Sakykit ką norit, bet tiramisu yra tas tobulas desertas, kurį, panašiai kaip pavlovą, mėgsta beveik visi. Tas švelnus skonio ir tekstūros balansas yra tiesiog tobulas. Svarbiausia, kad nei šio deserto kepti, nei minkyti tešlą ar ją kildinti, nei rūpintis gausis ar nesigaus: tiramisu gaunasi visiems ir visada. Tik labai svarbu gaminant tiramisu naudoti labai aukštos kokybės ingredientus, nes valgysim desertą termiškai neapdorotą. Todėl jei tik turite galimybę, rinkitės naminius kiaušinius ir kuo geresnės kokybės mascarpone sūrį. Pastarąjį kartą mascarpone pirkau Asorti, ir ji tikrai buvo puiki. Gerensė nei ta, kurią iki šiol pirkdavau prekybos centruose… 

Dar tiramisu yra patogus tuo, kad jį galima paruošti dideliame inde ir gražiai padalinus patiekti svečiams, o galima iškart tiramisu ruošti atskiruose, individualiuose indeliuose. Man gražiausia, kai patiekiu tiramisu stikliniuose induose: tam tinka neaukštos plačios stiklinės, bet gražu ir martinio taurėse ant aukštos kojelės. Svarbiausia, būtinai pagaminkite kelias papildomas porcijas, nes tikrai atsiras svečių, kurie norės desertą pakartoti:) 

Tiramisu. Itališka klasika
Tiramisu. Itališka klasika
Minkštas, švelnus, drėgnas ir purus
Minkštas, švelnus, drėgnas ir purus
Tiramisu
Porcijos 6
Klasikinis itališkas nekeptas desertas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 350 ml labai stiprios užplikytos kavos arba espresso
  2. 4 kiaušinių tryniai + 2 baltymai
  3. 25 ml amaretto likerio
  4. 100 g cukraus pudros
  5. 500 g mascarpone
  6. 300 g pailgų sausainėlių "damų piršteliai"
  7. apie 3 šaukštai kakavos
Instrukcijos
  1. Kiaušinius perliekite labai karštu vandeniu (ši procedūra reikalinga todėl, kad naudosime kiaušinius termiškai neapdorotus). Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Užplikykite kavą ir atvėsinkite.
  2. Kiaušinių trynius suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausite labai purią šviesią kreminę konsistenciją (Plakite apie 7 minutes: pirmiausia dubenėlyje, įstatytame į puodą, kuriame silpnai verda vanduo, ir garai kaitina dubenėlio su kiaušiniais apačią, o paskui, kai masė sušils, galite tęsti plakimą mikseriu).
  3. Dalimis pilkite likerį ir visąlaik plakite trynių masę. Pabaigoje dalimis - po 3 šaukštus- dėkite mascarpone, visąlaik plakdami, tačiau trumpiau nei prieš tai, kai pylėte likerį. Per ilgas plakimas gali paversti kremą sviestu, o mums reikia, kad kremas būtų purus, vienalytis ir tirštas.
  4. Atskirame inde suplakite baltymus su žiupsneliu druskos, kol jie suputos. Tada dalimis dėkite likusią cukraus pudrą ir nuolat plakite, kol gausite standžias putas. Labai atsargiai baltymų masę sumaišykite su mascarpone kremu.
  5. Pusę sausainėlių trumpam pamerkite į kavą ir išklokite indo, kuriame patieksite desertą, dugne. Pabarstykite juos kakava, ir ant viršaus sudėkite ir išlyginkite pusę kiekio mascarpone kremo. Tada dėkite kitą sluoksnį į kavą trumpai pamirkytų sausainių, pabarstykite kakava ir užtepkite likusį kremą. Taip paruoštą desertą padėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, arba visai nakčiai. Prieš patiekiant viršų pabarstykite kakava.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Rūta, geras klausimas! Net nežinau ką ir patarti… Gal gera mintis būtų visgi po vieną porciją daryti, kad kokio netikėtumo nemalonaus nebūtų?…. Tikrai atvirai- nežinau kaip geriau būtų….

  2. Rūta:

    Miela Nida, daug kartų jau dariau tiramisu pagal šį Jūsų receptą, visada puikiai pavyksta, labai dėkoju už išsamų receptą! Šįkart norėjau paklausti, Velykoms turiu padaryti didelį tiramisu, ketinu daryti iš dvigubos normos, ar galiu iškart plakti dvigubą kiekį trynių su cukraus pudra bei dvigubą kiekį baltymų ir maskarponės, ar geriau susiplakti atskiruose induose po normą ir jas sumaišyti? turiu omeny, ar tas didelis kiekis nepaveiks konsistencijos, ar pavyks išplakti, kaip manote? iš anksto dėkoju už atsakymą! Gražių švenčių!

  3. Rūta:

    Na tikrai lengvai pagaminamas, bet nekasdieniškas desertas, pavyko puikiai, labai ačiū už receptą!

  4. Nida:

    Tirpi kava tikrai čia puikiai tinka. Ir net sakyčiau, labiau tirpi, nei užplikoma. Tačiau geras espresso irgi super.

  5. Anonimas:

    visdelto skaniausia su tirpia kava,ji priduoda atitinkama poskoni ko ir reikia tiramisu

  6. Nida:

    Daiva, pabandykit nedvejodama! Tas espresso tik paryškins skonį, bet tikrai nedominuos pernelyg stipriai. Sėkmės:)

  7. Anonimas:

    Na, reiks bandyti su espresso. Nesiryždavau…. Tiesiog pagalvodavau, kad tik netinkamas kavos pavadinimas naudojamas. Bet kai tai parašėt JŪS…. nusprendžiau pasitikslinti. Ačiū.

  8. Nida:

    Daiva, jei kalbėtumėme apie originalų tiramisu deserto receptą, ten tikrai patartų naudoti espresso kavą. Kol neturėjau gero espresso aparato, naudodavau tik labai stiprią šviežiai užplikytą kavą. Dėl kiekio – kiekvienąkart negaliu patikėti, kad tiek tos kavos susigers į sausainėlius, ir kiekvienąkart pasidarau tik pusę porcijos kavos. Ir kiekvienąkart turiu papildomai daryti, nes indas su kava ištuštėja, o desertas dar nepagamintas… O dėl stiprumo – juk ši porcija 6-8 žmonėms, tad vienam tenka vos puodelis espresso, įsigėręs į sausainius. Tačiau pritariu pastabai ta prasme, kad jei desertu vaišinsis vaikai, kavą reiktų daryti silpnesnę, ir, savaime suprantama, vengti alkoholio.

  9. Daiva:

    Su espreso kavos toliu kiekiu? Nebesuprantu kas yra espreso…
    Gal vis tik plikomos stiprios kavos?
    Itališkos espreso kavos puodelis apie 25ml. Tai itin stipri kava.
    Jei paruošime 350 ml…. į tiramisu.
    Man rodos bur per stipru.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.