Kai imuosi dar vieno obuolių pyrago recepto talpinimo šiame blog’e, visuomet kyla mintis suskaičiuoti kiek jų per beveik 11 metų čia sutaplinta:) Tikiu, labai daug… Pagal skaitomumą pirmauja prancūziškas pyragas neturintiems laiko! Tad aš vis galvoju – ar čia žmonės Prancūzijos skonius labiausiai mėgsta, ar masiškai visi laiko neturi?:)

Tad jei jau tą prancūziškąjį kepat kepat, ir ieškot ko nors pakeitimui, tai jums tikrai turėtų patikti šis, labiau šventiškas kepinys su obuoliais! Sudėtingumo jame lygiai tiek, kiek ir kituose paprastuose kepiniuose, gal tik laiko keliom minutėm daugiau prireiks:) Žinoma, jei tešlą už jus suminkys virtuvinė technika, tai vieni juokai tokį sulipdyti:)

Pyragas patogus dar ir tuo, kad visą jį galima pasidaryti gerokai iš anksto (pavyzdžiui, iš vakaro), laikyti šaldytuve, ir kepti visiškai prieš patiekiant. Tas yra tikrai be galo patogu, ypač jei ruošiatės kokiai šventiškesnei vakarienei su desertu ir tiesiog nenorit viso darbo pasilikti paskutinėms valandoms. 

Tradiciškai ant panašaus pobūdžio pyragų viršaus supinamos tešlos juostelės, bet visai smagu pamažu iš spintelių traukti Kalėdinių sausainių formeles, ir pažaisti su kitokiomis formomis, pavyzdžiui, štai tokiomis dailiomis žvaigždutėmis:) 

Dar vienas mano mėgstamas būdas “palinksminti” obuolių pyragų įdarą – įberti saujelę spanguolių. Spanguolių paprastai turiu užsišaldžiusi ir labai mėgstu jomis ne tik paskaninti pyragų masę (ypač jei obuoliai ne tokie rūgštūs), bet ir pagražinti: kepdamos spanguolės numargina visą pyragą tokiom gražiom rudeninėm spalvom:)

Nereikia nė priminti, nes visi ir taip gerai žino: pats skaniausias obuolių pyragas – šiltas, su kaušeliu betirpstančių vanilinių ledų……

Šventiškas obuolių pyragas su nuotaikingomis žvaigždutėmis
Skaniausias pyragas dar šiltas, su kaušeliu vanilinių ledų
Rytojaus dieną obuolių pyragą galite trumpai pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje
Rudeniškai jaukios popietės su puodeliu arbatos ir gabalėliu obuolių pyrago
Print Recipe
Šventiškas obuolių pyragas su riešutais
Šventiškai atrodantis trapios tešlos pyragas su obuoliais ir riešutais.
Course Desertai
Cuisine Lietuvos
Keyword kepiniai, obuoliai
Prep Time 30 min
Cook Time 50 min
Passive Time 2 val
Servings
porc
Ingredients
Trapiai tešlai
Obuolių įdarui
Riešutų sluoksniui
Patepimui
Course Desertai
Cuisine Lietuvos
Keyword kepiniai, obuoliai
Prep Time 30 min
Cook Time 50 min
Passive Time 2 val
Servings
porc
Ingredients
Trapiai tešlai
Obuolių įdarui
Riešutų sluoksniui
Patepimui
Instructions
  1. Užminkykite tešlą: į dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite miltus, cukraus pudrą, druską, tada sudėkite sviesto gabalėlius ir sumaišykite, kol gausite drėgmus trupinius (jei maišote rankomis, tą darykite pačiais pirštų galiukais ir kuo greičiau, kad sviestas nespėtų sušilti ir suminkštėti). Įpilkite vandens (pradėite nuo 2 šaukštų) ir minkykite kol tešla sulips į kietą vientisą masę. Iš tešlos suformuokite rulonėlį, apsukite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai dviem valandom, o geriausia pernakt.
  2. Kai tešla sukietės, išimkite ją iš šaldytuvo ir padalinkite į 3 lygias dalis. Vieną dalį padėkite atgal į šaldytuvą. Dvi likusias supjaustykite plonomis, apie 0,5-0,7cm riekelėmis ir šias riekeles išdėliokite ant kepimo formos dugno (23-25cm). pirštais spauskite tuos tešlos gabalėlius taip, kad jie susijungtų ir padengtų visą kepimo formos dugną, o taip pat ir kraštelius. Vėl padėkite formą su tešla į šaldytuvą.
  3. Pasigaminkite obuolių įdarą: obuolius nulupkite, išimkite sėklides, supjaustykite riekelėmis. Į puodą suberkite cukrų ir prieskonius. Užkaiskite. Kai cukrus ims truputį skystėti (tik nepražiosokite ir nesudeginkite), ims pamažu virsti į karamelę, suberkite obuolius ir sumaišykite. Supilkite citrinų sultis ir kepinkite obuolius apie 10 min., kol jie suvirs, tačiau nepavirs visiška koše. Pabaigoje įpilkite alkoholį, išjunkite ugnį ir įmaišykite krakmolą.
  4. Pasiruoškite riešutų įdarą: suberkite riešutus į sausą keptuvę ir juos šiek tiek apskrudinkite (tik nesudeginkite!). Atvėsinkite, tada peiliu truputį pakapokite, sumaišykite su prieskoniais ir cukrumi.
  5. Iš likusios nepanaudotos tešlos išspauskite žvaigždutes: iškočiokite šią tešlą ant miltais pabarstyto stalviršio iki maždaug 0,5cm storumo ir sausainių formele išpjaukite žvaigždutes. Likusią tešlą vėl iškočiokite, ir vėl formuokite žvaigždutes. Kiek liks tešlos, ją užlipdykite ant jau padaryto tešlos pagrindo.
  6. Ant tešla padengto pagrindo suberkite riešutus su prieskoniais, paskirstydami tolygiai per visą plotą. Tada dėkite obuolių masę. Ant viršaus išdėliokite iš tešlos išspaustas žvaigždutes. Žvaigždutes ir pyrago šonus patepkite kiaušinio plakiniu (sumaišykite trynį su pienu) bei pabarstykite ruduoju cukrumi (nebūtina).
  7. Kepkite pyragą 180C karštumo orkaitėje apie 50 minučių, arba kol viršus ir šonai labai gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite šiltą, su ledais.
Recipe Notes

*Meduoliams skirtas prieskonių mišinys paprastai sudėtyje turi cinamono, imbiero, kardamono ir muškato. Jį galite susimaišyti ir patys, pasirinkdami proporcijas pagal tai, ką labiausiai mėgstate.

Receptas (mano adaptuotas) iš Kwestia Smaku

Komentarų apie "Šventiškas obuolių pyragas": 2

  1. Laura:

    Namuose kvapas…. kažkoks rudens aukso ir kalėdinio laukimo mišinys 🥰 Nerealu!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.