Tai tikrai nebus tas lengvas ir paprastas ir greitas receptas. Nes tikrą svogūnų sriubą jūs tikrai neišsivirsite šiaip sau, vos sugalvoję, per keletą minučių ar pusvalandį. Ne. Šiai sriubai reikia laiko. Reikia kelių etapų, kurie kiekvienas vienodai svarbūs.

Prancūziškos svogūnų sriubos virimas man visuomet yra kartu ir šventė, ir iššūkis. Šventė todėl, kad tai ypatingo skonio patiekalas (taip taip, ne sriuba, ne užkandis, bet atskiras sotus patiekalas), kuris gaminamas labai specialioms progoms. Iššūkis visų pirma susjęs su…. kvapu!:) Pasiruoškite tam, kad namai kvepės. Nes kepant svogūnus niekaip neišvengsite kvapo, kuris namuose dar jausis kelias dienas. Nesakau, kad jis blogas, bet verčiau iškart, dar prieš pradedant darbui, uždarykite duris iš virtuvės į kitus kambarius, virtuvėje atverkite langą, ir nors šiek tiek sumažinkite susigeriančio į sienas ir baldus kvapo kiekį:) 

Na va, kai jau pasiruošėte aplinką, galima pradėti darbą. Visų pirma, jums reikės sultinio. Gero, sodraus naminio jautienos sultinio. Ir jį išsivirti jūs tikrai sugebėsite. Tiesiog tam prireiks apie 6 valandų ir kalno jautienos kaulų:) Tačiau kartą sultinį išvirę, dalį jo užšaldykite, kad kitąkart darbo būtų mažiau:) 

Na, o jei sultinį jau turit, metas imtis svogūniško darbo. Visas procesas užtruks apie 2.5 valandos, tačiau rezultatas tikrai vertas visų pastangų!

Prancuziska svogunu sriuba
Prancuziska svogunu sriuba: nemarioji klasika.
svogunine sriuba
Sūris – neatsiejamas sriubos elementas

Prancūziška klasikinė svogūnų sriuba

(6 porcijos)

50g  sviesto

1.2 kg svogūnų, perpjautų pusiau ir supjaustytų plonomis juostelėmis

1 šaukštelis cukraus

2 skiltelės česnako, susmulkintos

3 šakelės čiobrelių

1 lauro lapas

2 šaukšteliai druskos (ir daugiau, jei prireiks)

1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų

2 šaukšteliai miltų 

3/4 stiklinės (180 ml) sauso baltojo vyno

2 litrai jautienos sultinio

1-2 šaukšteliai sherry acto arba balzamiko acto

Patiekimui:

6 storos riekės prancūziškos bagetės

1 skiltelė česnako

250g Gruyère arba Emmental sūrio

2 šaukštai sutaruoto Parmigiano-Reggiano sūrio

Ištirpinkite sviestą dideliame puode storu dugnu. Suberkite svogūnus, pavbarstykite šaukšteliu cukraus, ir kepinkite juos 20 minučių, dažnai maišydami. Suberkite smulkintus česnakus, čiobrelius, lauro lapą, druską ir grūstus pipirus, ir toliau kepinkite svogūnus, rečiau maišydami, ant labai nedidelės ugnies (jei turite, naudokite karščio paskirstytoją, kuris neleis prisvilti) kepinkite 1.5 valandos. Kaskart maišydami stenkitės nugramdyti prie dugno prikepusius svogūnus ir sumaišyti juos su visa mase – tai duos ypatingo skonio sriubai. Tinkamai iškepę svogūnai po ilgo kepimo laiko bus sukritę į “košelę”, ir turės gelsvai rudą spalvą. 

Įberkite miltus, ir nuolat maišdami pakepinkite minutę. Tada padidinkite kaitrą, supilkite vyną ir maišykite mentele, kad viskas, kas prilipo prie puodo dugno, nusigramdytų. Tada supilkite sultinį, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite uždengrtame puode 45 minutes. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sherry arba balzamiko acto (pagal skonį), paragaukite, įberkite daugiau druskos ir pipirų, jei trūksta. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Prancūziško batono riekes kepkite orkaitėje apie 10 minučių, arba kol jos taps visiškai traškios, apskrudę. Išimkite iš orkaitės, ir abi puses įtrinkite perpjauta česnako skiltele. Uždėkite ant kiekvienos riekelės gausiai sūrio, ir dar įdėkite į orkaitę, kad sūris visiškai išsilydytų. 

Supilkite labai karštą sriubą į dubenėlius, į kiekvieną dėkite po paruoštą riekę batono su sūriu, pabarstykite tarkuotu Parmigiano sūriu, ir patiekite iškart, leisdami skrebučiui lėtai suminkštėti, prisgerti sriubos skysčio. 

Taip pat galite paskutinėje stadijoje sriubą užkepti (jei turite tam tinkamus dubenėlius, nebijančius orkaitės). Tokiu atveju įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi arba aliuminio folija. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, česnaku įtrintus skrebučius (be išlydyto sūrio) įdėkite į kiekvieną dubenėlį, ir visą dubenėlių viršų padenkite tarkuoto sūrio (abiejų mišiniu) drožlėmis, arba plonomis sūrio juostelėmis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, arba kol sūris visiškai išsilydys, burbuliuos ir patamsės. 

Patiekite iškart, kol sūris minkštas ir tąsus. 

Recept šaltinis (adaptuotas) – David Lebovitz “My Paris Kitchen”.

Komentarų apie "Svogūnų sriuba. Prancūziška klasika": 9

  1. Nida:

    Nidai – darosi įdomu! Paaiškinkite plačiau dėl tų šalavijų!!

  2. Nidas:

    Nėra šalavijų? Tada čia picerijos sriuba o ne svogūnų sriuba…

  3. Pingback: Kaip išvirti gerą jautienos sultinį – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.