stiklinė) miltų

4 šaukštai krakmolo

Sulaistymui:

160ml (2/3 stikl) labai stiprios kavos

160ml (2/3 stikl) Amaretto likerio (pamenat tokį mandrą likerį, kuris 90-aisiais baisiai madingas buvo:))

6 šaukštai kakavos

Kremui:

4 kiaušinių tryniai

4 šaukštai cukraus

1/2 kg mascarpone sūrio

Papuošimui:

200g pakelis (gali prireikti daugiau – turėkite atsargai) sausainių “damų piršteliai”

1-2 šaukšteliai džemo (sausainių prilipdymui)

Juostelė perrišimui

Išsikepame biskvitą:

Orkaitę įkaitiname iki 170C. Pasiruošiame 23-24cm kepimo formą su atsegamais kraštais: iškerpame iš  pergamentinio popieriaus dugno dydžio apskritimą ir juo išklojame formos apačią.

Pradedame plakti baltymus: kai jie ima putoti (po 2-3 minučių plakimo), dedame po šaukštą cukraus, ir visąlaik plakame. Kaskart įbėrę cukraus plakame, kaol jis ištirps, ir tik tada dedame kitą šaukštą cukraus. Nebijokite – baltymų perplakti neįmanoma. Kai baltymai tampa standūs ir blizgantys, po vieną supilame trynius, ir visąlaik masę plakam, bet mažais apsisukimais. Suberiame persijotus miltus ir krakmolą (aš sijojau tiesiai į plakimo indą), mažais apsisukimais sumaišom, bet neilgai, tik kad ingredientai susijungtų, neliktų neišsimaišiusių trupinių.

Masę išpilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname kepti. Kepame 35-40 min orkaitės viduryje, kol biskvitas paruduoja ir pilnai iškepa. Išimame iš orkaitės, pilnai atvėsiname. Peiliu atsargiai apipjauname kraštus, tada atidarome šonus, ir avertę biskvitą aukštyn kojomis, nuimame nuo apačios pergamento lakštą. Biskvitą perpjauname į tris lygius lakštus.

Pasigaminame maskarponės kremą:

Nedieliame puode užverdame šiek tiek vandens (apie 2 stikl). Nuimame nuo ugnies puodą, ant jo statome dubenėlį, į tą dubenėlš supilame trynius ir cukrų, ir šluotele arba mikseriu plakame ant garų. Plakam ilgai – apie 8 minutes, kad masė taptų puri, balsva, cukrus visiškai ištirptų ir visa masė sušiltų. Tada nuimame nuo garų ir dar paplakame apie 4 minutes.

Mascarpone kremą lengvai paplakame, kad susimaišytų. Paruoštą purų kiaušinių plakinį sumaišom su mascarpone sūriu, maišome labai mažais mikserio apsisukimais, kad tik visi ingredientai susijungtų. Du šaukštus masės atidedame į šalį – bus torto viršaus papuošimui.

Sumaišome tarpusavyje stiprią kavą ir Amaretto likerį.

Pertepmai:

Pirmą biskvito lakštą padedame ant torto padėklo ar lėkštės, kurioje patieksite tortą. (Kad toliau tortas geriau laikytų tiesią savo formą, uždedu kepimo formos kraštus). Visą biskvito pagrindą sulaistome paruotu kavos ir likerio mišiniu (maždaug 10 šauktų kiekvienam lakštui). Per sietelį pabarstome visą paviršių 2 šaukštais kakavos. Tada užtepame puse kremo masės. Ant viršaus dedame antrą lakštą, taip pat sulaistome, pabarstome kakava, ir užtepame likusią kremo masę. Dedame viršutinį lakštą, jį sulaistome ir užtepame atidėtus 2 šaukštus kremo. Tortą dedame į šaldytuvą bent valandai, kad kremas sustingtų.

Papuošimas:

Nuimame kepimo formos kraštus. Visą torto paviršių pabarstome kakava (per sietelį) storu sluoksniu. Sausainėlius atmatuojame ir nupjauname galus, kad jų aukštis būtų maždaug sulig torto aukščiu. Kiekvieną sausainėlį patepame trupučiu džemo ir klijuojame prie torto šonų, kol apklijuojame visą perimetrą. Pabaigoje švelniai perrišame juostele.

Skanių jums švenčių, linksmų Šventų Kalėdų, turiningų ateinančių metų!

Kaledinis sveikinimas

Recepto šaltinis: Kwestia Smaku

 

  1. Nida:

    Orinta – puiki improvizacija! Gal dar būtų galima labiau palaistyti biskvitus, jei kam nors nesinori padauginti kremo, bet taip pat norisi išvengti sausumo? Bet kuriuo atveju, visi variantai čia tinka ir gali būti pritaikyti kiekvienam skoniui! Ačiū, kad parašėt ir pasidalinot patirtimi.

  2. Orinta:

    Biskvitas puikus, kremas taip pat. Tačiau bendras derinys – per sausas. Jeigu daryciau antra kart, daryčiau dvigubá kremo porcijá arba dėčiau tik du lakštus 🙂

  3. Nida:

    Ačiū, Donata, kad pasidalinot įspūdžiais:) Džiaugiuosi, kad pavyko ir tortas, ir, tikiuosi, šventė:)

  4. Pingback: šventinis Tiramisu sūrio pyragas puoštas laukinėmis gėlėmis

  5. Nida:

    Apibarsčiau kakava!:) Džemas nesijaučia, bet net jei ir jaustųsi, jis tikrai nemaišytų geram skoniui:)

  6. Ruta:

    o kuo ten apibarstei? labai grazus tortas! O dzemas kuriuo lipdei sausainius nesijaucia?

  7. Nida:

    Ateis, Dovile, tikrai Kalėdų senis ateis:) Ir šventės ateis, net jei joms nesiruoši:) Todėl džiaukis ta ramybe ir miegu, kiek tik gali!!!

  8. Dovilė:

    Nida, kaip baisu, bet aš šventėm išvis nesiruošiu (apart prieš savaitę sulipdyto meduolinio namelio). Drybsau lovoje, miegu, skaitau, baseine ir pirtyse po 3 val. sėdžiu, po koncertus vaikštau..oi neateis pas mane Kalėdų senelis, jei taip ir toliau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.