Dar nesutikau žmogaus, kurio nežavėtų japoniška virtuvė… Gaila, kad daug kam ji asocijuojasi vien su sušiais, kurie visame pasaulyje populiarumu jau lenkia itališkas picas! Sušiai sušiais, tačiau vienas tobuliausių japoniškų patiekalų man visgi išlieka tempura – traškūs tešloje kepti daržovių ar jūros gėrybių gabalėliai, mirkomi švelniame padaže su sojų padažu, ryžių vynu ir japonišku žuvies sultiniu.

Tempurai tinka visas ilgas sąrašas daržovių: trumpai apvirtos morkos, brokoliai, šparaginės pupelės, kalafijorai, bulvės. Labai tinka ir tofu sūris – jį prieš kepant reikia gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, kad pasišalintų visas susigėręs skystis. Dieviška tempura išeina iš krevečių – geriausia jų (šaldytų) maišelį nusipirkti “Šiaurės jūroje” ir laikyti šaldiklyje kol prireiks. Krevetės išdarinėtos, nuluptais kiautais, tad belieka jas atšildyti ir kepti! 

Gal tik iš pažiūros šis patiekalas atrodo sunkiai įveikiamas – iš tikrųjų, jam pagaminti reikia kelių be galo paprastų produktų, tokių kaip kiaušinis, miltai, krakmolas ir vanduo. Ir aliejus kepimui, žinoma. Na o padažui sudedamųjų dalių jau reiks paieškoti specializuotame skyriuje… Toks skyrius, o gal net ištisa parduotuvė yra Vilniuje, Šiaurės miestelyje, ir apie ją jau kuris laikas knietėjo parašyti…

Kalbu apie “Asorti”, nemažai išgirtą ir išliaupsintą vietą, kurioje, sako, galima rasti to, ko nėra tradiciniuose prekybcentriuose. Į “Asorti” ir užsukau ieškodama kažkokių specifinių produktų. Pagal pasakojimus ir aprašymus tikėjausi įžengti į išskirtinę parduotuvę, kuri skirta žmonėms, besimėgaujantiems ne vien maistu, bet ir apsipirkimo malonumais nardant po ypatingais produktais (tokiais kaip trumai, pvz., arba Parmos kumpis..) nuklotas lentynas… Ir koks buvo mano šokas ir nusivylimas, kad pataikiau į kažkokį sandėlį su suverstomis dėžėmis, apgriuvusiais stalais vietoje judančios produktų juostos prie kasų, piktomis kasininkėmis, kažkur padangėse kabančiomis spingsulėmis, neapšviečiančiomis net praėjimų tarp lentynų, jau nekalbant apie produktus jose… Ir likau tokia apstulbusi, nusivylusi siurrealistiniu vaizdeliu, primenančiu praeito amžiaus 9 dešimtmečio pradžią, kai į “komisus” visi pradėjo vežti įvairiausius “deficitus”… Išties, produktų prasme “Asporti” galėtų pretenduoti į aukščiausios klasės,  didesnes nei vidutinės pajamas turinčius pirkėjus, tačiau tokiems pirkėjams ir erdvės turėtų būti atitinkamos… Net apmaudu, kaip gerą konceptą kažkas ėmė ir sugadino nebaigto statyti sandėlio patalpomis….

Tai va – užsiplepėjau aš čia apie “Asorti”, į kurį tikriausiai jums teks nueiti, kad įsigytumėte keleto tipinių japoniškos virtuvės ingredientų, kurių prireiks tempuros padažui: tai daši granulės (daši – tai japoniškas sultinys, o tas granules sumaišius su vandeniu gaunasi subtilus žuvies skonio sultinys), švelnaus jaoniško sojų padažo bei mirin – saldaus, į sake panašaus ryžių vyno, skirto virimui.

Tempurai galima naudoti įvairias daržoves, jūros gėrybes, tofu sūrį, mėsą
Tempurai galima naudoti įvairias daržoves, jūros gėrybes, tofu sūrį, mėsą
Japoniška tempura
Japoniška tempura
Tempura su padažu
Tempura su padažu
Tempura
Komentuoti
Spausdinti
Tempuros tešlai
  1. 1 kiaušinis
  2. Ledinio vandens
  3. 1 stiklinė miltų
  4. Aliejaus kepimui
Padažui
  1. 1 pakelis daši granulių (4g)
  2. 200ml vandens
  3. 3 šaukštai japoniško sojų padažo
  4. 2 šaukštai mirin
  5. 1 šaukštelis cukraus
Instrukcijos
  1. Pirmiausia pasigaminkite padažą: daši granules ištirpinkite vandenyje, sumaišykite su sojų padažu, mirin ir cukrumi, užkaiskite viską nedieliame puode ir užvirę išjunkite kaitrą.
  2. Pasigaminkite tempuros tešlą: Į dubenį suberkite miltus. Tada į tą pačią stiklinę, kurioje matavote miltus, įmuškite kiaušinį ir lengvai jį išplakite šakute. Iki stiklinės viršaus pripilkite ledinio vandens (miltų ir vandens+kiaušinio mišinio turi būti po tiek pat). Trumpai šaukštu išpmaišykite tempuros tešlą. Tešlą užmaišykite visai prieš pat kepant daržoves - jei ji pastovės užmaišyta, nebus tokia traški.
  3. Dideliame puode (wok'e) įkaitinkite aliejų. Jo reikės tiek, kad pilnai apsemtų daržoves ir krevetes.
  4. Paruoštas daržoves, tofu ir krevetes nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Prieš kepant apvoliokite krakmole, tada pamerkite į tempuros tešlą ir panardinkite į karštus riebalus. Kepkite kelias minutes, kol tešla gražiai apskrus, paruduos, bus iškepusi.
  5. Patiekite iškart, su paruoštu padažu.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

 

 

  1. Nida:

    Dėkui, Cami – šios nemokamo assorti pristatymo paslaugos dar nebuvau išbandžiusi:) Bus išbandyta.

  2. cami:

    Užtat yra internetinė assorti parduotuvė su nemokamu (nuo tam tikros sumos) ir greitu pristatymu į namus 🙂 o tempura bus tikrai išbandyta artimiausiu metu! Super nutraukos 🙂

  3. Nida:

    Lina, visame pasaulyje apsipirkimo vietos turi kažkokį bent minimalų standartą. Parduotuvė Asorti man primena 1991-uosius, kai atsirado pirmieji koopetatyvai su nematytų prekių asortimentu, tai kas kad sandėly. Kai dar nebuvom matę elementarių supermarketų su minimaliais jiems keliamais reikalavimais. Su moderniom kasom, produktų juostom, kainų nuskaitymo aparatais, o ne mediniais skaitliukais… Šaržuoju, bet Asorti man labai primena būtent tai. Ir tikrai kalbu ne apie snobiškas senamiesčio “delikatesų” parduotuvėles, bet apie 21 amžiaus vertą parduotuvės įrangą, erdvių išplanavimą, apšvietimą, kasas ir visa kitka kas į supermarketą pretenduojančiai parduotuvei (o tokia yra Asorti) yra minimalus standartas, o ne “poniučių reikalavimas”, kaip jūs tą suprantate…

  4. lina:

    Pakomentuotas tipiškas lietuviškas požiūris. Patiek lietuviui šūdą bet didelėje baltoje lėkštėje ir prie baltos staltiesės ir jis bus laimingas ir bus kavinėje srautai, nes kokią gurmanišką picą jis beužsisakytų vis tiek sugadina užpildamas per pirštą Suslavičiaus kečupo. Todėl visas kavinių ir restoranų verslas ir investuoja į interjerą o ne į maistą. Čia analogiška situacija, moteriškės negali pirkti gero produkto, nes jis nėra patiektas gražiame interjere. Tai jūs į tą angarą einate produkto gero nusipirkti ar laisvalaikį praleisti. Ar produkto kokybė nukenčia dėl to kad jis guli sandėlio lentynoj. Kai tas produktas gulės prabangiam senamiesčio interjere, tai jūs jo neįpirksite, ir vėl susireikšminusios klyksite. Blondinės… tikiuosi bent apie tempūras ką nors išmanot…

  5. Nida:

    Daiva, krakmolo reikia tik apvolioti daržovėms ir krevetėms, prieš panardinant jas į tešlą ir iškart kepant. Tada gaunasi minkštos ir sultingos daržovės/krevetės su traškia tešlos plutele.

  6. Daiva:

    Straipsnio pradzioje minejote krakmola,o recepte jo nematau. Ar nereikia i tesla?

  7. Nida:

    Taip, Odeta. Sveikintina parduotuvės su kitokiu (išskirtiniu) asortimentu idėja, bet, kaip pas mus dažnai nutinka, neišbaigta. Na nesiderina man tie trumai tame sandėlyje, nors tu ką. O dėl krevečių tai tikrai sutinku, kad kokybiškos šaldytos yra kur kas geresnis pasirinkimas nei abejotinos kokybės šviežios… Deja, gyvename ne krevečių šalyje, tad Lietuvoje dažnai renkuosi būtent šaldytas.

  8. Odeta:

    Nida, man Asorti, su savo tikrai puikiu asortimentu irgi paliko dvejopa ispudi. As ten gan daznai apsiperku nepopuliariu prekiu prekybos centruose, bet tuo paciu pasigendu kokybisko aptarnavimo, pateikimo. Bet vis tiek labai dziaugiuosi, kad tokia parduotuve yra, kad cia galima rasti ko nerasi kitur:)
    O sias krevetes as irgi dievinu, net visai nesvarbu, kad jos saldytos, o ne sviezios, bet saldytos:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.