Kas gali būti skaniau, nei šviežiai iškepta prancūziška tarta? Tartos – mano mėgstamiausias užkandis. Esu išbandžiusi dviženklį skaičių receptų, ir net nežinau kuri tarta man visų skaniausia… Kadangi dievinu špinatų ir rikotos duetą, kur šis duetas nepasirodytų, ši tarta iškart įsitvirtina į mano skaniausių TOP5.

Kaip ir su visomis tartomis – reikia šiek tiek pažaisti. Aš šįkart atsidaviau ilgesniems nei įprasta žaidimams, nes sugalvojau kepti miniatiūrines individualias tartas. Tad teko paplušėti su vaikiškomis formelėmis. Į tartos pagrindo tešlą įmaišiau juodųjų sezamų – gavosi gražus kontrastingas spalvų žaismas. Vietoj sezamų galima naudoti aguonas. Pagaminau dviejų rūšių – vegetarišką ir vyriškąją versiją. Pastaroji – su plonai sukapotu rūkytu kumpiu. Svečiai teigiamai įvertino abi. O kuri jums skanesnė?

Tarta su špinatais ir rikotos sūriu

Pagrindui:

200g miltų

Žiupsnelis druskos

Žiupsnis juodųjų sezamų (arba aguonų)

90g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais

1 kiaušinis, išplaktas

20ml ledinio vandens

Miltus, druską ir sezamus (aguonas) sumaišome su šaltu sviestu. Neminkome ilgai, kad sviestas neišsileistų nuo mūsų šiltų rankų. Įmaišome kiaušinį ir šaltą vandenį, ir minkome tešlą, kol gaunasi kietas gniužulas. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaltai, kad sukietėtų, mažiausiai valandai.

Iškočiojame tešlą į formą, didesnę nei jūsų kepimo forma (apvali ar stačiakampė). Kad neliptų prie kočėlo, aš tešlą kočioju tarp dviejų pergamentinio popieriaus lakštų. Perkeliame lakštą į kepimo formą ir tolygiai ja padengiame formos dugną ir kraštus. Jei naudojame individualias formeles, padengiame kiekvieną jų taip pat. Padedame į žaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

Įkaitiname orkaitę iki 160C.
Iškerpame iš pergamentinio popieriaus  lakštą, tokio pat dydžio, kokio jūsų kepimo forma. Subadome šakute tešlos paviršių. Uždengiame pergamentu ir ant viršaus paberiame džiovintų pupų. Kepame 30 minučių. Nuimame pergamentinį popierių, patepame visą paviršių trupučiu plakto kiaušinio ir dedame atgal į orkaitę dar 3 minutėm.

Įdarui:

300g jaunų šviežių špinatų lapų

saujelė šviežių petražolių, sukapotų

150g rikotos sūrio

1 šaukštas sezamų arba pinijų (kedro) riešutų, paskrudintų

2 riekelės rūkyto kumpio (ne vegetariškai versijai)

Užpilui:

3 kiaušiniai

200ml pieno

65ml grietinėlės

Druskos, pipirų

Orkaitę įkaitiname iki 160C.

Puode užverdame truputį vandens. Sumetame špinatus ir iškart, kai tik jie sukrenta, nukošiame bei perliejame lediniu vandeniu, kad išliktų žali. Nuspaudžiame kiek galima daugiau vandens, ir špinatus sukapojame smulkiai. Sumaišome su petražolėmis. Jei darome ne vegetarišką versiją – špinatų masę sumaišome su puse stambiai supjaustytos šoninės.

Rikotą sumaišome su užpilui skirtais produktais ir viską gerai suplakame.

Ant paruošto tešlos pagrindo dedame špinatų masę, ant viršaus iki pat kraštų pilame užpilą (man užpilo buvo per daug – beveik pusė jo liko. Bet gal todėl, kad aš naudojau miniatiūrines formeles, kurios buvo labai žemais kraštais). Ant viršaus pabarstome kedro riešutais, kuriuos įspaudžiame į vidų, o jei kepame ne vegetarišką versiją ž pabarstome likusiu kumpiu.

Kepame 35 Minutes, pateikiame karštą.

Recepto šaltinis – Catherine Kluger, Fantastic flans and tarts.

 

Komentarų apie "Tarta su špinatais ir rikotos sūriu": 2

  1. Nida:

    Dovile, tartos tešla – tikrai labai paprastas reikalas! Aišku, šaldyta – patogiau, bet aš visuomet noriu matyti ką pati dedu į tešlą. Visuomet naudoju sviestą, o ne margariną, šviežius kiaušinius, o ne kokius miltelius ar dar kokį biesą. O kas į šaldytą pridėta juk nežinia…

  2. Dovilė:

    Va tokio dalyko net nesu niekad dariusi. Aš tik su šaldyta tešla eksperimentuoju visokiais būdais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.