Ar esate girdėję apie pastaruoju metu itin tvirtai sveikuolių padangėje įsitaisiusią daržovę – kale? Čia angliškas žodis, ir jo nereikėtų tapatinti su lietuviška reikšme:) Tačiau kaip jį išversti į lietuvių kalbą, dar neišsiaiškinau:)) Žali didžiuliai lapai savo skoniu ir išvaizda panašūs į kopūstus (tik ne gūžinius):

Kale

Jau seniai dairiausi kale lapinių kopūstų parduotuvėse, nes vis knietėjo išmėginti tokį paprastą patiekalą, kurį net patiekalu sunku būtų pavadinti. Čipsus. Ar galėjote kada pagalvoti, kad šiame blog’e imsiuosi demonstruoti kaip pasigaminti čipsus?:) Bet žinokit, kad šitie čipsai nebaisūs jūsų kūno linijomis (visgi pavasaris jau atėjo, tai kas kad dar tik kalendoriuje:)). Šie čipsai – bene geriausias būdas numušti alkį (kurio, kaip taisyklė, ir nebūna, tik nenumaldomas  noras kažką triaukšti) vėpsant į TV ekraną. Čia, Izraelyje, kale yra tikra naujiena, prie įpakavimo dar pridedamas sąrašas ką su ja veikti, bet vakaruose, kiek vartau blog’us, su kale lapiniais kopūstais gaminama daug patiekalų.

Tad jei kada akis užklius parduotuvėje už kale (kai surasiu lietuvišką atitikmenį, tai pakeisiu:)) lapinių kopūstų, išmėginkit šiuos lengvus kaip pūkas čipsus. Tik būkit atsargūs, nes prie jų greitai priprantama:)

Kale cipsai

Kale lapinių kopūstų lapus nuplėšykite (arba nukarpykite) nuo storo koto, ir supjaustykite gabalais (čipsų dydžio – tik ne per mažais, nes kepdami lapai trauksis). Nuplaukite lapus ir labai gerai nusausinkite (daržovių džiovyklė tam labai tiks). Tada paskleiskite lapus į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, pašlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus ir pabarstykite trupučiu druskos. Šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 150C ir kepkite apie 20 min., arba kol lapeliai visiškai išdžius, bet nepradės svilti kraštai. Patiekite iškart!

Sveikuoliu cipsai

Ta pačia proga noriu pasidalinti dar viena puikia naujiena: jau pasirodė pavasarinis tinklaraštininkų žurnalo “Debesys” numeris. Imkite ir skaitykite! Gaminkite ir mėgaukitės:)

Komentarų apie "Sveikuolių čipsai": 23

  1. Nida:

    Birute, gerai sugalvojot su zuikiais – visi lieka patenkinti:) O kad lapiniai kopūstai gražūs tai tikrai pritariu, tikra darželio puošmena!Gaila ir valgyti ir man būtų savo užaugintus:)

  2. Birutė:

    Aš tuos spalvotus lapinius kopūstus darželyje augindavau, jie irgi valgomi,
    o dabar jau keletas metų auginu garbanotus lapinius, nu labai jau garbanoti, bet kažkaip vis nevalgiau, kažkaip daržoves pasigaminti man sudėtingiau, negu mėsos išsikepti. O kopūstus palieku zuikiams, kad obelų nenugriaužtų.

  3. Pingback: ka pagaminti su lapiniais kopūstais

  4. Nida:

    Rovena, esu girdėjusi apie tą džiovintuvą. Bet kadangi aš dar neišsisėmiau normalioje mityboje, tai dar į aukštesnį lygį – žaliavalgystę – nelendu:) Bet kas žino, gal ateis laikas ir tam?:) Galėsim tada kokį džiovintuvą bendrai įsigyti, laiptinėj pasistatyt, ir jis pas mys džiovins viską 24/7:)

  5. Rovena:

    Nida, taip, lapiniu kopustu cipsai yra zaliavalgystes klasika:-). Tik dziovinti orkaiteje yra nelabai patogu – sunku nustatyti temperatura, kad nebutu aukstesne kaip 42 laipsniai, ilgai reikia dziovinti (tokiu budu isnaudojama daug elektros). Cia padeda geros kokybes dziovintuvas – mano nauja svajone:-). Kol kas gera drauge savo dziovintuve isdziovina – gaunasi puikus, traskus, lengvi. Ir tikrai labai skanu su riesutais (ypac anakardziais) ir isspaustu cesnaku. Tiesiog reikia save stabdyti, kad nepersivalgytum:-).

  6. Julija:

    Lapiniai kopūstai ir tie, kuriuos kapinėse sodina (sodino), tai ne vienas ir tas pats, nes antrieji vadinasi dekoratyviniai kopūstai, ir jie tokią spalvingą “galvelę” centre dar turi, o lapiniai-ne.

  7. Nida:

    Giedre, aš irgi visada džiaugiuosi, kai plečiasi ir mano pačios, ir visų kitų akiračiai! Iš tikrųjų, kale pasidarė kažkoks kreizas užsienyje, bet manau, kad visai pelnytai:) Linkiu, kad ir Lietuva kuo greičiau pasiduotų šiai sveikai madai!!!

  8. Nida:

    Kristina, Aušra, judvi tikros botanikės! Ir sakau tą neironizuodama, nes visada pavydėjau žmonėms, kurie išmano žemės ūkyje. O dar savo žalių gėrybių jei kas už lango darželyje turi, tai išvis man kosmosas. Mano “darželis” paprastai būna turguje:) O tie kopūstų lapai, apie kuriuos tu, Aušra, kalbi, tikrai kažkur giliai atminty matyti, tik nesu tikra, ar ant kapų:))) Bet kas ten žino. Bet kuriuo atveju, šie lapai – tai tikriausiai pigus ir lengvai užauginamas (jei jau kapinėse augo!!) virtuvės ingredientas. O be to, augantis lietuviško klimato sąlygomis!

  9. Giedrė:

    Nida, ačiū už žinutę apie kale – man labai smagu, kai lietuviškai yra rašoma apie mažiau girdėtus ingredientus. Kiekvieną kartą pamačiusi dar vieną receptą su šiuo žalumynu, pradedu pavydėti visiems, kam šie lapai yra prieinami. Išduokite, kur juos perkate Lietuvoje? Mano mėgstami amerikiečių kulinariai žurnalai yra PILNI receptų su kale ir aš jau susidariau įspūdį, kad kaip mūsų restoranai negali neturėti salotų/garnyro be rukolos, taip Amerikoj kiekviena padori užkandinė siūlo kale salotas/čipsus/etc. Kai kas sako, kad kale yra so 2012/2013. Bet aš jų dar neragavau ir labai noriu! 🙂

  10. Kristina:

    Oi ne, merginos, mongoldai – tai ne kiniški kopūstai, o “lapiniai burokėliai”, visai iš kitos daržovių šeimos, jų lapai žymiai minkštesni. Irgi auginu, tai žinau:) O lapinių kopūstų šį rudenį mačiau Laisvės alėjoje Kaune – ūkininkas puokštėmis pardavinėjo kartu su moliūgais ir cukinijomis. Vadinasi, ateina jų mada ir į Lietuvą:)

  11. Ausra:

    Nida, oi atrasta; seniai seniai; ar ant kapu jus ju per Velines nesodindavot? mano tevas priaugindavo ju plantacijas; tik jie pas mus tada violetiniai buvo (purple kale);

  12. Nida:

    Oho, Rovena, čia tai jau įdomumai! Čia tikriausiai žaliavalgystės kryptis? Aišku, aš nežinau, ar džiovinant vėsesnėje temperatūroje toks pats tų čipsų lengvumas išliktų, bet gal visai verta išbandyti!!:)

  13. Nida:

    Tikrai taip, Aušra, aš juos stebėjau jau senokai internete, bet kad pas mus tų kalių (koks juokingas žodis, ypač lietuviškai:)) nebuvo iki šiol. O kad ant bangos tai tikrai… Įtariu, kad Lietuvoje ji irgi prigis greitai (jei dar neprigijusi ar neatrasta)

  14. Nida:

    Grita, į sveikatą – žurnalas su meile padarytas, tikrai įdomių dalykėlių ten galima rasti:) Odeta ir visos kitos – kaip gerai, kad jūs taip susigaudot lietuviškuose pavadinimuose:) Mano žodynas kažkaip nerado tokio lietuviško atitikmens, o jis, pasirodo, toks paprastas… Tiesiog lapiniai kopūstai:)
    Ugne, mangoloidai, kiek aš įsivaizduoju (nors galiu ir klysti) – tai bok choy, kiniški kopūstai. Ar gautųsi tas pats, nežinau, nebandžiau:)

  15. Rovena:

    Labas, Nida! O dar geriau, kai tokius cipsus nekepi, o dziovini – islieka daugybe orkaiteje isnykstanciu geriu. Dar labai skanu “isminkyti” juos pries termiskai apdorojant su mirkytais ir maltais anakardziais. Vienas is geriausiu budu vaikams duoti labai vertingo maisto:-)

  16. ugne:

    o mangoldai tai ne tas pats? jei ir ne tas pats, manau, kad rezultatas būtų panašus…

  17. odeta:

    Nida, kol perskaičiau viską nuo A iki Z ir galvojau, kad pasirodysiu labai protingai parašydama, kad čia “Lapiniai kopūstai” Kristina paėmė ir aplenkė mane:)))) Ech…(juokiuosi linksmai) o man su jais vis nepavyksta susidraugauti, niekaip nesugalvoju kaip skaniai būtų galima juos pagaminti.

  18. Grita:

    Aciu uz puiku zurnala,perverciau,gilinsiuosi veliau,nes kepu blynu torta uzgavienems,musu gatvele turi tradicija jas pas mane svesti,tad reikia kaimynus pradziuginti kai kuo skaniu…

  19. Nida:

    Ačiū, Kristina, taip ir žinojau, kad kažkas tikrai atsiras kas žino kaip vadinasi ta kaaale (ne kalėėėė):)) Dėkui,skubu taisyti tekste:)

  20. Kristina:

    Nida, kale – tai “lapiniai kopūstai” lietuviškai. Labai populiari daržovė Airijoje ir šiaip gerokai šiauriau nuo Izraelio; dar pietinėse JAV valstijose. Esu auginusi ir savo darže – nebijo jokių šalnų, žaliuoja net iš po sniego. Tikrai gardūs, nors traškučių nedariau, o kaip matau, be reikalo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.