Tie, kas keliavo po Tailandą, žino ką reiškia lengvai įsimenamas pavadinimas „Pok-Pok”. Tai žodžiais išreikštas garasas, kurį skleidžia gatvėse susispietę prekeiviai, čia pat medinėje grūstuvėje gaminantys šviežutėlį tradicinį Tailando patiekalą – žalios papajos salotas. Tikrasis šių salotų pavadinimas – Som Tum, bet argi kas prisimins šiuos du nesudėtingus žodžius, juolab kad visas Tailando žodynas, atrodo, būtent iš tokių ir panašų sudarytas. Todėl užsieniečiai ir praminė salotas lengviau suprantamu pavadinimu „Papaja Pok Pok”, o šis pavadinimas netruko prigyti ir pačių vietinių tarpe. Juk, pasak, tailandiečių, viskas, ką daro ar sugalvoja užsieniečiai, yra tobula!

 

Sakysite, iš kur aš žinau apie Tailandą ir šios šalies subtilybes? Be ne vienerių atostogų, praleistų šiame rojaus kampelyje, Bankoke net du metus studijavo mano dukra. Štai iš jos ir sužinojau pačių įdomiausių ir labai netikėtų dalykų apie tailandiečius, kaip tautą.

Na, bet šiame kulinariniame blog’e mes kalbam juk ne apie tai:) Apie papajos salotas. Didžiausias iššūkis, žinoma, surasti tą žalią papają. Izraelyje, turguje, jų apstu. Tik svarbiausia nusipirkus žalią papają (kuri yra kieta kaip akmuo) kišti ją kuo greičiau į šaldytuvą, nes pabuvusi sau gražiai ant kokios palangės, ims ir sunoks, ir tada bus tinkama tik desertams arba kokteiliams, bet ne salotoms:)

 

Papajų salotas esu aprašiusi ne viename savo įraše: ir įspūdžiuose iš tailandietiško maisto gaminimo pamokos su viena garsiausių Tailando šefių, kurią surengė Tailando Ambasadoriaus žmona, ir štai šiame įraše. Apie Papaja Pok-Pok daug kalbėjomės su tirka Tailando garsenybe šefu McDang, su kuriuo neseniai dariau interviu Lietuvos spaudai. Jis vienas tų, kuris itin rūpinasi autentiškos tajų virtuvės išsaugojimu, tad neprasitarkite, kad aš siūlau palmių cukrų keisti ruduoju cukrumi arba medumi, arba vietoj papajos naudoti kaliaropę arba net kopūstą:) Bet juk gyvenant kiek kitame pasaulyje nei tas, kuriame iki tobulumo išvystytas pačių įvairiausių egzotiškų produktų tiekimas, dažnai tenka imtis improvizacijų:)

 

Receptą, pagal kurį gaminu Papaya Pok Pok, ir kurį išmokau Chang May kulinarinėje mokykloje, rasite čia. Šįkart tik noriu atnaujinti patiekalo nuotraukas. Tai mūsų vakarykščiai šventiniai pietūs, įžanga į mano vyro, atšventusio apvalų jubiliejų, šventinę vakarienę. Tuose pietuose mes truputį supynėm japoniškas ir tailandietiškas tradicijas, gardžiuodamiesi geltonojo tuno file ir papajos salotomis, bet skoniai tikrai nesipyko:)

 

Papajų salotos iš Tailando

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *