Pastarąją savaitę mūsų namuose galima būtų pavadinti Sūrių Savaite 🙂 Taip jau susiklostė aplinkybės, kad vienu momentu šaldytuve suskaičiavau net 11 rūšių sūrius! Net 5 sūriai buvo lietuviški – mūsų mielų svečių iš Lietuvos lauktuvės, o kiti – nauji mūsų atradimai Šventojoje Žemėje.

Neseniai rašiau apie aplankytą čerkesų kaimą Galilėjoje. Be to, kad 4000 žmonių bendruomenė uoliai saugo savo tradicijas, jie dar kaimelyje gamina išskirtinio gardumo sūrius. Kolegė iš ambasados kaskart važiuodama pro čerkesų kaimą parsiveža tų gardėsiu, tad susigundėm ir mes. Tiesa, tai nebuvo taip paprasta, nes kaip tik dieną, kurią lankėmės, prasidėjo musulmonų švenčiamas Ramadanas. Tad kaimelis buvo tarsi išmiręs. Bet tik įžvalgiojo mano vyro dėka vienas kaimelio gyventojas iš vakaro nupirko mums du tipiškus čerkesų sūrius, tad turėjome galimybę ir patys paragauti, ir svečius pavaišinti.

Dar vienas atradimas – tai Galilėjoje esantis ūkis, kuriame gaminami įvairiausių rūšių šveicariški sūriai. Pasirodo, tuo užsiima viena moteris, kelerius metus praleidusi Šveicarijoje ir ten išmokusi šio amato. Jos gaminamų sūrių paletė apima avies ir ožkos pieno sūrius, kietus, ilgai brandintus ir kreminės konsistencijos brie, su pelėsiais, kmynais ir dar nežinia kuo… Vienas iš meistrės gaminamų produktų įtrauktas į pasaulinę Sūrio knygą. Nė nežinojau, kad tokių knygų esama: pasirodo, taip kaip pasaulio vynai, atskirų regionų sūriai taip pat kovoja dėl aukščiausių įvertinimų ir vietos savotiškoje sūrių “enciklopedijoje”. Iš Izraelio produktų knygoje pateikti vos 4-5 sūriai. Gailiuosi, kad nepavarčiau tos storos knygos ir nepasidomėjau ar yra koks nors lietuviškas sūris pelnęs jos autorių pripažinimą.

Vienas sūris, kuris taip pat buvo paminėtas knygoje kaip Viduržemio Regiono produktas ir kuris seniai žadino mano smalsumą, – tai Haloumi. Tiek buvau apie jį prisiskaičius, jog kažkurį kartą supermarkete pasiryžau užtrukti kiek reikės, kad surasčiau Haloumi ir jį išbandyčiau. Skamba turbūt juokingai – “surasti supermakete vieną ar kitą sūrį”?:) Paaiškinu: visų pirma, Izraelyje sūrių pasirinkimas toks, kad lentynos tęsiasi ne vieną ir ne du metrus. Antra ir svarbiausia problema – visi užrašai ant produktų dažniausiai tik hebraiški. Todėl kiekvieną gaminį reikia ilgai vartyti rankose, kol mažomis raidelėmis (ir tai toli gražu ne ant visko) randi kokį nors anglišką užrašą. Aišku, yra dar vienas kelias – klausti pardavėjų. Bet su jomis reikia kalbėti rusiškai (ko aš nelabai moku), be to, finale gauti sovietinius laikus primenantį grubų paaiškinimą (tolygų pasiuntimui “toliau”).

Tad Haloumi aš suradau! Ir kuo gi jis toks ypatingas, turbūt paklausite. Ogi tai vienas iš nedaugelio baltų sūrių, kuris kepamas nesilydo. Todėl Haloumi galima kepti ant griliaus arba keptuvėje, ir, skirtingai nei mocarela, jis nepavirs į tirštą košelę. Savo išvaizda jis panašus į kietą Fetą, bet skonis skiriasi. Haloumi nėra toks sūrus.

Turėdama gabalėlį Haloumi, pasigaminau vasariškas salotas su keptu sūriu, keptomis cukinijomis ir žalėsiais bei vynuogėmis.

Salotoms prireikė:

Saujos nuplautų susmulkintų salotų lapų (aš naudoju įvairių salotų mišinį)

Saujelės žaliųjų vynuogių be kauliukų, perpjautų išilgai pusiau

Pusės mažos cukinijos, suraikytos plonais griežinėliais

4-6 riekelių Haloumi sūrio

Padažui:

šaukštelio medaus

šaukštelio garstyčių

šaukštelio raudonojo vyno acto

šaukštelio sojos padažo

1 česnako skiltelės, susmulkintos

Šlakelio aliejaus

Iš visų ingredientų susimaišom padažą. Nuplautas ir nusausintas salotas atsargiai sumaišom (geriausia – rankomis) su padažu, ir išdėliojame  lėkštėje.

Aliejuje iš abiejų pusių apkepam cukinijos griežinėlius, išdėliojame ant salotų lapų. Toje pačioje keptuvėje apkepam trumpai sūrį. Jei turite grill tipo keptuvę su nelygiu dugnu – dar geriau! Taip pat išdėliojame gabalėlius sūrio ant salotų.

Užbarstome vynuogėmis ir jei patinka, pagrūdame juodųjų pipirų. Pateikiame iškart, kol cukinija ir sūris dar karšti.

Skanaus!

P.S. Mano vyras šiandien jau atsisakė bet kokio sūrio – sakė, galutinai persivalgė 🙂

Komentarų apie "Sūriai. Salotos su keptu Haloumi": 2

  1. Nida:

    Labas, Laura,
    is tiesu Haloumi suris yra isvaizda ir konsistencija panasus i mocarela, taciau kur kas astresnis ir suresnis. Be to, kaip zinia, jis neissileidzia kepamas (mocarela pavirsta i kose :)). Beje, Pietu Afrikoje teko ragauti Haloumi surio, kuris skaisciai geltonos spalvos – neturiu supratimo kaip ji gamina. Bet isties Haloumi suris puikiai tinka kepimui, skrudinimui riebaluose, salotoms…

  2. laura:

    Sveiki, nelabai supratau apie ta holoumi suri 🙂 As ji naudoju, jis kaip tik toks surus 🙂 Isvaizda panasus i mozzarella, toks pat baltas, mikstas, taciau mozzarellos skonis toks svelnus, o holoumi kiek teko ragauti toks siek tiek kietesnis, bet nedaug ir surus, toks gan astraus intensyvaus skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.