Prieš porą savaičių gaunu štai tokio pobūdžio elektroninį kvietimą: Tailando ambasadoriaus žmona norėtų jus pakviesti į popietę savo rezidencijoje, kurios metu garsiausia Tailando šefė Chayanit Prampate praves tailandietiško maisto gaminimo pamoką. Mano džiaugsmas buvo neišpasakytas – kas gi nenorėtų sužinoti kulinarinių paslapčių iš pačios šefių šefės, kulinarių kulinarės lūpų??

Besigaivindamos vėduoklėmis nuo baisulinio karščio susirinkom ant žalios Tailando rezidencijos pievelės. Garsioji šefė, pasirodo, turi daugiau nei 2o metų patirties dėstant kulinariją ir viešbučių valdymą viename Tailando universitetų, ji garsiausia šalyje skulptūrų iš vaisių ir daržovių drožėja, demonstravusi Tailando virtuvės perliukus nuo Rumunijos iki Singapūro.

Įdomiausia, kad ji konsultuoja karališkos šeimos šefus, ir kartą per metus apsilanko karališkoje virtuvėje, kad patikrintų jų darbą ir pamokytų naujų maisto gaminimo gusrybių:) Kiap ir dera į kastas suskirstytai bendruomenei, garsioji šefė atsivežė dvi aukšto rango pagalbininkes, kurios realiai ir ruošė visus patiekalus, o ji tik viską stebėjo iš šono:)

Patiekalai, kuriuos pasigaminti mokino garsioji šefė – patys lengviausi, kuriuos sugeba pasidaryt kiekvienas virtuvės pradinukas. Juolab jie iš tų produktų, dėl kurių nereikia skristi į Tailandą – visko galima rasti parduotuvėje. Bent jau Izraelio parduotuvėse:)

Popietės metu šefė demonstravo Papajos ir morkų salotas, užsieniečių ir pačių tailandiečių tarpe vadinamas Papaja Pok Pok. Tai vienas dažniausių mano gaminamų patieklų, kurį išmokau Chang May cooking school.

Žalios papajos Lietuvoje gauti turbūt bus sunkoka, bet yra išeitis! Pasirodo, šioms tailandietiškoms salotoms kuo puikiausiai tinka kaliaropės! Tad imkite įrankius ir šiandien pat pasigaminkite Papaya pok pok namuose:) Labai patikimas, mano dešimtis kartų išbandytas receptas – čia.

Pagaminusi papajų salotas, tailando virtuvės guru rodė du paprastus stir fry receptus. Kaip ir viskas šioje Azijos virtuvėje – maistas pagaminamas akimirksniu, tad reikia viskč turėti iš anksto pasiruošus, pasipjausčius, atsimatavus. Labai rekomenduoju išbandyti abu (o gal net visus tris šiuos patiekalus) – mes vakar šeimoje turėjom tikrą Tailando fiestą, ir iki išnaktų dalijomės prisiminimais apie šią neapsakomo grožio ir svetingumo šalį. Svarbi detalė: vienos rūšies mėsą šiuose patiekaluose galite keisti kitos rūšies mėsa (vištieną – kiaulinea, jautiena ar atvirkščiai),žuvimi,  taip pat galite gaminti vegetariškas patiekalų versijas, naudodami vietoj mėsos tofu arba grybus.

Pagaigai skanavom klasikinės tailandiečių sriubos Tom Yum – ją taip pat esu ne kartą gaminusi, ir parašiusi savo blog’e, ir labai rekomenduoju jums pasigaminti, jei iki šiol dar nebandėte. Daugiausiai ginčių kilo tarp ambasadorienės ir virtuvės šefės, ar Tom Yum sriuba turi būti su čili pasta, t.y. rausvos spalvos, ar be jos.

Moterys priėjo išvadą, kad skirtinguose regionuose ši sriuba gaminama skirtingai.

 

Tuo tarpu dėl paskutinio patiekalo ginčių nekilo: šį užkandį sugeba pagaminti tik labiausiai patyrę meistrai. Tad, svaime suprantama, jo gaminimo technikos mūsų nemokino:)

Pasakysiu tik tiek, kad tai į nedidelius koldūniukus panaši užkandėlė.

Jos pagrindui naudojama ryžių miltų ir vandens masės paplotėliai, išvirti ant karštų garų, o į vidų dedama saldžių žemės riešutų, pagardintų soja ir česnakais, masė. Be galo skanu.

Jūsų dėmesiui – du stir fry patiekalai, kuriems nereikia nei įmantrių ingredientų, nei specialios technikos, nei ypatingų sugebėjimų.

Nea Pad Priskod – Kepta jautiena su spalvotomis paprikomis

300g jautienos file, supjaustytos kuo plonesniais kvadratėliais (4X4cm)

1 šaukštas Fish Sauce

1 šaukštelis maltų baltųjų pipirų

2 šaukštai Oyster Sauce

3 šaukštai augalinio aliejaus

3 skiltelės česnako, susmulkintos

1 nedidelis rudasis svogūnas, supjaustytas stambiomis plunksnelėmis

3 saldžiosios paprikos (raudona, žalia, geltona), supjaustytos kvadratėliais (3X3cm)

4 svogūno laiškai, supjaustyti 4cm juostelėmis

Gabalėlis čili pipiro (priklausomai kaip aštriai mėgstate)

Saujelė šviežių kalendrų, sukapotų

Pirmiausia pamarinuojame mėsą: sumaišome ją su Fish Sauce, pipirais ir Oyster Sauce. Paliekame mažiausiai 15 minučių pastovėti (galima ir per naktį)

Gilioje keptuvėje (woke) įkaitiname aliejų ir jame trumpai apkepiname česnakus. Kai tik jie pradeda skleisti aromatą, sudedame mėsą su visu padažu, ir pjaustytus svogūnus. Pakepiname porą minučių, nuolat maišant, tada sudedame pjaustytas saldžiąsias paprikas. Dar viską kelias minutes kepiname, kol mėsa iškepa, o paprikos truputį suminkštėja. Prieš pat baigiant kepti sudedame pjaustytus svogūno laiškus. Paragaunam, jei trūksta, įpilame dar šiek tiek Fish Sauce, ir jei trūksta saldumo – įberiame šaukštelį cukraus. Padažas turi gautis saldokas.

Sudedame į lėkštę, viršų pabarstome kapotomis kalendromis ir smulkintu čili pipiru. Pateikiame su virtais ryžiais.

Kuay Teaw Pad Si-Ew – Kepti ryžių makaronai su vištiena ir saldžiu sojos padažu

400g ryžių makaronų (aš naudojau plonyčius vermišelių tipo)

2 šaukštai saldaus sojos padažo (Sweet Soy Sauce)

500g brokolio arba kalafijoro, padalinto šakelėmis, trumpai apvirto pasūdytame vandenyje

300g vištienos krūtinėlės, supjaustytos plonomis ilgomis juostelėmis

2 šaukštai sojos padažo

1 šaukštelis maltų baltųjų pipirų

3 kiaušiniai

3-4 šaukštai augalinio aliejaus

3 česnako skiltelės, sukapotos

1 šaukštas Fish Sauce

2 šaukštai cukraus

Vištieną sumaišome su sojos padažu ir pipirais ir paliekame pasimarinuoti mažiausiai 15 Min., bet galima ir ilgiau.

Pasiruošiame makaronus: sudedame juos į didelį dubenį ir užpilame šiltu vandeniu (iš krano). Paliekame kol suminkštės (užtruks maždaug 10-20 min., priklausomai nuo makaronų rūšies ir nuo vandens temperatūros). Kai suminkštėja makaronai, nupilame vandenį, ir juos sumaišome su saldžiuoju sojos padažu (sSweet Soy Sauce). Padažą pilame pamažu, nuolat maišydami rankomis, kol visi makaronai taps gražios rudos spalvos (jei ne visi makaronai nusidažė, įpilkite dar šlakelį sojos padažo).

Gilioje keptuvėje (woke) įkaitiname aliejų, jame apkepiname trumpai česnakus. Supilame vištieną kartu su padažu ir maišant kepiname, kol mėsa įgaus baltą spalvą. Sudedame apvirtus ir nusausintus brokolius (arba kalafijorus) ir paruoštus makaronus, viską nuolat maišydami kepiname dar 2-3 minutes. Tada visą masę patraukiame į keptuvės šoną ir į atsilaisvinusią vietą įmušame kiaušinius. Užpilame ant tų kiaušinių mažą šlakelį aliejaus, užberiame cukrų, įpilame Fish sauce ir kiaušinius maišome, kad prieskoniai tolygiai susimaišytų ir kiaušiniai gražiai sukeptų. Bebaigiant kiaušiniams kepti, sumaišome juos su apkepintais makaronais ir vištiena. Jei trūksta, pagardiname saldžiuoju sojos padažu (arba cukrumi), o jei trūksta sūrumo – trupučiu Fish Sauce.

 

Komentarų apie "Tailandietiško maisto mokykla: stir fry patiekalai": 8

  1. Nida:

    Labai ačiū, Dovile, už gražius žodžius. Man labai smagu, kad mėgsti tai, ką mėgstu aš ir mano šeima. O jei dar ir tavo šeimos vyrai įvertina – išvis smagumėlis!!!

  2. Dovilė:

    Ačiū, Nida, už tavo receptus. Man labai patinka, kad receptai dažniausiai iš šviežių daržovių. Ir dar labai patinka tavo patiekalų gaminimo koncepcija, kad nėra viskas perkepta, pervirta, ir dar patroškinta;-). Taip pat patinka, kad nėra tiražuojami tortų ir pyragų receptai, kas dažnai būna kituose lietuviškuose maisto bloguose.
    Jau nemažai ką namuose pagaminau ir šeimoje labai geri atsiliepimai, ypač vyrui patiko su feta įdarytos keptos daržovės, avokadas su kiaušiniais, trinta lešių sriuba ir kt.

  3. Nida:

    Taip, Rūta, salotų pavadinimas išties pritaikytas (ir sugalvotas) užsieniečių:) Bet jis man skamba gražiai ir suprantamai:)

  4. Nida:

    Odeta, Ramune, Dovile, užtikrinu jus, kad gaminti tailandietiškus patiekalus – vieni juokai! Mūsiškiai cepelinai, balandėliai ar koldūnai – va čia tai triūselio reikia įdeti… O azijietiškiems reikia tik reikalingų padažų (iš tiesų, saldusis sojos padažas buvo ir mano didysis atradimas per šią pamoką – iki tol jo nebuvau naudojusi), ir visų svarbiausia – visus produktus pasiruošti, susipjaustyti iš anksto. Man ši dalis – sunkiausia:) Nes aš viską mėgstu bėgte daryti, kol kažkas kepa pjaustyti, lupti, tarkuoti… Čia taip neišeina, deja:) Žodžiu, merginos, daugiau drąsos. O jei vistiek nesiryšit, tai parvažiavusi surengsiu pamokėlę, į kurią visas pakviesiu, ir pačios įsitikinsit, kaip visa tai juokingai paprasta! 🙂

  5. Dovilė:

    Odeta, aš irgi visai nemoku tokių patiekalų gamint;-(
    Mano didžiausia virtuvinė egzotika – sušiai, bet ir tų namuose niekas nevalgo be manęs. Reikia palaukti kol dukra paaugs, tada labiau priims aštrius, saldžiarūgčius ir t.t. patiekalus, nes dabar net ryžių purtosi;-(

  6. ramune:

    as irgi pavydziu jums tokio dziaugsmo pabuvot pas toookia sefe 🙂 labai megstu visokius tokius patiekaliukus, korejieciu, tailandieciu ir visus ieciu :)beje, toki pati padaza naudoju-saldu soju, tikrai vertas demesio padaziukas 🙂
    buvo idomu pasiskaityt ir paziuret foto 🙂 aciu uz informacija 🙂
    gero savaitgalio viisems 😉

  7. Odeta:

    Nida, nuoširdžiai pavydžiu tokios pamokos ir įspūdžių. Man dar daug reikėtų padirbėti, kad patį paprasčiausią tailandietišką patiekaliuką pagaminčiau.

  8. Ruta:

    kaip faina!! Labai pavydziu :] pasiilgau tailandietisko maisto! Kaip skaniai tie riesutu ir cesnaku reikalai skamba! Bet vardas Papaya Pok Pok – tai turistu suteiktas pavadinimas, kiles nuo pagrindinio ingridiento ir jo tarkavimo (pjaustymo) garso – pok pok :] Uzsienieciams lengviau si pavadinima prisiminti, o tikrasis vardas yra Som Tam! Bet kad ir kaip jos vadinasi, oi oi oi oi oi kaip mielai tokias pietums sukirsciau!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.