Tie, kas užsidegę kepą sour dough duoną, žino vieną tokią savotišką „problemėlę”: norint išlaikyti raugą kokybišką ir gyvybingą, reikia jį nuolat maitinti. O raugo maitinimas vyksta taip: nuimama 25g aktyvaus raugo ir jis pamaitinamas miltais ir vandeniu, kad toliau gyventų, daugintųsi ir būtų visada pasiruošęs iškildinti pačią skaniausią namuose kepamą duoną. Kitaip sakant, iš 125g masės po pamaitinimo atlieka net 100g atidėto raugo (ir pamaitinus pasigamina nauji 125g:)). Tačiau visada aktualus klausimas – o ką daryti su tuo raugu, kuris lieka? Išmesti?… Ranka nekyla to daryti, nes juk tai puikių produktų mišinys, „gyvas” dalykas, kuris nepaprastai naudingas mūsų organizmams… Jei kaip tik tuo metu kepu blynus ar maišau kokią kitokią tešlą, dažnai šliūkšteliu ir atidėto raugo likutį. Tačiau ne visada taip sukrenta aplinkybės… Būna, kad atidėtas raugas keliauja ir į šiukšliadėžę….

Bet nuo šiol tą raugą aš ne tik neišmesiu, aš jo net specialiai daugiau gaminsiu dažniau maitindama savo motininę masę:) Nes kooookio gerumo duonos traškučius galima išsikepti iš raugo likučio, tai net silpna darosi!! 

Keletas svarbių dalykų: raugas šiam receptui tinka ir aktyvus, pamaitintas, ir ką tik ištrauktas iš šaldytuvo. Todėl siūlau kaskart kai tik raugą maitinate, atidėkite viską kas lieka į kokį atskirą indelį ir laikykite šaldytuve. Kai tik prisirinks pakankamas jo kiekis, traškučius išsikepsite per keletą minučių!

Dar vienas niuansas: tirpintą sviestą galite keisti ir aliejumi (alyvuogių ar kitokiu, kokį mėgstate ar turite), traškučiai gausis tikrai trapūs ir skanūs, skonis bus truputį kitoks (jokiais būdais ne blogas, tiesiog išmėginkite kas jums labiausiai patinka!).

Na ir aišku prieskonius ir priedus galite dėti kokius tik sugalvojate ir turite, eksperimentuokite į valias ir mėginkite sukurti savo firminius užkandžius, pačius pačiausius:) Laikykite traškučius sandariai uždarytame inde, kad išliktų trapūs.

Duonos traškučiai yra puikus užkandis vakarėliams, ir pagriaužimui praalkus:)
Trapūs duonos traškučiai kepami iš atidedamo duonos raugo
Traškučių priedams naudokite bet kokius norimus prieskonius ir priedus
Sūrūs duonos traškučiai gali stovėti keletą dienų, juos reikia laikyti uždarame inde
Print Recipe
Duonos traškučiai iš atidėto sour dough raugo
Trapūs sūrūs duonos traškučiai, kuriems sunaudosite atlikusį sour dough raugą
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Sumaišykite visus ingredientus: raugą, tirpintą sviestą, druską ir prieskonius (priedus). Šį mišinį kuo tolygiau sutepkite (paskirstykite) paruoštoje skardoje, padarydami maždaug ¼-½ cm storumo plokštumą. Pabarstykite druska ir pašaukit į orkaitę.
  3. Po 10 minučių kepimo ištraukite iš orkaitės ir supjaustykite norimo dydžio traškučiais. Tada pašaukite atgal į orkaitę kepti, ir kepkite dar 10 minučių, stebėdami, ar nesvyla (gali prireikti kai kuriuos traškučius išimti anksčiau, jei tešlos storumas netolygus). Kepkite kol traškučiai apsrus, tik labai saugokit, kad nesudegtų (iškeps per 10-30 minučių, kaskart priklausomai nuo tešlos storumo).
  4. Išimkite skardą iš orkaitės ir leiskite pilnai atvėsti, tada peiliu vėl supjaustykite įpjovose, galutinai suformuodami traškučius. Laikykite juos sandariai uždarytame inde, jei norite, kad išliktų traškūs.

Komentarų apie "Sūrūs duonos traškučiai iš sour dough raugo": 4

  1. Nida:

    Jurga, aš pastaruoju metu esu pamėgusi profesionalioms virtuvėms skirtą jau sukarpytą kepimo popierių (tiesa, labai didelis pakas, gal koks 1000 lapų, tai gal ne visiems aktualu taip kaip man:)). Bet pirkdama popierių visada įsitikinu, kad jis „nelimpantis”, kažkada berods suomiškas būdavo, tik niekaip nepamenu jo prekinio ženklo… Neįsivaizduoju kaip tie traškučiai gali prilipti prie popieriaus, ten juk nemažai sviesto dedasi, todėl mano pirma mintis ir buvo, kad bėdos reikia ieškoti popieriuje, ne kur kitur…

  2. Jurga:

    Tiesą sakant iš didžiųjų prekybos centrų bet kurį kepimo popierių. Kreipiu dėmesį tik į išmatavimus 🙄 kokį patartumėt naudot? Beje duona nuostabi, tikiuosi pavyks ir traškučiai 🤣

  3. Jurga:

    Sveiki, traškučiai taip prilipo prie kepimo popieriaus, kad teko išmesti. Beje ir duona, vienąkart prilipo, kitąkart ne. Ką blogai darau?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *