Vasaris yra bene geriausias mėnuo gaminti indiškus patiekalus… Ir ypač šių metų vasaris, nes tokią žiemą, kokią turime štai jau kelias pastarąsias savaites, aš prisimenu tik iš vaikystės… Iš tų laikų, kai dėl pernelyg žemos temperatūros būdavo dienų, kad nereikdavo eiti į mokyklą (kas netrukdydavo mums, vaikams, skrieti ant rogučių nuo kalniuko:)). Indiški patiekalai su savo spalvų ir prieskonių ryškumu sušildo vien į juos žiūrint, o paragavus tikrai įkaista kiekviena kūno ląstelė, kad ir kokią temperatūrą rodytų termometras. 

Tandoori ([tanduri]) vadinama indiška molinė krosnis. Ji nė kiek nepanaši į lietuvišką – Indijoje kažin ar reikia krosnių patalpai pašildyti, kartu dar ir maistą gaminant:) Tenykštė krosnis labiau primena šulinį: įkaitintos iki raudonumo žarijos taip sušildo krosnies sieneles, kad jos puikiai tinka kepti indiškoms plokščioms duonoms – iškočiotas tešlos gabalas tiesiog prilipdomas prie karštos sienelės, ir po akimirkos nuimamas jau gerai apskrudęs. Toje tandoori krosnyje kepami ir ant iešmų suverti mėsos gabalai, paprastai pamarinuoti jogurto ir aitrių prieskonių masėje, tad kepant išlieka sultingi ir gardūs. 

Tandoori krosnies efektą labiausiai galima atkurti kamado tipo grilyje, tiesa pre sienelių duonos lipdyti neišeis, nes jos aprūkę dūmais:) Tačiau duoną galima lipdyti ant įkaitinto picos akmens, na o mėsai nepamainomos – čirškančios grotelės. 

Tačiau kadangi arčiausia ir lengviausiai pasiekiama yra paprastų paprasčiausia orkaitė, ji taip pat kuo puikiausiai tiks gardžiai indiškai vakarienei paruošti. Jei kur nors užtiksite tandoori prieskonių pastos (esu mačiusi Assorti), labai pasigreitinsite procesą, tačiau jei jos ir neturite, pasigaminsite tokią ir patys, prireiks tik tipinių indiškų prieskonių…

Na ir keletas žodžių apie mėsą. Čia tiks vištienos blauzdelės arba šlaunelės su kaulu, nepatarčiau naudoti krūtinėlių, mat jos iškepę bus pernelyg sausos. Kad gautumėte geresnį efektą, odeles rekomenduojama nulupti, o pačią mėsą keliose vietose subadyti peiliu, kad marinatas geriau įsigertų. Ir būtinai pabaigoje padarykite tą „krosnies” efektą – keliom minutėm įjunkite karščiausią orkaitės turbo grilio funkciją ir apskrudinkit, net mažumėlę apdeginkit:) 

Patiekite su kalendromis ir virtais ryžiais…. 

Tandoori vištieną turbūt ragavote indiškuose restoranuose – ją pasigaminti visai paprasta
Jogurto ir prieskonių marinate palaikyta mėsa išlieka labai aromatinga ir sultinga
Patiekte tandoori vištieną su ryžiais, pabarstę kalendromis
Aš trumpai wok’e apkepinau bok choy – labai tiko nugesinti aštrumą
Tandoori vištiena: speiguotai žiemai labai tinkantis patiekalas
Print Recipe
Tandoori vištiena
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Prieskoniai
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Prieskoniai
Procesas
  1. Mėsą nuplaukite ir nulupkite odeles, bet palikite su kaulu - kepant su kaulu skonis bus geresnis ir mėsa išliks sultingesnė. Keliose vietose subadykite peiliu (kad marinatas lengviau įsiskverbtų)
  2. Dubenėlyje sumaišykite jogurtą su česnakais, imbierais, citrinos sultimis, aliejumi, druska ir pipirais. Visus prieskonius sudėkite į keptuvę ir kelias minutes pakaitinkite, tik labai atsargiai, kad nesudegintumėte - prieskoniai labai greitai svyla. Kai pajusite beatsiskleidžiantį aromatą, nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir suberkite į jogurto masę. Viską gerai išmaišykite, sudėkite vištieną ir gerai rankomis įmasažuokite šį mišinį į mėsą. Palikite marinuotis apie 2 valandas (kambaryje), arba geriausia - per naktį (arba ir dar ilgiau) šaldytuve, uždengtame inde.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija (bus mažiau darbo ją plaunant:)) ir įdėkite į skardą groteles (jei neturite skardos su įsidedamom grotelėm, tiks ir orkaitės grotelės, įtaisytos tiesisi virš skardos). Groteles patepkite aliejumi.
  4. Išimkite mėsą iš marinato ir sudėkite ant grotelių. Kepkite vieną pusę apie 15-20 min (patariu pradėti ta puse, kurioje buvo odelė)., tada apverskite kita puse ir vėl kepkite dar 15-20 minučių, arba kol mėsa bus pilnai iškepusi. Galite kepant patepti likusiu marinatu. Išimkite skardą iš orkaitės ir įjunkite turbo grilio rėžimą. Kai pasieks grilio temperatūrą (apie 230-240C), vėl apverskite vištieną (buvusia) odele į viršų (jei matote, kad mėsa sausoka, galite patepti šlakeliu aliejaus), pašaukite kelioms minutėms, kad gerai apskrustų. Patiekite su ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Vienas komentaras apie straipsnį "Tandoori vištiena"

  1. Pingback: Master Chef: Pietų Indijos baklažanų karis – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *