Sušius gaubia mistiška aura. Dažnas mano, kad juos pasigaminti sugeba tik patyrę meistrai, studijavę sušių gaminimo mokslą mažiausiai dešimtmetį, ir po to dar pusę amžiaus praktikavęsi, prižiūrimi griežtų samurajų kažkur Osakos pusrūsyje. Toks įsivaizdavimas neleidžia net pradėti ritinėlių gamybą paprastoje namų virtuvėje. Daugelį gąsdina mintis, kad tobulam sušiui būtinai reikalinga prieš pusvalandį iš jūros ištraukta aukščiausios kokybės šviežutėlė žuvis. Bet juk su sušiais viskas žymiai paprasčiau: gardų egzotišką patiekalą galima pasigaminti iš tų ingredientų, kuriuos turite savo virtuvėje, arba iš tokių, kuriuos lengvai surasite artimiausiame prekybcentryje.

Teisybės dėlei visgi reikia pažymėti, kad aukštos klasės šefai praleidžia metų metus specializuodamiesi sušių gamyboje, o jų susukti ritinėliai primena meno kūrinius, žavinčius ir akį, ir skonio receptorius. Na tai kas? Sodininkai Šveicarijoje taip pat metų metus studijuoja krūmų, žolynų ir gėlynų formavimo ir derinimo meną – ar tai atbaido jus nuo minties pasisodinti balkone vazonėlį petunijų?…

Japonai namuose dažnai valgo suši išvis be žuvies. Bent kartą per savaitę tūla japonų šeima išsiverda kubilą suši ryžių, padeda stalo viduryje šalia nori (jūros dumblių) lapelių ir įvairiausių priedų, tinkamų sukti į vidų. Kiekvienas šeimos narys pats sau susisuka ritinėlį su tais ingredientais, kuriuos pats mėgsta. Belieka tik pamirkyti į sojos padažą – ir į burną! Ypač toks kūrybingas užsiėmimas patinka vaikams. Japonai sušius vertina kaip greitą sveiką maistą, kai nėra laiko kažkam prašmatnesnio.

Visa sušių skonio esmė slypi lipniuose ryžiuose, sojos padaže ir vasabi . Ir tobuliems sušiams tikrai nebūtinai reikia žuvies. Jiems puikiai tiks avokadai, tamago (susuktas į ritinėlį omletas su trupučiu cukraus ir sojos padažo), agurkai, morkos, laiškiniai svogūnai, saldi bulvė (prieš tai iškepta orkaitėje), pakepintos tofu (sojų varškės) juostelės, kanpyo (saldžios moliūgo juostelės, pamarinuotos sojos padaže ir mirin (ryžių acte)), paskrudintos saldžiosios paprikos su nulupta odele, lengvai nuplikyti šparagai, įvairūs daigai, žalėsiai, grybai ir beveik bet kokios kitos daržovės, kokias tik sugalvosite. Jei visgi norite naudoti žuvį, į suši įsukite rūkytą lašišą, ančiovių file arba konservuotą tuną.

Sušių menas didžiąja dalimi susideda (neskaitant mokėjimo virtuoziškai atrinkti ir supjaustyti šviežią žuvį) iš tobulo jų dizaino. Namuose galime taip nepersistengti ir bandyti įvairiausius variantus, suvalgant nupjautus rulonėlio kraštelius ir nepergyvenant, kad ritinėliai neturi tokios formos, kokią įsivaizdavote. Nepamirškite, kad sušių gamyba – tai sėkmė, ateinanti su praktika. Todėl jei pirmasis ritinėlis nesilaiko ir byra, jo skonis visvien greičiausiai bus fantastiškas! Garantuoju, kad sukant trečią ritinėlį jūs jausitės žymiai užtikrinčiau 🙂

SHOPPING LIST (pirkinių sąrašas)

Šiuos ingredientus turėtumėte be vargo rasti didžiuosiuose prekybos centruose, sveiko maisto parduotuvėse ar specializuotose Azijos parduotuvėlėse. Dažniausiai jie supakuoti ir paruošti taip, kad gali stovėti mėnesius. Žvaigždute pažymėti produktai – BŪTINI.

  • Suši ryžiai*
  • ryžių actas*
  • nori (jūros dumblių) lapeliai*
  • vasabi milteliai* (jie parduodami mažose konservų dėžutėse. Yra ir iš anksto pagaminto vasabio tubelėse, bet jis ne toks geras, kaip milteliai)
  • japoniškas sojos padažas*
  • marinuotas imbieras
  • bambukinė servetėlė sušių vyniojimui (didelis proceso palengvinimas. Nėra būtina, bet pigi ir labai rekomenduojama)

SUŠI RYŽIAI

Pusės kilogramo suši ryžių užteks pasigaminti apie 10 ritinėlių.

2,5 puodelio suši ryžių

3 puodeliai vandens

1 puodelis ryžių acto

1/2 puodelio cukraus

1/2 šaukštelio druskos

Pirmiausia nuplauname ryžius. Užpilame juos vandeniu ir švelniai, kad nesuniokotumėm grūdelių, skalaujame. Vandenį keičiame mažiausiai 5 kartus. Sudedame nuplautus ryžius į puodą ir užpilame vandeniu (vandens turi būti maždaug 2,5 cm daugiau nei ryžių). Japonijoje vandens kiekis pamatuojamas taip: ant ryžių uždedama plaštaka ir vandens pilama tiek, kad jis apsemtų ir ryžius, ir ranką.

Užverdame, sumažiname iki minimumo ugnį ir verdame ryžius 20 minučių. Išjungiame ugnį, ir paliekame uždengtą puodą pastovėti dar 10 minučių. Dideliu mediniu šaukštu išimame ryžius iš puodo ir sudedame juos ant plokščio paviršiaus (tam geriausia tinka orkaitės kepimo skarda), lengvai pakedenam ryžius. Kai jie ataušta ir tampa ne karšti prisiliesti, bet dar šilti, galime įmaišyti pagardus.

Kol ryžiai aušta, atskirame  puodelyje pakaitiname ryžių actą, cukrų ir druską, kol cukrus ištirpsta. Paliekame atvėsti.

Kai ryžiai tinkamos temperatūros, palaistome šiuo padažu ir išmaišome. Svarbu: padažo liekite po šaukštelį ir ragaukite, nes skirtingiems sušių įdarams reikės skirtingo skonio ryžių: jei naudojate rūkytą arba sūdytą žuvį, ryžiai gali būti rūgštesni, stipresni, jei žalią – švelnesni. Jei padažo likea, jį galite laikyti šaldytuve ir panaudoti salotoms.

Jei iškart ryžių nenaudosime, uždengiame juos rankšluosčiu ir paliekame, kad neišdžiūtų. Taip ryžiai gali pastovėti 4-5 valandas (tik ne šaldytuve!)

GALIMI SUŠIŲ ĮDARAI

Pažymėti žvaigždute produktai – garantuota sėkmė. Bet jūs sąrašą galite papildyti ir kitais produktais. O jei dar turite ir šviežios žuvies – tai išvis puiku!

  • kiaušiniai* (tamago gamybai – receptas žemiau)
  • avokadas*
  • morka
  • agurkas
  • žali svogūnų laiškai
  • šparagai* (maždaug 5 min nuplikyti verdančiu vandeniu)
  • raudonoji paprika (šviežia arba skrudinta)
  • rūkyta lašiša* (arba bet kokia kitokia sūdyta arba rūkyta žuvis)
  • sojjų daigai arba rukola
  • baklažano juostelės* (skrudintos ant griliaus, keptos orkaitėje, keptuvėje arba virtos garuose)
  • saldžiųjų bulvių juostelės* (keptos orkaitėje)
  • grybai
  • tofu juostelės (šviežios arba apkepintos)
  • bet kokie japoniški marinuoti konservuoti produktai*

SUŠIŲ VYNIOJIMAS

Klasikinis būdas suvynioti suši – tai paprastas tamprus ritinėlis. Bet galima sugalvoti ir kitokių įmantrių formų: labai gražiai atrodo kūgiai. Svarbu ryžius susukti kuo arčiau nori lapelio, nes lapelis sugeria ryžiuose esančią drėgmę ir tada nori tampa ne traškus, o minkštas.

1 šaukštas vasabi miltelių

Išvirti suši ryžiai (pagal aukščiau pateiktą receptą)

10 nori lapelių

Įvairūs priedai (iš sąrašo viršuje)

Pirmiausia pasigaminame vasabi: šaukštą miltelių sumaišome su šaukštu vandens mažame indelyje. Turi gautis sausa pasta. Jei trūksta, galima šiek tiek pridėti vandens (kelis lašus).

Ant bambukinės servetėlės patiesiame nori lapelį blizgančia puse į apačią ir su vertikaliai einančiomis juostomis. Susidrėkiname rankas, kad prie jų nepiltų ryžiai, paimame saują ryžių ir jais padengiame visą nori lapelį (gerai prispaudžiame). Storis neturi būti mažesnis nei centimetras. Ant viršutinio ir apatinio krašto paliekame maždaug centimetro kraštą. Pirštu patepame juostelę vasabi pastos išilgai per patį ryžių vidurį. Ant vasabi uždedame įdaro produktus. Kiekvienam ritinėliui naudojame kelių rūšių įdarus, bet juos pamaišome, kad sušiai gautųsi įdomesni ir spalvingesni.

Pakeliame arčiausiai savęs esantį kraštą ir pradedame sukti į vidų įdarą. Bambukinė servetėlė čia puikiai padės geriau prispausti kiekvieną kraštą, kol viskas bus suvyniota į tamprų rulonėlį.

Aštriu peiliu perpjauname per pusę, tada kiekvieną pusę dar per pusę, ir dar padalinam pusiau. Taip iš kiekvieno rulonėlio gaunasi 8 suši gabaliukai.

Pateikite sušius su mažuose dubenėliuose įpilta soja, pagardinta vasabi pasta ir marinuoto imbiero gabaliukais. Imbieras tarsi nuvalo gomurį prieš ragaujant kitokio skonio sušį.

TAMAGO

Kai ištari šitą vardą, atrodo prestižo prisideda ir pačiam patiekalui 🙂 Tamago – tai paprasčiausias omletas, pagardintas cukrumi ir sojų padažu.

2 kiaušiniai

1 šaukštelis cukraus

2 šaukšteliai sojos padažo

1/2 šaukšto sviesto kepimui

Išplakam kiaušinius su cukrumi ir soja. Išlydome sviestą keptuvėje (geriausia nesvylančioje) ir kepame ant vidutinės arba net mažos ugnies, kol omleto dugnas sukietėja. Tada atsargiai susikame omletą į tamprų ritinėlį ir kepame kol jis iškepa viduje. Atvėsiname ir supjaustome išilgai centimetro pločio juostelėmis.

  1. sušiu megėjas:

    sushius jau esu valges labai patiko nusprendžiau pasidaryti

  2. Nida:

    Neskubėkit su išvadom, Ramune. Su žalia žuvim tie ryžiai greičiausiai nebus pernelyg rūgštūs. Be to, visuomet reikia ragauti gaminant, nusistatyti pagal savo skonį, ypač kai žinot ką į sušius vyniosit, ar reikia rūgštumo daugiau, ar kaip tik mažiau. Bet su žuvim ryžiams rūgšties reikia, tai faktas.

  3. Ramunė:

    Ne, nu žmonės, – žiauru! Sugadinau visus ryžius su tuo actu. Žiauriai rūgštu. Dėjau 2/3 puodelio acto į 500g ryžių. Siaubas. Kitą kartą reikia tik apšlakstyti. Viską pasiruošiau, bet jei susuksiu sushius tai reiks viską išmest. Ne tik kad pavargau bandydama tuos ryžius išvėdinti ir pjaustydama ingridientus, bet ir likau be maisto.. : (

  4. Pingback: Kas maisto pasaulyje mūsų laukia 2018-aisiais? – Nidos receptai

  5. Sveiki:

    Sveiki. Mano nuomone vienas geresniu straipsniu kiek esu mates. Lyg ir viskas gerai tik kad acto ir cukraus proporcija neaiski.
    Acto santykis su cukrumi lygus 1:1 (jeigu 1 l acto tai ir 1 kg cukraus ir litrui acto dedama 50 g druskos.
    I ryzius 1kg ryziu (skaiciuojama nevirtais) pilama 200ml acto.
    Ryzius maisant ju traiskyti nereikia gi pilni nesutraiskyti ryziai daug skanesni, o sutraiskyti tai realiai vienas ir tas pats kas pervirti todel ir formuojant rekomenduoju neperspausti 🙂

  6. Arvydas:

    Dekoju suzinojau ko dar nezinojau apie sushi gaminima. Sis straipsnis man buvo naudingas

  7. Nida:

    Ačiū, Rovena. Aš ne kartą mėginau pereiti ant kitų ryžių, sveikesnių, rudų, laukinių, bet vis grįžtu atgal, pasiilgusi tradicinių baltų, šlifuotų, su pamestomis visomis savybėmis… Bet tu teisi, reikia žiūrėt kas sveikiau tikriausiai…

  8. Nida:

    Mantai, bet juk jei naudoji lipnius ryžius (sticky rice for sushi), tai laisvai juos gali sulipdyti taip, kad nebyrėtų, net nesusukti į dumblius. Reikia tiesiog labai tampriai juos suspausti į norimą formą!

  9. Mantas:

    idomus receptas, o vietoi dumbliu galima kaip nors kitaip padaryti kad butu ryziu forma ir nebyretu 🙂 pvz kinu restorane sulipina ryzius ir be jokiu dumbliu atnesa plikus ryzius su sakute bedi ir net nebyra paimi kaip koki sausaini mirkai padaze ir valgai ir nei trupucio netrupa, as labai nemegstu tu dumbliu skonis ju nekoksai bet sushi super skanu tai kaip sulipinti be dumbliu?

  10. Nida:

    Sušių meistrui: Mielai prašom ryžius pasiskaninti pagal savo receptą, jei šis netinka:)

  11. suši meistras:

    Na dar tokio grybiško recepto niekur nemačiau
    ant 2,5 puodelio suši ryžių 1 puodelis ryžių acto ???
    ir dar 1/2 puodelio cukraus. Tai čia ne suši, o acto uogienė su ryžiais.

  12. ursula:

    Sveiki,
    Katik gaminau sushi pirmaji karta, viskas puikiai gavosi 🙂 viska gaminau is puses kiekio kiek nurodyta. Tik mano skoniui acto per daug, rugstoki ryziai gavosi 🙂
    Aciu uz recepta, puikus 😉

  13. Nida:

    Aura, aš irgi skonį atsitaikau pagal savo receptorius. Niekada aklai nesivadovauju surašytomis normomis. Tikiu, kad kitąkart jau tiksliai žinosi sau tinkamas proporcijas:)

  14. Aura:

    Beje aciu uz receptuka 🙂 isbandziau ir kita kart labiau savo skoniui pritaikysiu :)aciu

  15. Aura:

    Na o asmeninskai man jie gavosi tikrai per surus ir per saldus,pats susi turetu buti beveik be skonio,o sojos padazas turetu ta skoni duoti,taigi kita kart pilsiu tik puse normos ryziu acto ir manau nei cukraus nei druskos nedesiu,nes siaubingai daug cia cukraus parasyta,o tas actas ir taip saldus,tai va tokie mano bandymai ir pastebejimai 🙂

  16. Juste:

    Pastebejimas – sushi ryziai visiskai nebutini, tinka ir kiti ryziai tik reikia tinkamai isvirti 🙂

  17. Nida:

    Sušių būna įvairių…. Vieni su žalia žuvim, kiti – su rūkyta…

  18. tac:

    kas cia per vejas?? sushi daromas su zalia zuvim, o ne su rukyta… sushio pagrsindas ir yra zalia zuvis.

  19. Valgome:

    Sveiki. Nerandu jusu kontaktu kaip galeciau su jumis susisiekti. Tad jei galite parasykite mano e-mail’u.

    O kas liecia sushi… Suintrigavo… ir manau teks pasigaminti. Dekui uz receptus.

  20. Nida:

    Aš nebandžiau:) Būtų išties įdomu išgirsti, jei kas bandė.

  21. Brigita:

    Sveiki,

    o kaip su keptais sushi? Gal kas bandė? Internete nerandu informacijos tuo klausimu.:))

  22. Nida:

    Aistyea, marinuoto imbiero rasi bet kuriame prekybos centre, skyriuje, kuriame išdėlioti azijietiški produktai. Pklausk pardavėjų, tikrai parodys. Tai mažiausias “deficitas”:) Nemanau, kad verta mėginti pačiai juos marinuoti, pati niekad nebandžiau:) Sėkmės gaminant!

  23. aistyea:

    Superinis aprasymas kaip pasigaminti susi,nuostabu,jau ir as dabar meginsiu,tik va noriu paklausti is kur gauti marinuoto imbiero,o gal galima ir paciai pasidaryt? Aciu uz ats, laukiu….

  24. Vika:

    Tai va bandziau taip padaryt bet niekas man nesigavo…nesakau geri receptai labai bet man nepavyko 🙁

  25. Nida:

    Sėkmės gaminant:) O acto tikrai galima pilti mažiau arba išvis nepilti. Tiesa, ryžių actas daaaaaaaaaaug švelnesnis nei tas, kurį mes paprastai naudojame (obuolių vyno), bet su skrandžiu verčiau nejuokauti:)

  26. verto:

    Man labai nepatinka actas, turiu problemų dėl skrandžio, todėl ir klausiu.Be to, ten pirkau sojų padažo, wasabi pastos bei marinuotų imbierų- viską radau spec.skyriuje parduotuvėje.Nesu gaminusi, tai bus pirmas kartas. Dėkui už atsakymą.

  27. Nida:

    Verto, ryžius plauti pataria visos japoniško maisto knygos. Negana to, kad juos tinkamai išplautum, reikia nemažai pasikankinti… Man teko būti ryžių fabrike Vietname, tai neišdrįsčiau į puodą mesti ryžių gerai keliais vandenimis jų neperskalavus… Net jei to ir neparašyta ant pakuotės.
    Na o su actu ir cukrumi yra štai kaip: mūsų, europiečių skonio receptoriai, tikiu, yra skirtingi nei japonų. Japonai ryžius savo sušiams ruošia būtent pagardindami ir actu, ir cukrumi. Bet man kaskart ir pačiai ranka sudreba pilant tiek pagardų į suši ryžius, nes daug metų, kol nesigilinau į detales, lipdžiau sušius iš jokiais priedais nepagardintų ryžių (ir man buvo labai skanu). Todėl geriausia vadovautis savo skonio receptoriais, kas kam labiau patinka. Išbandyti – verta, bet jei norisi mažiau rūgšties arba natūralesnio ryžių skonio – pasikoreguokit pagal savo vertinimus. Tik nepamirškit, kad į sušius dėsit įvairių priedų – žalios žuvies, daržovių,- tad ryžių skonis turi derėti su šių priedų skoniu.
    Tikiuosi, kad atsakiau:)

  28. verto:

    Sveiki, parsivežiau suši ryžių iš Vokietijos, tačiau ant pakluotės nėra parašyta, kad juos būtina labai gerai nuplauti prieš verdant. Kitas klausimas: ar visada būtina pilti actą, cukrų ? Dėkui už atsakymą.

  29. Nida:

    Smagu girdeti, Aire!:) Tikiuosi, kad darei pirmą, bet ne paskutinį kartą:)

  30. Nida:

    Nuostabu! Nuotraukos – super. Šaunuolis. Užsisaugojau kontaktą šamų užsisakymui:)

  31. Kipras:

    Idomu idomu 🙂 reiks tikrai kada pabandyti 🙂 o stai as pasidariau savo sushius! Tiesa siam kartui dariau tik su rukytu samuku, o jau sekanti pabandysiu dar ir zaliu 🙂 gavosi tikrai puikiai. Receptukus sukeliau facebooke ir tikiuosi nesupyksi punkta kaip virti ryzius tiesiog idejau tavo iraso nuoroda 🙂 kiek suprantu komentuojant galimybes ikelti nuotrauka nera tai rasau facebooko linkus su visais receptais 🙂
    http://on.fb.me/1sushi ten albume keturios nuotraukos bus su sushiais 🙂

  32. Nida:

    Kiprai, net seilė varva skaitant:) Apie sušius iš tiesų nežinau tiek kiek tu, tad nesiimu konsultuoti:) Bet apie žuvį šiek tiek išmanau. Žuvies marinuoti nepatartina – nesiūloma marinate laikyti ilgiau nei pusvalandį. Iš tikrųjų tai užtenka ir keletos minučių. Negerai, kada pernelyg žuvis persismelkia prieskoniais, citrinos rūgštimi. Tada ji praranda savo gerąjį skonį.
    Man patinka marinuoti japoniškai – su sake, soja, imbieru. Esu rašiusi apie superinį būdą kepti žuvį ją pabaigoj karamelizuojant. Blog’e šis įrašas tikrai yra. Be galo pasisekęs receptas. O šiandien patalpinau įrašą žuvies keptos popieriniuose “maišeliuose”, taip pat su sake. Man labai patinka tas švelnus, niekuo neužmuštas azijietiškas skonis. Pabandyk!

  33. Kipras:

    Ne toks ir pazenges 🙂 tiesiog labai megstu pats tai ir aplinkybes priverscia bandyti bandyti ir dar karta bandyti 🙂 dėl zalio samo nesu tikras, nes kiek zinau nepatartina zalios geluju vandenu zuvies deti, atrodo del to, kad parazitu gali buti daugiau nei jurineje zuvyje, bet net nezinau 🙂 manau, kad surizikuosiu, nes pats buvau pas ukininka is kurio uzsisakineju tai jis ten viska mano galva labai tvarkingai uzdarose vidaus sistemose, ne kokiuose tvenkinuose, augina.
    Turiu keleta minciu del receptu, bet yra trukdziu kuriu dar neissprendziau 🙂
    Su rukytu samu galvoju daryti nigiri tipo sushius su dumbliu aplink ryzius ir misraines pavidalo uzpildu tai va galvoju, kad rukytas samukas turetu puikiai dereti su darzovemis, bet nesugalvoju koki padaza naudoti. Kazkaip gal noretusi astru varianta padaryti, bet nieko geriau kaip tabasco nesugalvoju 🙂 dar galvoje philadelphia suri sumaisyti su cili ir tom paciom darzovem bei rukyta zuvyte, bet kazkaip atrodo kad vienas kita labai slopins philadelpia ir cili, o gal kaip tik gausis astrus kremas net nezinau…
    Del inside out sushiu nera nieko sudetingo tiesiog reikia bambuko kilimeli apklijuoti maistine plevele ir kaip ir kiekvienam sushiui reikia siek teik praktikos 🙂 tai va galvoju padaryti inside out sushi su agurku, philadelphia ir salota viduje, o citrinoje pakepta samo file ir vasabi ikrais ant pacio sushio. Jei nors vienas gausis grazus tikrai pasirupinsiu nuotraukomis 🙂 Bet visgi noriu sugalvoti daugiau variantu… Mintis sove i galva berasant ar zuvi galima marinuoti? Gal turite minciu?
    O jei kas turesite klausimu man butinai padesiu, nors pats beveik viska apie sushius ismokau is youtubo 🙂

  34. Nida:

    Kiprai! Oho koks tu čia pažengęs sušių srityje!.. Imam tave į konsultantus:) Mano intuicija sako, kad šamas puikiai tiks tiek šviežias, tiek rūkytas. Nors su šia žuvim nesu eksperimentavusi. Ir inside out neteko vynioti, nors esu mačiusi nufilmuotas instrukcijas berods Food&Wine žurnale. Bet gal kas iš skaitytojų turi minčių ar patarimų?

  35. Kipras:

    Geras! dar niekur nemaciau taip issamiai lietuviskai aprasyto sushi gaminimo proceso! Pats sushi gaminau ne karta, bet eksperimentams ribu nera. Jauciu, kad turite daug patirties tai va norejau paklausti gal kas esat bande daryti sushi su samu, nes dabar su drauge labai pamegom sita zuvi ir ketvirtadieni uzsisakem butent sushiam viena rukyta ir kita skrosta tai reiks daryt susiu fiesta… Gal kas turi minciu del recepto? Gal kas esat bande daryti inside out sushi su uzkepta zuvim ant virsaus? Prasau pasidalinkit nuomonem, nes Is dvieju zuvu manau gausis kokiu 150 sushiu tai nesinori visu vienodu

  36. Dalia:

    Nida, ačiū labai labai 🙂 savaitgalį šturmuosim šitą viršūnę dar kartą 🙂

  37. Nida:

    Miela Dalia, skubiai tikrinu, ar nepridariau kokių klaidų. Kad būtų visiškai tikslu ir teisinga, pateikiu proporcijas sushi ryžiams iš savo japoniškos knygos Washoku:
    4 puodeliai išvirtų šiltų ryžių (jiems paruošti reikia 2 puodelių sushi ryžių ir 2 1/3 puodelio vandens)
    2/3 puodelio ryžių acto
    2 šaukštai cukraus
    1 šaukštelis druskos
    Kiek kartų banžiau gaminti sushi pagal šį receptą, jie tikrai nesugauna rūgštūs, nes Japoniškas ryžių actas nėra toks aitriai rūgštus kaip vyno ar obuolių. Bet jei išties erzina per didelė rūgštis ir norisi kiek švelnesnio skonio, patarčiau nepilti pilno kiekio to ryžių acto. Juk visus patiekalus paprastai pasikoreguojame pagal savo skonį. Sėkmės eksperimentuojant!!:)

  38. Dalia:

    Nida, na visgi pakartosiu klausima del cukraus ir acto kiekio. Ar toje knygoje nebuvo nurodyta puodelio talpa? Nes lietuviskais standartais supylus 150ml puodeli acto i ryzius gausis ziauriai rugstu. Brrr :))))) Kazkaip pagalvojau, kad pas japonus viskas yra labai nedideles apimties. Tai jei turit ta knyga kur netoliese, gal uzmeskit aki 🙂 Aciu laaabai

  39. Nida:

    Ačiū, Gintare! Labai džiaugiuosi, kad patiekalai patinka. O kai pabandysi gaminti sušius, pati įsitikinsi kaip tai paprasta ir lengva! Sėkmės!!!

  40. Gintarė:

    Superinis blogas, superiniai receptai, isbandziau ne viena ir rezultatai ne karto nenuvyle :)) O sitas irasas apie susius tai iskart ikvepe pabandyti pagaliau juos pasigaminti, nors tiek ilgai atideliojau, kadangi visada galvojau, kad tai nera lengvas darbas 🙂 Bet paskaicius sita irasa, uzpludo entuziazmas :)))) aciu !

  41. Nida:

    Recepta perrasiau is Japonijoje leistos knygos. Pati isbandziau, taip pat turejau abejoniu del kiekio, taciau nenusivyliau. Zuvis ir visi kiti priedai visgi padare tinkama balansa taip paruostiems ryziams. Taciau as visuomet sakau, kad visus receptus geriausiai adaptuoti savam skoniui.

  42. As:

    O ar kartais ne per daug ryziu acto su cukrum ir druska pusei kilogramo ryziu?

  43. Nida:

    Asmeniškai aš, kadangi naudoju vien šviežius produktus, šaldytuve laikau pagamintus sušius apie 2 dienas (nes paprastai prisigaminu jų daugiau, nei suvalgom per kartą). Žinoma, į šaldytuvą dedu uždengus maistine plėvele.

  44. Klausimas:

    O gal galite kas pasakyti, kiek laiko galima laikyti šaldytuve jau pagamintą suši?

  45. Marius:

    Pritariu Ingai! Iš tikrųjų, viskas aišku ir paprasta. Labai ačiū.

  46. Inga:

    Tikriausiai pats geriausias sušio paruošimo receptas, kokį esu skaičiusi, bent jau pats išsamiausias – tai tikrai.

    Ačiū autorei 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.