Gal bent vienąkart Kovo 8-ai skirtą įrašą pasiseks parašyti tada, kada ir priklauso – iš vakaro, bet ne jai praėjus:) Šįkart būsiu trumpa ir tiesmuka: su švente, mielosios.

Gėlių ir gardumynų geroms mergaitėms niekada nebus per daug. Būkit laimingos, mylinčios ir mylimos.

P.S. Ir atminkite, kad ledus galima pasigaminti net ir neturint ledų mašinos!!:)

Ledai
Ledai
Geles
Geles
Tiramisu ledai. Labai šventiški
Tiramisu ledai. Labai šventiški
Tiramisu ledai
Yields 1
Komentuoti
Spausdinti
Ledų pagrindui
  1. 2 stiklinės pieno
  2. šiek tiek mažiau nei stiklinė baltojo cukraus
  3. 6 kiaušinių tryniai
  4. 2 stiklinės riebios grietinėlės
Įmaišymui į pirmą dalį ledų
  1. 1 vanilės ankšties sėkleles arba vanilės pastos šaukštelis
  2. 85 ml  Amaretto likerio
Įmaišymui į antrą dalį ledų
  1. 2,5 šaukštelio tirpios kavos
  2. 1,5 šaukštelio kakavos
Šokolado padažui ir pabaigimui
  1. 70 ml riebios grietinėlės
  2. 70 g karčiojo šokolado
  3. 1 pakelis (200 g) itališkų migdolinių amaretti sausainių
  4. 1 šaukštas kakavos
Instrukcijos
  1. Pieną supilkite į puodą storu dugnu, suberkite pusę kiekio cukraus ir užkaiskite.
  2. Kiaušinių trynius išsukite su likusiu cukrumi iki baltos purios masės. Kai pienas priartės prie virimo temperatūros, nukelkite nuo ugnies ir samčiu pilkite pamažu karšto pieno porciją į trynių mišinį ir nuolat maišykite. Kai supilsite apie 2-3 samčius, pašilusią trynių masę supilkite atgal į puodą su likusiu pienu ir vėl puodą užkaiskite. Ant silpnos ugnies virinkite masę, nuolatos intensyviai maišydami, tik jokiais būdais neleiskite užvirti, nes gausis omletas:) Kai masė sutirštės tiek, kad perbraukus pirštu per medinio šaukšto nugarėlę liks juosta, kuri nepasidengs mase, tai ženklas, kad tirštumas tinkamas. Įmaišykite grietinėlę ir įstatykite į indą su ledukais, kad kuo skubiau atvėstų. Laikas nuo laiko pamaišykite, kad nesusidarytų plėvelė.
  3. Šią masę padalinkite į dvi lygias dalis. Į pirmą dalį įmaišykite produktus, nurodytus sąraše.
  4. Viską gerai sumaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai atšaltų (geriausia - per naktį arba visai parai).
  5. Įantrą dalį ledų įmaišykite produktus, nurodytus sąraše.
  6. Gerai sumaišykite (geriausia mikseriu, kad visi ingredientai gerai susijungtų). Indą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai atšaltų (geriausia - per naktį arba visai parai).
  7. Gerai atšalusią ledų masę (vieną, paskui kitą) supilkite į ledų gaminimo mašiną ir išsukite iki reikiamos konsistencijos. Supilkite į gerai atšaldytą indą ir iškart dėkite į šaldymo kamerą. Kol sukate baltąją masę, rudąją laikykite šaldytuve. Kai sukate rudąją masę, balta jau turi stovėti šaldiklyje. Primenu, kad ledų mašina nėra būtina gaminant ledus - galite gauti tokį patį rezultatą, jei ledų masę patalpinsite į šaldiklį ir jai stingstant maždaug kas pusvalandį gerai sumaišysite šaukštu, kol visiškai sušals.
Paruoškite šokolado padažą
  1. Lengvai pašidykite grietinėlę ir joje ištirpinkite šokolado gabalėlius, nuolat maišant, kad pamažu tirptų. Atvėsinkite, laikas nuo laiko pamaišydami.
Pabaikite gaminti ledus
  1. Gilios formos dugne išdėliokite amaretti sausainėlių sluoksnį. Tada pakaitomis dėkite tirštą baltų ledų ir rudų ledų masę, kartkartėmis palaistant šokolado kremu. Kai pripildysite pusę formos, išdėliokite dar vieną sluoksnį amaretti sausainių. Vėl pilkite baltą masę pakaitomis su ruda, palaistant šokoladiniu kremu. Pačiame viršuje išdėliokite likusius amaretti sausainius. Viršų uždenkite pergamentiniu popieriumi (kad neišdžiūtų ledai) ir iškart užšaldykite.
  2. Prieš patiekiant gausiai pabarstykite kakava. Jei ledai labai stipriai įšalę, prieš patiekiant keletą minučių palaikykite juos kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Tiramisu ledai. Geroms mergaitėms"

  1. Pingback: šventinis Tiramisu sūrio pyragas puoštas laukinėmis gėlėmis

  2. Nida:

    Evelina – tai paprasčiausias keturkampis metalinis indas, skirtas komercinėms virtuvėms. Turiu jį jau nuo seno (ledams puikiai tinka todėl, kad metalas idealiai greitai įšąla ir gerai laiko šaltį), bet reiktų ieškot profesionalios virtuvinės įrangos ir indų parduotuvėse (pvz., Sangaida).

  3. Nida:

    Dėkui, Indre. Tikrai nežinojau apie tokius produktus, nebūčiau net dėmesio atkreipus.

  4. Nida:

    Ačiū, merginos, už info! Gyvenant Izraelyje pastebėjau, kad produktų be laktozės parduotuvėse būdavo bene daugiau nei tradicinio pieno. Juk pagal košerinus reikalavimus po mėsiškų patiekalų nevalia valgyti pieno produktų. Ypač stebindavo desertai, kurie ir su plakta grietinėle būdavo, ir su kitais „pieniškais” dalykais. Ir visi jie būdavo pagaminti be laktozės. Smagu, jei išties Valio turi gamą tokių produktų, nes su laktozės netoleravu, atrodo, ima susidurti vis daugiau ir daugiau žmonių…

  5. Kristina:

    Merginos, ačiū už atsakymus, atsirado viltis tų amaretti įsigyti 🙂 Dėl pieno be laktozės: šiandien parduotuvėj kaip tik atkreipiau dėmesį, kad Valio firma turi grietinėlės, sviesto ir kt. produktų be laktozės. Reikėtų jų puslapyje patikrinti, susidariau įspūdį, kad yra visa linija pieno produktų žmonėms, kurie jos netoleruoja. Lyg ir Prisma jais daugiausia prekiauja Lietuvoj, bet nesu tikra. Ir visas jus su šventėmis, bendrosiomis ir asmeninėmis 🙂

  6. Indrė:

    Kristina – gerų yra Buon giorno parduotuvėje bei dar vienoje netoli pilies – pamiršau pavadinimą.
    Ledai išties atrodo puikūs. Reiktų nupūsti dulkes nuo ledų mašinėlės, ypač kai šiandien buvo tikras pavasaris.

  7. Nida:

    Ausra A., pati nesu mėginusi gaminti su sojų ar kitokiu pienu, bet esu tokius ledus be pieno/grietinėlės valgiusi. Aš tikrai mėginčiau. Juk jei sustingsta vaisių sultys – sorbetas, tai kodėl nesustings sojų pienas?

  8. Ausra A.:

    Sveiki. Su moters diena! Kaip paruošti ledus, jei negaliu vartoti produktų su laktoze? Ar yra alternatyvų? Gal galima naudoti sojų ar migdolų pieną? Labai noriu tiramisu ledų…

  9. Nida:

    Dėkui, Kristina! Amaretti sausainius pirkau Lenkijoj. Jų ten ir Lidle, ir Auchaun mačiau, o ir specializuotose parduotuvėse „Kuchnie šwiata” (pasaulio virtuvės). O Lietuvoj gal kokiam Asorti reiktų žiūrėti? Sako ten visko būna, ko reikia:)

  10. Kristina:

    Koks šaunus receptas, Nida! Ledų mašiną turiu, bet klausimas štai koks: o kur būna pirkti amaretti sausainių? Aš jų kažkaip nesėkmingai ieškau jau antri metai, turbūt ne ten, kur reikėtų ieškoti. Buvau net pasišovusi išsikepti pati, bet Lietuvoje rasti karčiųjų (kvapiųjų) migdolų – irgi jokių šansų…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *