Užsimaniau šiandien kario. Taip užsimaniau, kad negalėjau rasti sau vietos. Ne indiško, ne japoniško, bet tailandietiško kario. Su kokosų pienu, su citrinžole, tačiau lengvo ir šildančio. O kadangi toj dainoj dainuoja “…jei labai nori – tai reikia!” tai ir išsiruošiau nedelsiant į parduotuvę vos keleto ingredientų tam mano kariui įsigyti. 

Tailando virtuvė, skirtingai nei jums gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, tikrai nėra tokia “nekalta” ir ne tokia “sveikuoliška”:) Visų pirma, Tailande itin daug patiekalų verdama riebaluose. O kita problema – tai cukrus. Jo dedama visur ir visada, ir užtai tie patiekalai tokio viliojančio subalansuoto skonio… 

Mano tikslas šiandien nebuvo organizmą pamaloninti cukrumi, todėl karį dariau daug lengvesnį, tačiau tikrai niekuo nenusileidžiantį savo skoniu tradiciniam. Vietoje žalios pirktinės kario pastos sutryniau špinatus, svogūnus ir česnakus. Saldumui išgauti įpjausčiau moliūgo. Šviežutėlė lašiša tiesiog tirpo burnoje, o užlašinus keletą lašų laimo sulčių, dar labiau atsiskleidė švelnaus kokosų pieno ir sūraus žuvies padažo (fish sauce) derinys. 

Kad būtų dar sveikiau ir dar geriau, garnyrui viriau ne šlifuotus baltus ryžius, bet laukinius ruduosius. Ir virdama juos įmečiau dar ir gabalėlį imbiero šaknies. O suderėjo mano imbieriniai ryžiai su lašišos kariu tiesiog tobulai. 

Tai vienas tų pozityvių patiekalų, itin tinkančių Adventui… Ir tų, kuriuos norisi kartoti. Ir dar nepamirškite, kad vos kelios dienos liko iki knygos “Žuvis pasaulio virtuvėje” išpardavimo, o ten rasite dar daugiau nei 100 receptų, kad kaskart nereiktų sukti galvos ką gi čia pagaminus su ta žuvimi…:) 

Lengvesnė tailandietiško žaliojo kario versija
Patiekite su daug sveikesniais nei beltieji – rudaisiais ryžiais

Tailandietiškas lašišos karis

4 asm

  • 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • 400ml indelis kokosų pieno
  • 2 stiklinės (500ml) vandens arba kokosų vandens 
  • 2 citrinžolės, sutraiškytos virtuviniu plaktuku ir perpjautos pusiau
  • 1 žaliasis čili pipiras, perpjautas pusiau (arba pagal skonį)
  • 2 šaukštai žuvies padažo (arba pagal skonį)
  • 200g moliūgo, be minkštimo ir odos, supjaustyto gabalėliais
  • 600g lašišos file be odos, supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais
  • Laimo sultys patiekimui
  • Kalendros, žalumynai, daigai patiekimui

Špinatų “curry pasta”:

  • 2 šalotiniai svogūnai, susmulkinti
  • 2 česnako skiltelės
  • 100g špinatų lapų, perlietų verdančiu vandeniu ir nuspaustų, kad skystis pasišalintų
  • pundelis šviežių kalendrų stiebų (lapus palikite patiekimui)

Pirmiausia pasigaminkite špinatų “curry pastą”: sudėkite svogūnus, česnakus, špinatus ir kalendrų stiebelius į mažą elektrinio smulkintuvo indą ir smulkinkite, kol jie virs košele. 

Vuditinio dydžio puode įkaitinkite aliejų ir sudėkite į puodą curry pastą. Kepinkite kelias minutes pamaišydami, kol prieskoniai paskleis aromatą. Supilkite kokosų pieną, vandenį, įmeskite citrinžoles, čili, ir supilkite žuvies padažą. Užvirinkite uždengę puodą dangčiu (tik atsargiai, kad neimtų bėgti) ir virkite apie 2-3 minutes. Tada suberkite moliūgo kubelius ir dar pavirkite apie 2-3 minutes (galite ir ilgiau, jei norite, kad moliūgas būtų labiau suviręs). Pabaigoje sudėkite lašišą ir virkite dar apie 4-6 minutes, arba taip, kaip išvirta žuvis jums patinka. 

Jei turite, dar galite įdėti bok choy (jiems pakaks virti 1 minutę) ir/arba sojos daigų. Patiekite su laimo skiltelėmis, kalendromis, svogūno laiškais ir kokiais nors gražiais daigais:) 

Imbieriniai rudieji ryžiai

4 asm

  • 2 stiklinės (400g) rudųjų ryžių
  • 3 stiklinės (750g) vandens
  • 1/2 šaukštelio rupios druskos
  • nykščio didumo storos imbiero šaknies gabalėlis, supjaustytas riekelėmis

Nuplautus ryžius suberkite į puodą, supilkite vandenį, įberkite druskos sudėkite imbierą ir uždengę ant mažos ugnies virkite 25 min. Išjunkite ugnį ir palikite dar pabrinkti apie 10 min.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.