Kadangi vasara – tai nesibaigiantys grilio vakarėliai, esu tikra, kad tie patys mėsiški patiekalai, kuriuos nuolat gaminate, ima kartais ir pabosta. Arba ateina svečiai, kurie, pavyzdžiui, mėsos nevalgo, tad jūsų paruošti steikai ar burgeriai jų išvis nevilioja.

Tokiais atvejais griebkitės sūrių. Ten, kur sūriai, – ten ir elegancija. Ir jei galvojate, kad grilio grotelės skirtos vien tokiems sūriams, kaip haloumi, kuris kepant nesilydo, tai aš jums tuoj pamesiu idėjų ką galima nuveikti su kitais gerais sūriais ir įkaitusiom grotelėm.

Negana to, kad keliaudama iš sūriais garsaus krašto (pastarąjį kartą – Paryžiaus) visuomet parsivežu kilogramą-kitą kelių rūšių sūrio, tai panašiai nutinka ir kai apsilankau gero sūrio parduotuvėje Lietuvoje. Na tik pamėginkit nueiti į „Say Cheese„, pavyzdžiui. Pažiūrėsim, ar apsiribosite mažučiu gabalėliu dviejų žmonių vakarienei. Toje parduotuvėje bent man nutinka kažkokia pavojinga magija: man ten svaigsta galva ir norisi visko, ir dar to visko daug.

Jei planuosite sūrius pirkti būtent grilio vakarėliui, jūsų krepšyje privalomai turi atsirasti camembert tipo sūris (vasarą labai rekomenduoju Camembert de Normandie – nes tai tarsi deimantas visų Normandijos sūrių karūnoje). Kodėl? Todėl, kad jis be galo švelnus ir tąsus, ir todėl,kad jį itin patogu iškepti toje kietoje dėžutėje, kurioje jis būna supakuotas! Tik su griliumi čia reikia elgtis šiek tiek atsargiau, nes jei padėsite tą sūrio dėžutę tiesiai ant grotelių, tai ji supleškės kartu su visu viduje esančiu gardėsiu. Todėl geriausia, jei camembert dėžutę padėsite ant specialios medinės lentelės, kurią patartina bent pusvalandį iki kepimo pamirkyti vandenyje. Patekusi į karštą grilį, lentelė ims smilkti ir rūkti, tad jūsų patiekalas gaus dar ir užtarnautą bonusą – dūmo kvapą!

Kepant camembert tipo sūrį, reikia pirmiausia jį išimti iš medinės pakuotės, išvynioti iš vaškinio popieriaus, kuriame jis būna supakuotas, ir įdėti atgal į dėžutę. Nupjaukite viršutinę žievės dalį, o ant viršaus užberkite saujelę razinų, pernakt pamirkytų rome. Šliūkštelkit ir to romo, kuriame mirko razinos – patiekalas bus dar skanesnis. Iškepusį dar galite pagardinti šviežiomis sezoninėmis uogomis ir pašlakstyti medumi.

Jei norite sūraus varianto, prieš kepant į sūrio paviršių prismaigstykite šviežio rozmarino šakelių ir pora juostelių česnako, pabarstykite grūstais pipirais ir trupučiu jūros druskos. Sūris grilyje (180-200C temperatūroje) keps apie 15 minučių, o kai ims burbuliuoti, išimkite ir kabinkite su paskrudintos baltos duonos gabalėliu.

Beje, jei neturite medinės lentelės, camembertą kepkite špižinėje keptuvėlėje, arba įvyniokite į aliuminio foliją.

Dar vienas be galo skanus sūris, kuris tikrai tiks jūsų grilio vakarėliui – tai minkštas plautos žievės karvių pieno sūris Morbier (Prancūzija). Jis itin greitai lydosi, tad galite juo tarsi padažu gardinti karštas šviežias bulves. Tačiau lygiai taip pat jis tiks ir desertui, su ant griliaus grotelių karamelizuotais nektarinais. Tiesiog perpjaukite nektarinus pusiau ir kelias minutes leiskite jiems paspirgėti grilyje:)

Kietesni sūriai apskritai universalūs – juos tinka paskusti ant vasariškų salotų, bet lygiai taip jie tinka ir meksikietiškoms kesadilijoms! Pamažinto riebumo Gouda iškepusi tarp dviejų tortilijos lakštų bus tąsi ir švelni. O štai olandiškas puskietis ožkų pieno sūris Boer’n Trots (kuris, beje gaminamas su medumi!!) pridės kiek aštresnio skonio natą. Man kesadilijos yra vienas mėgstamiausių greitų užkandžių, kai per minutę galima pagamintii burnoje tirpstantį patiekalą. Užkeptą, išsilydžiusį sūrį mėgsta visi, tereikia tik tinkamai jį patiekti. Todėl nieko nelaukę griebkite pakelį tortilijų (tiks ir kvietinių miltų, ir kukurūzų), tarp dviejų tortilijų sudėkite mėgiamo sūrio (arba kelių rūšių sūrių) juosteles, užvožkite kitu tortilijos lakštu, švelniai patepkite aliejumi arba tirpintu sviestu – ir pirmyn ant įkaitusių grotelių! Kepdami nenueikite toli į šalį, mat tortilijos dega tarsi popierius:) Pakaks minutės, ir jau turėsite apversti kita puse. Supjaustykite kesadilijas trikampiais ir patiekite su pomidorų salsa ir jelapeño pipirais. Salsai pomidorus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su susmulkintais svogūnais, kalendromis ir čili pipirais, pagardinkite druska, pipirais ir laimo sultimis. Bet lygiai taip kesadilijos su tokiais prašmatniais sūriais tiks ir pagardintos šviežiu lietuvišku medumi.

Jei rengsite grilio vakarėlį, jūsų pirkinių krepšyje privalo atsirasti camembert
Nupjaukite viršutinę žievę, ir pabarstykite razinomis išmirkytomis rome. Duoną supjaustykite gabalėliais, suverkite ant medinio iešmo (taip bus paprasčiau duoną vartyti kepant), pašlakstykite aliejumi
Sūrį kepkite dėžutėje, kurioje jis buvo supakuotas, padėtoje ant medinės kedro lentelės, arba įvynioję į aliuminio foliją
Kepdama išmirkyta kedro lentelė išskirs daug dūmų, tad dūmo kvapą turės ir sūris
Kepkite camembert sūrį grilyje, kol jis ims burbuliuoti
Patiekite su medumi…
…ir su sezoninėmis uogomis….
Tiesiog kabinkite sūrį gabalėliu traškios, iškepusios duonos
Kietus ir puskiečius, gerai besilydančius sūrius, galite panaudoti kesadilijoms
Prireiks mesikietiškų tortilijų – kvietinių arba kukurūzų miltų
Kesadilijos iškeps per minutę kitą, jas patiekite su pomidorų salsa ir jalapeno pipirais
Beliks tik užsigardžiuoti minkštu karvių pieno sūriu su keptais nektarinais….

Šis įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Say Cheese.

Komentarų apie "Sūris ant grilio": 2

  1. Nida:

    Ramune, tikra tiesa – geri dalykai lieka geri ką su jais bedarytum:) Na išskyrus tik jei imi ir supūdai užkišęs kur nors į šaldytuvo užkampį ir pamiršęs:) Tikrai orkaitė (o kesadilijoms – gal net keptuvė) pasitarnaus taip pat puikiai.

  2. Ramunė:

    O dievai!!! Išsisaugau, Nida, šį Jūsų įrašą ateičiai, nors ir teks kol kas orkaitėj šiuos bandymus daryti, manau gero sūrio net orkaitė nesugadins:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *