Yra toks didžiulis skirtumas, kai maistą gamini šeimai (ar bent sau ir kažkam!) nuo tų dienų, kai namuose esu viena… Viena vertus, nesinori ilgai terliotis prie mažos porcijos, kita vertus, nesinori prisigaminti tiek, kad paskui visą savaitę pačiai teks tą prigamintą maistą ir naikinti. Ne be reikalo pasaulyje yra išleista daugybė knygų, kuriose siūlomų patiekalų receptai – ne daugiau 2 porcijos! Viena vertus, vienišiams sudėtinga kiekvienąkart standartinio recepto produktų kiekius dalinti iš 2 ar 3, kita vertus, na nekepsi juk riebaus viščiuko pats sau… Nebent pusę iškart užšaldysi:))

Kol kelias dienas šeimininkauju namuose viena, dažniausiai mano valgiaraštyje yra dubuo sriubos (nes sriubos tau jau visą puodą prisivirus niekada nesigailėsi: grįžai pavargus po darbų ar treniruotės, ir kol nusiprausei, ant stalo jau garuoja apetitą žadinantis patiekalas), ir stir fry. Šis greitas Azijoje ypač paplitęs maisto gaminimo būdas turbūt ir buvo išrastas vienišių: net kokioje Tailando gatvėje užsakę Phad Thai ar kokį kitą ryžių arba makaronų patiekalą, greičiausiai lauksite, kol pardavėjas kiekvieną porciją pagamins kiekvienam atskirai. Ir tenesuklaidina jus didžiulis wok’as (gili azijietiška keptuvė), ji todėl ir didelė, kad visi produktai, skirti tai nedidelei vienai porcijai, gautų pakankamai karščio nuo įkaitusių indo sienelių! 

Kiekviena Azijos virtuvė turi savų stir fry niuansų, bet esminės taisyklės – tokios pačios, o jomis vadovaujantis galima ne tik labai greitai pasigaminti skanią vakarienę, bet ir smagiai išvalyti šaldytuvą, sunaudojant užsilikusius maisto likučius:)

Nutariau susisteminti ir pasidalinti pagrindinėmis taisyklėmis, kaip aš darau stir fry iš to, ką turiu šaldytuve, ir ko tame šaldytuve (ir spintelėse) verta turėti, kad ką jau ką, o stir fry pasigamintumėte kada benorėję, nereiktų tam specialiai ruoštis.

  1. Visada turėkite tokių daržovių: česnakų, svogūnų, imbiero. 
  2. Visada turėkite tokių padažų: sojos padažo (rinkitės light versiją, ji mažiau sūri), saldaus sojos padažo, austrių padažo, čili pastos, sezamų aliejaus (bonusas jei turite mirin – saldžios japoniškos sakės, skirtos virimui). Jei stir fry gaminu su žuvimi arba jūros gėrybėmis, vietoje sojos (arba pusiau su sojos padažu) naudoju žuvies padažą. Tik nepadauginkite, nes žuvies padažas ypač sūrus!
  3. Stir fry bazinis ingredientas – ryžiai arba makaronai. Tiesa, juos reikia iš anksto išvirti. Puikiai sunaudosite nuo kitų vakarienių likusius ryžių likučius! Aš dažnai paimprovizuoju, ir stir fry gaminu su kitomis kruopomis, pavyzdžiui, kynva (bolivinėmis balandomis). 
  4. Pradėkite įkaitindami wok’e šlaką aliejaus ir truputį sezamų aliejaus ir jame kepinkite labai smulkiai supjaustytus česnakus, imbierus ir svogūnus, kol šie apskrus, paskleis aromatą. Galite įmesti ir truputį čili pipiro, jei mėgstate aitriai. 
  5. Jei nesate vegetarai – labai tiks patiekalui mėsa arba žuvis, jūros gėrybės! Kokia ji bebūtų (vištiena, kalakutiena iškeps greičiau), mėsą būtina labai plonai supjaustyti, kad kepti užtektų vos minutės-kitos. Galite naudoti ir maltą žalią mėsą, o taip pat išvirtą arba keptą. Mėsą sudėkite į karštą wok’ą, kuriame kepa česnakai, imbieras ir svogūnai. Apkepinkite minutę-kitą, tada įpilkite šaukštą sojos padažo, galite įdėti čili pastos. Maišykite, kepindami dar minutę. 
  6. Jei esate vegetarai, būtinai į stir fry įmaišykite tofu! Rinkitės kietesnį, tvirtesnės konsistencijos, jis labiau tinka kepimui. Tofu nereikės taip ilgai kepinti kaip mėsos. 
  7. Stir fry visuomet dedu sezoninių daržovių, kurias supjaustau iš anksto plonais šiaudeliais arba kubeliais. Atminkite, kad daržovių nereikia iškepti taip, kad jos būtų minkštos tarsi iš lietuviškos sriubos ištrauktos… Atvirkščiai, jos turi būti traškios, neprarastų savo spalvos. Aš visuomet naudoju morkas, dažnai – saldžias paprikas, jei turiu – brokolius, kalafiorus arba briuselio kopūstus, lapinius kopūstus (kale), vasarą – cukinijas. Daržoves sumeskite į wok’ą kartu su apkepinta mėsa ir maišydami pakepinkite ant didelės ugnies apie minutę. 
  8. Labai visuomet tinka kiaušinis. Tam, kad jis pasiskirstytų po visą patiekalą “gabaliukais”, o ne apsiveltų apie makaronus arba ryžius, suplaktus kiaušinius sumaišykite su šaukšteliu rudojo cukraus, pora šaukštelių sojos padažo, ir pastūmę į šalį daržoves su mėsa, išliekite plakinį kuo plačiau padengdami wok’o sieneles ir dalį dugno. Nemaišykite, leiskite kiaušiniams sukepti, sutvirtėti, tik tada šiek tiek suardykite gautą “omletą”, bet tikrai nesistenkite viso jo sumaišyti su likusiu patiekalu. 
  9. Galiausiai į keptuvę suverskite ryžius arba makaronus, išmaišykite viską, pašlakstykite dar trupučiu sojos padažo, saldaus sojos padažo (arba mirin, arba tiesiog šaukšte vandens ištirpinkite šaukštą rudojo cukraus), ir viską kelis kartus išmaišę pakepinkite, kol skoniai pasiskirstys, ryžiai (makaronai) sušils. 
  10. Jei tik turite, pabaigoje pabarstykite stir fry žalumynais (kalendros tiks tobulai! Taip pat ir žali svogūno laiškai), skrudintais riešutais (anakardžiais, žemės, ar kitokiais), ir patiekite iškart. Paragaukite, gal norėsis užsispausti lašelį laimo sulčių, o gal norėsis šiek tiek sojos padažo… O gal dar ne pro šalį bus pasibarstyti čili pipirų dribsniais ar pjausytais šviežiais čili pipirais.

O ką namuose, kai liekate vieni, gaminate jūs??

Stir fry

  1. Dovilė:

    Aš kai lieku viena kokiai savaitei tai pirmiausiai valgau salotas (bliūdais), o po kokių 4 dienų nusiperku faršo, išsikepu kotletų keptuvę ir suryju ;-).

  2. Nida:

    Aldona, jūs visiškai teisi, kad turime pakankamai savo kruopų. Bet sutikite, visai kartais smagu paragauti ir kažką, ko neturime patys: itališkus vynus, prancūziškus sūrius, azijietiškus padažus… Iš to susideda kulinarijos spalvos. Nesiūlau eiti iš proto dėl kynvos, nors savo sudėtimi ji tikrai yra taip vadinamas super-food, bet kartais įtraukti ją į valgiaraštį verta ir smagu. Ir nors grikiai man – pačios skaniausios kruopos, tikrai sunkiai išgyvenčiau be ryžių (tikrai ne lietuviškų kruopų), ir kynvos, ir visų rūšių lęšių, puikiai pakeičiančių mėsą…

  3. Aldona:

    Aciu, labai geri patarimai, as daznokai panasiai gaminu, mano seima megsta su ryziais arba perlinemis kruopomis, kartais su makaronais. O va tos kynvos ir as nesuprantu, juo labiau to kilusio aziotazo apie kynva. Bolivine balanda- inku auksas, o dabar visas pasaulis eina is proto del jos, o juk ji auga tik sausame ir saltame aukstikalniu klimate Peru 4000 metru aukstyje. Pasaulis skaudziai skriaudzia vietinius gyventojus, kynvos derlius nera didelis, kaina del populiarumo ir mazo derliaus labai isaugo- vietiniai gyventojai priversti atsisakyti savo iprasto ir tukstancius metu vartoto maisto nes jo nebeiperka. O juk mes turime pakankamai savu kruopu ir grudiniu kulturu.

  4. Nida:

    Gineta – jūs dar “neprisijaukinot” kynvos?? Patariu pradėti nuo štai šių salotų: https://www.nidosreceptai.lt/salotos-su-kynva-darzovemis-ir-feta-suriu/. Be to, pamėginkite išvirti kynvas sultinyje (puikiai tinka daržovių), ir pamatysite skirtumą. Kai kurie verda sultinyje iš kubelių (galima juk surasti geros kokybės, be prikimštos chemijos). Taip pat man kynva nepamainoma visokiuose vegetariškuose paplotėliuose, o labiausiai dera su feta sūriu…

  5. Nida:

    Edita, baklažanai – išties gėris! Mes vos nuvažiavę į Izraelį negalėjom nustot jais maitintis:) Paskui jau šiek tiek atslūgo ta meilė, arba tiksliau meilė pasiskirstė ir kitiems objektams:) Bet sutinku, kai lieki vienas, tai gera proga mėgautis tuo, ką pats mėgsti, nesukant galvos apie kitų poreikius:)

  6. Gineta:

    Didžiausia problema – likti vienai namuose savaitei!!!! O patiekalas skanus , kaip dauguma jūsú receptú. Tik va tos kynvos… aš nesuprantu…

  7. Edita:

    as labai megstu baklazana kai viena (gaila kad ne sezonas). perpjaunu isilgai pusiau, supjaustau istrizai rombeliais, neperpjaudama. gausiai paslakstau geru alyvuogiu aliejum, pasudau, prikaisioju cesnako skilteliu ir kepu orkaitej kol suminksteja. o tada jau tik kabinu, net duonos nereikia. nors skanu su bruchetta 🙂

  8. Nida:

    Rūta – galima ir paprastoj, gilioj keptuvėj. Svarbiausia, gerai ją įkaitinkite, ir neperkraukite produktais, kad jie keptų, o ne troškintųsi visi į krūvą sukritę… Wok’e viskas paprasčiau – pastumi ant sienelių ir viskas kepa, o apačioj, siauriausioj daly, padažas koncentruojasi. Jei tik turite vietos kur tokią keptuvę laikyti, patariu įsigyti – panaudosite ne tik stir fry, bet ir pvz., kai reikės ką nors gruzdinti (deep fry) aliejuje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.