Gruodį mano blog’as pradės skaičiuoti devintus metus!  Man ir pačiai sunku įsivaizduoti, kad tiek metų, tiek vakarienių, tiek švenčių praleidome kartu su jumis, mano ištikimiausiais skaitytojais!! Ir nors ir kaip banaliai ši frazė skambėtų – be jūsų nebūtų manęs. Be jūsų – skaitančių, bandančių, komentuojančių, rašančių, giriančių, kartais reiškiančių pastabas, klausiančių, siūlančių – greičiausiai stovėčiau vietoje ir neturėčiau didelės paskatos tobulėti pati. Todėl labai labai jums visiems dėkoju už ilgametę draugystę ir tebūnie ta draugystė tęsiasi, vystosi ir klesti!!:)

Tiek kiek metų mano blog’ui, tiek ir pažadų, jog “kitų metų Kalėdas pradėsiu ruošti anksčiau”:)) Nes kaip apmaudu būna, kai stalas šventinis išpuoštas, patiekalai gardžiausi pagaminti, ir jų arba nufotografuoti nespėji, arba net jei nufotografuoji, neišeina padėti visiems metams į šalį, laukiant kitų Kalėdų, o publikuoti įrašus Kalėdoms pasibaigus jau neaktualu… Todėl šiemet padariau viską, kad Kalėdų turinys pasirodytų tada, kada jam priklauso pasirodyti: kai visi imame planuoti šventinius meniu, skaičiuoti namuose esančias kėdes ir svečius, kuriuos ketiname pasikviesti, kai metas pasirūpinti geriausiu ir šviežiausiu kalėdiniu paukščiu, o gal ir visu avienos ar kiaulienos kumpiu, kai pats laikas išsirinkti patį tinkamiausią desertą, kuriam pakaks laiko pagaminti, ir kuris privers visus aiktelti, kai jį įnešite į valgomąjį!!

Tad Kalėdinių įrašų srautas startuoja su šiuo, pirmuoju, ir bene svarbiausiuoju – kaip gi iškepti tobuląjį kalakutą, ne tik šventinio stalo puošmeną, bet ir gardų bei sveiką pagrindinį patiekalą, apie kurį svajojame ištisus metus ir laukėme nesulaukėme progos jį pasigaminti!

Kalakutas tikrai yra vienas populiariausių pasirinkimų, kai kalba eina apie šventinio stalo pagrindinį herojų! Būtinai paukštį užsisakykite iš anksto, nemėginkite laimės jo ieškodami paskutinę minutę – pernelyg rizikinga. Netaupykite, ir negriebkite mažesnio nei 5,5kg paukščio, antraip rizikuojate turėti daugiau kaulų ir skūros, nei sultingos paukštienos! Tačiau neįsibėgėkite ir neparsineškite didesnio nei 10kg milžino, nebent jam kepti turite pramoninę krosnį! Aš vienais metais Izraelyje užsisakiau “didelį kalakutą” savo arabų parduotuvėje, tačiau kai atvykau jo pasiimti, tikrai nesitikėjau, kad jis bus apie 10kg svorio, ir kuris niekaip netilps į mano buitinę orkaitę!!:) 

Yra daug patarimų kaip kepti kalakutą, kad jis išliktų sultingas ir minkštas, apie juos esu rašiusi čia. Pagal kalakuto svorį apskaičiuojamas ir paukščio kepimo preliminarus laikas. Tačiau užvis patikimiausia matuoti temperatūrą storiausioje kalakuto vietoje, kad įsitikintumėme ar paukštis pilnai iškepė. Geriausi kalakutų kepimo specialistai be konkurencijos yra amerikiečiai, tačiau nepamirškite, kad Amerikoje užaugintų kalakutų mėsa dėl tenykščių pašarų būna minkštesnė, nei ta, kurią nusipirksite iš Lietuvos ūkininkų. 

Aš šiemet mečiau sau iššūkį ir kalakutą kepiau….. grilyje Big Green Egg!! “Grilyje??”- su siaubu akyse paklausė mano bičiulė, kai jai pasigyriau apie savo kulinarinį eksperimentą. Žmonėms dažnai atrodo, kad grilis tinkamas tik šašlykams ar steikams vasarą kepti, o įkišę į jį kalakutą, iškart pasmerkiame jį sudegimui:) TAIP, jei tą mėginsite daryti kokiame nors metaliniame standartiniame grilyje, ir NE, jei kalakutą imsite kepti Didžiajame Žaliajame Kiaušinyje. Užbėgdama įvykiams už akių pasayksiu, jad jokio kitokio geresnio būdo tokiam ilgam kepimui jau ir nesugalvočiau, juolab kad mano dvi namų orkaitės lieka laisvutėlės įvairiausiems stalo priedams ruošti, namuose jokio kvapo, o Big Green Egg sugeba išlaikyti tokią stabilią temperatūrą, kad pašovusi kalakutą, jam bekepant visai valandai buvau išlėkusi į miestą, palikusi paukštį ramiai kepti, ir nė kiek nesinervinau, kad grįžusi rasiu arba užgęsusią ugnį, arba susvilusį paukštį!! Aš jau nekalbu apie dūmo aromatą, kurį suteikė smilkstančios anglys, itin traškią paukščio odelę ir sultingumą, kurį sąlygojo kalakuto laikymas sūryme bei kepimas “keramikinėje krosnyje”, nes būtent ja prireikus ir pavirsta Big Green Egg!

Tačiau nenorėčiau nuvilti ir tų, kurių svajonių grilis Big Green Egg dar tik užrašytas Kalėdų Seneliui skirtame norų ir pageidavimų laiške:) Kalakutą tikrai iškepsite ir orkaitėje!!! Taip, jis neturės dūmo kvapo, bet užtikrinu, kad skoniu ir sultingumu nenusivilsite!!

Gaminant kalakutą šiuo būdu, jums reikės 6 valandas jį mirkyti specialiai paruoštame sūryme. Todėl pasirūpinkite indu, į kurį tilps ir paukštis milžinas, ir dar 8 litrai vandens!:) 

Kalakutą prieš kepant 6 valandas teks palaikyti specialiai paruoštame sūryme
Aš šįkart paukštį kepiau Big Green Egg grilyje
Kadangi kalakutas kepė apie 3,5 val., buvau valandai išlėkusi į miestą, kol milžinas ramiai sau kepė rūkstančiame grilyje
Paukštis iškėpė tobulai: apskrudusi odelė, labai sultinga ir minkšta mėsa
Beliko kviesti svečius prie šventinio stalo!
Tokį gražuolį, švelniai kveliantį dūmu, net gaila buvo pjauti:)
Patiekiau kalakutą su keptovmis šakninėmis daržovėmis, briuselio kopūstais, ir žinoma, spanguolių čatniu

Kalėdinis Kalakutas brandintas peletrūnų sūryme

  • Kalakutas (apie 5,5kg)
  • 150g sviesto, sušildyto iki kambario temperatūros
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 citrina, perpjauta pusiau

Sūrymui:

  • 2 stiklinės (500g) rupios druskos
  • 1 stiklinė (175g) rudojo cukraus
  • 2 česnako galvutės, perpjautos pusiau
  • 2 šaukštai pankolio (fenel) sėklų
  • 1 šaukštas juodųjų pipirų, švelniai patraiškytų
  • 1 citrina, supjaustyta stambiais gabalėliais
  • Pundelis peletrūnų (jei neturite šviežių, keiskite džiovintais arba šaldytais, arba kitomis prieskoninėmis žolėmis: šalavijais, rozmarinais)
  • 8 lauro lapai
  • 8 litrai vandens

Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Sumaišykite. 

Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėles. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėlėmis žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas. 

Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, patalpintų ant gilios kepimo skardos, krūtinėlėmis į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlių odelėmis, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlių plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgiamų prieskoninių žolių. 

Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami ar jis iškepęs įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi paukštis paruoštas valgyti). Taip pat laiks nuo laiko patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia įpilkite papildomai. 

Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami. 

Kituose įrašuose pasidalinsiu priedais, su kuriais galėsite patiekti savo stalo karalių!

Receptas įkvėptas Donna Hay.

Komentarų apie "Šventinis kalakutas: kaip iškepti Stalo Karalių?": 6

  1. Pingback: Spanguolių ir imbiero pagardas – Nidos receptai

  2. Pingback: Traškios keptos bulvės su trumų aliejumi – Nidos receptai

  3. Nida:

    Ačiū, Vita! Su sūrymu aš tikrai pernelyg daug nesu žaidusi, tad bet kokie praktiški patarimai labai laukiami:) Gražių švenčių ir jums!

  4. Vita:

    Sūrymui aš taip pat naudoju 6-8% druskos vandens kiekiui, bet jokių kitų priedų. Mirkau per naktį. Nepasitaikė, kad būtų per sūrus. O taip, Williams Sonomos gėris ir man žinomas 🙂 Linskmų ateinančių švenčių!

  5. Nida:

    Vita, išties – sūryme svarbu neperlaikyti:) Čia ne koks mėsos marinatas, kad viena kita diena papildomai tik pagerins situaciją:) Su sūrymu svarbios net valandos. Matyt pirmą kartą gerokai perlaikiau, tai sūrumo tikrai buvo per daug. Na o dėl kepimo formos su grotelėmis – pirkau ją Izraelyje, parduotuvėje, kurioje buvo pusė mano mėgstamiausios JAV parduotuvės Williams Sonoma asortimento… Maniškė skarda didžiulė, visas kalakutas joje telpa, arba net dvi vištos skersai. Ji Calphalon firmos, bet rodos arčiausiai tik Londone mačiau šios firmos gaminių pasirinkimą. Panašią beje mačiau La Creuset… Gal dar pavyktų parsisiųsti iki švenčių?:)

  6. Vita:

    Sveiki. Ka tik skaiciau recepta su zasim, ten apie surima dar neigiamai atsiliepete. Dziugu, kad surima galiausiai prisijaukinot. Siuo metu as kaip tik svarstau, kalakuta ar zasi kepti Kaledoms. T.y. Ramiai ar su jauduliu ruosti, nes su kalakutu turiu praktikos, o zasies dar nesu kepusi. Klausimas: tikriausiai skardos groteles pirkote ne Lietuvoje, taip? Jei Lietuvoje, tai kur? Jau buvau praradusi vilti rasti jas Lietuvoje, bet panasu, kad IKEA bus isgelbejimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.