Kokia visgi laimė, kai namuose yra šviežių mielinių bandelių! Man pats mielinės tešlos minkymas, kildinimas, formavimas, o labiausiai – kvapas namuose kepant, yra pats geriausias meditacijos seansas!

Aš dabar įsigudrinau bent pusę iškeptų bandelių iškart užšaldyti. Suvalgytumėm ir visas, didelių pastangų čia nė neprireiktų:) Bet koks gerumas po kokios savaitės išsitraukti vis naują porciją, net pasišildyti (atšviežinti) orkaitėje, tarsi ką tik iškeptos kad būtų, ir vėl iš naujo mėgautis šiais nepabostančiais kepiniais. 

O jei jau kalbant apie mielinius kepinius apskritai, tai man mielių ir varškės derinys yra skonio tobulybė. Gaila, kad “valdiškose” tos varškės paprastau būna vos keli grūdeliai… O jau kai savo darau, tai oho kiek varškės prikraunu, kad tiek pat tešlos, kiek ir varškės gautųsi:) Todėl tos naminės lenkia pirktines šviesmečiais, net jei ir geriausiose kepyklėlėse keptos…

Na ir ne paskutinis elementas čia – cukrus. Maniškės tokios saikingai saldžios, kad vis pagalvoju, jog jei kokiu šaukšteliu cukraus dar mažiau būčiau dėjusi, tai turbūt jau kaip pikantiškos užsiskaitytų:) Tad jei jūs prie saldumo labiau pratę, gali ir nepakakti… Nors visada galima daugiau cukraus pudros užberti, arba net cukriniu glajumi sutepti (geriausia čia tiktų cukraus pudra sumaišyta su citrinų sultimis). 

Naminės mielinės bandelės nė nelygintinos su pirktinėmis…
Gausiai pagardintos varške, bandelės išlieka šviežios ir skanios kelias dienas po kepimo
Susuktos mielinės bandelės: visiems tikrai patiks
Print Recipe
Susuktos mielinės bandelės su varške
Minkštutės bandelės su labai sultingu ir gausiu varškės įdaru. Palaimingai skanios, šviežios išlieka ir kitą dieną!
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Varškės įdarui
Patepimui
Glajui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Varškės įdarui
Patepimui
Glajui
Procesas
  1. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros! Pasiruoškite 2 kepimo skardas: jas išklokite pergamentiniu popieriumi. Pasidarykite mielių mišinį* (jei naudojate sausas mieles, šio mišinio nereikia, tiesiog jas sumaišykite su miltais ir iškart minkykite tešlą): dubenėlyje mieles sutrinkite kartu su 1 šaukštu cukraus, tada įpilkite ¼ stiklinės šilto pieno, išmaišykite, įberkite 3 šaukštus miltų, ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite apie 10-20 minučių pastovėti, kad visa masė gerai suputotų.
  2. Dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, druską ir likusį cukrų. Supilkite mielių mišinį, likusį pieną įmuškite kiaušinius ir užminkykite tešlą. Minkant, pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir minkykite apie 8-10 minučių, kol tešla taps labai labai elastinga. Uždenkite indą virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad tešlos tūris padvigubėtų (apie 1,5 val)
  3. Per tą laiką, kol tešla kyla, sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus: pakaks varškę sutrinti šakute, įmaišyti trynius ir cukrų ir vanile ir išsukti kartu su minkštu sviestu.
  4. Iškiludsią tešlą sumaigykite. Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite tešlą į 50x35cm stačiakampį. Jį visą tolygiai padenkite varškės įdaro sluoksniu. Ilgąją kraštinę užlenkite link vidurio taip, kad užsidengtų apie ⅓ tešlos ploto. Tada imkite kitą ilgąją tešlos kraštinę ir užlenkite ant užlenktos pirmosios. Švelniai paspausdami sulipdykite pailgą stačiakampį su viduje esančiu įdaru. Tada supjaustykite visą šį gabalą į 12 juostelių. Imkite kiekvieną juostelę ir laikydami už kraštų pasukite tarsi spiralę du kartus. Guldykite į paruoštą kepimo skardą.** Kai visos bandelės bus suformuotos, abi skardas uždenkite virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti apie 30 min.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo finkcija) Mažame dubenėlyje uplakite kiaušinį su vandeniu. Šiuo mišiniu patepkite kiekvieną bandelę ir pašaukite kepti. Kepkite apie 20 minučių, arba kol gražiai pagels. Išimkite ir pravėsinkite. Galite dar šiltas bandeles padengti glajumi (sumaišykite cukraus pudrą su cirtinų sultimis iki tirštos konsistencijos, ir šia mase padenikite bandeles), arba tiesiog pabarstykite cukraus pudra.
Pastabos

*nepamirškite, kad mielių mišiniui ingredientus naudokite iš tų kiekių, kurie aprašyti sudėtyje (ne papildomai). 

**lankstymo ir paruošimo video esu patalpinusi savo Instagram reels skyrelyje 

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

  1. Nida:

    Kristina, su ta mieline tešla taip jau yra – miltų reikia turėti atsargai, ar pasibarstyti stalviršį, ar tešla akivaizdžiai pernelyg lipni ir minkšta būna… Kodėl taip nutinka? Todėl, kad ir miltai nėra vienodi, ir oro temperatūra bei drėgmė reikšmės turi, ir kiaušinių dydis svyruoja, ir ne visus produktus taip jau tiksliai sumatuojam…. Čia reikia ir šešto jausmo pridėti mažumėlę:) Bet labai gerai, kad padarėt viską teisingai, tad nenusivylėt tuo pirmuoju kartu:)

  2. Kristina:

    Visgi nerizikavau. Tešlai prireikė net apie 200 g miltų papildomai. Nelabai suprantu, kodėl? Bet nesvarbu, nes bandelės išties tobulos. 100 kartų skanesnės negu parduotuvinės. Pavyko iš pirmo karto. Be galo ačiū už tokį gerą receptą. Sėkmės ir polėkio Jums, Nida 🙂

  3. Nida:

    Kristina, galit mėginti, tik tešla gali truputį lipti…. Nebūtinai taip ir bus, bet gali būti… Tai jei kokio skysčio tešloje pamažintumėt keliais g, būtų gal mažiau rizikos… Bet minimaliai.

  4. Kristina:

    Turiu tik 500 g miltu, o reikia 540 g. Ar galiu kepti nesumažinus likusių produktų kiekio? 🙂

  5. Nida:

    Lina, super faina girdėt:) Aš irgi vakar paskutinę bandelę iš šaldiklio išsitraukiau ir pagalvojau, kad laikas naujai partijai 🙂

  6. Lina:

    Tobulos, skaniausios ką iki šiol esu kepusi. Vos tik ataušo, staigiai 4 sukišau į kamerą, nes būtų nelikę:) Ir jau žinau, ką kepsiu mamai sekmadienio desertui prie arbatos. Ačiū, Nida.

  7. Nida:

    Laura, čia tai geras:)) Bet aš nesistebiu, nes šviežios naminės bandelės namuose yra tikrai tai, kam sunku (dažnai neįmanoma) atsispirti:)

  8. Laura:

    Kepu antrą kartą. Nesigauna nieko užšaldyti, jų tiesiog nelieka:) Kepu vėlų vakarą, šį kartą mama sako, pažadink, kai iškepsi ir nesvarbu kiek bus laiko:) Parduotuvėje pamačiusi varškę mintyse sukasi “Nidos bandelės”. Ačiū už puikų receptą:)

  9. Nida:

    Gineta, tiesiog sudedu į zip-lock maišelius po kelias (2-3) ir užšaldau. Kai noriu atšildyti, išimu prieš kelias valandas (dažniausiai iš vakaro, jei noriu pusryčiams). Jos būna tokio pat minkštumo, kokios užšaldomos, bet jei norisi dar šiltų, tuomet labai trumpam į orkaitę.

  10. Gineta:

    Sveiki, kaip šildyti orkaitėj užšaldytas? Ar vakuume šaldot? Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.