Pernai tokiu metu dar buvom Tailande. Džiaugėmės saule, šilta jūra, džiunglėmis ir aišku, puikiu Tailando maistu. Daugiau įspūdžių iš Tailando (įskaitant kulinarinius) yra čia: https://www.nidosreceptai.lt/tailandas/.

O šį vakarą savo terasoje vėl mintimis ir skonio receptoriais sugrįžome į Aziją. Nervinome kaimynus aitriais čili ir kokoso aromatais… Buvo labai skanu. Rekomenduoju ir jums nesudėtingą ir iš vidaus kaitinantį patiekalą – Tailandietišką Curry. Receptas pateikiamas su vištiena, tačiau jos nededant (arba pakeičiant tofu) galima pasigaminti vegetarišką versiją.

3-4 asmenims:

200g vištienos krūtinėlės (arba jautienos, arba kiaulienos, arba žuvies, arba tofu)

1 skardinė kokoso pieno

4-5 šaukšteliai žaliosios arba raudonosios curry pastos (pastą galima naudoti pirktinę, arba pasigaminti – receptas pateiktas žemiau)

8 kaffir lime lapeliai

2 vidutinio dydžio morkos

1 didelė bulvė

sauja špraraginių pupelių (gali būti šaldytos)

sauja žirnelių (gali būti šaldyti)

2 vidutiniai arba 4 maži shallote svogūnai

2 pomidorai

4-6 mini baklažanai (nebūtina)

saujelė šaldytų žalių žirnelių (jei turite)

keletas žalių svogūnų laiškų

sauja šviežios kalendros arba saldžiojo baziliko lapų

4 šaukštai palmių cukraus (arba rudojo cukraus, bet tiks ir baltasis, jei neturite)

6-8 šaukštai žuvų padažo (fish sauce)

Prdedu nuo svarbios pastabos: daržoves šiam patiekalui naudokite savo nuožiūra: galite vienų naudoti daugiau nei kitų, pakeisti ar pridėti kitokių, kokias turite – paprikų, cukinijų, kalafijorų…

Paiekalą pagaminsite greičiau, jei iš anksto lengvai apvirsite bulves ir morkas. Tačiau galite dęti ir žalias, tik reikės ilgiau patroškinti, kol šios daržovės suminkštės.

Dideleje keptuvėje (wok’e) užvedrame 4 šaukštus kokoso pieno. Kai paviršiuje pasirodo kokoso aliejus, įdedame curry pastą ir viską gerai išmaišome verdant iki vientisos masės. Tada sudedame vištieną, supjaustytą mažais gabaliukais. Paverdame maždaug minutę dvi, kol vištiena pabaltuos.

Sudedame laimo lapus, supjaustytas dideliais griežiniais bulves, morkas, svogūnus (didesnius perpjauname į 4 dalis, mažesnius – pusiau), suberiam cukrų, žuvies padažą, supilam likusį kokoso pieną ir užverdame (jei trūksta skysčio, papildome vandeniu). Po kurio laiko sudedame šparagines pupeles, žirnelius, supjaustytus žalius svogūnus. Verdame kol bulvės suminkštėja. Patikrinam skonį, jei reikia, pridedam saldumo arba sūrumo. Pabaigoje, išjungus ugnį, užbarstome kapotomis kalendromis arba saldžiuoju baziliku.

Pateikiame su virtais (be druskos!!!) ryžiais.

O pabaigai – žadėtasis Raudonosios Curry pastos receptas. Pastai reikia kiek egzotiškų ingredientų (net bijau ieškoti lietuviškų atitikmenų ar vertimų, tad naudosiu angliškus). Bet aš būdama Tailande parsivežiau keletą reikiamų šaknų ir lapų, jas supjausčiusi užsišaldžiau, ir turiu tada, kai prireikia. Beje, curry pastą taip pat laikau užšaldžiusi. Skirtumas išties didelis, kai patiekalui naudoju savos gamybos, o ne pirktą pagardą 🙂

2 lemongrass stiebai, perpjauti į kelias dalis

2-3 griežinėliai galangal šaknies

2 lapeliai kaffir lime

3 griežinėliai turmeriko šaknies

4 shallot galvutės (maži svogūnėliai)

8-10 česnako skiltelių

pilnas šaukštas kalendros sėklų

2 dideli čili pipirai, džiovinti

(jei gaminate žaliąjį curry, jam vietoj raudonojo čili naudokite saują mažų žaliųjų čili pipirų)

Visus šiuos ingredientus sumalame virtuviniu kombainu, kol gaunasi vientisa pasta.

Komentarų apie "Tailandietiškas curry": 3

  1. Donata:

    Aciu labai uz atsakyma,kaip tik ruosiuosi gaminti. I parduotuve laiko nubegti nebeuzteks,tai teks sojos padazu keisti…tikiuosi labai nesugadinsiu skonio…

  2. Nida:

    Donata, tikrai ne… Oyster sauce yra tirštas ir saldokas, o fish sauce – sūrus. Jei jau tikrai bėda, verčiau fish sauce keisti paprasta druska arba sojos padažu, tik ne oyster sauce.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.