Atrodęs baisus baubas, karantinas bent jau mūsų namuose tampa ganėtinai mobilizuojančiu reiškiniu. Atsiranda labai aiški darbotvarkė, labiau imi gerbti kito žmogaus erdvę ir privatumą, imi laikytis sau nusistatytų taisyklių ir normų. Pradžioje, beje, maniau, kad šis laikas bus panašus į atostogas, kai atsipalaiduoja ir kūnas, ir dvasia, išsimuši iš ritmo, naktinėji neskubėdamas į lovą, miegi kiek širdis geidžia… Taip nėra. Gal slegia sekamų naujienų srautas, gal nežinia kiek visa tai tęsis, o gal šiaip ne metas atsipalaidavimams…

Man tikrai visą šį laiką buvo nelengva sugrįžti į vėžes ir galvoti apie naujus blog’o įrašus. Tačiau tai, kad tam pagaliau pribrendau, matyt taip pat patvirtina, jog karantinas tapo rutina. Tiesiog nauju gyvenimo būdu. 

Bent jau mes karantino laikotarpiu stengiamės maitintis sveikiau. Juk būdami saviizoliacijoje negalime vaikščioti, mankštinamės tik tiek, kiek leidžia namų erdvė, todėl ir kalorijų kiekius stengiamės mažinti. Pavalgę įprastinius pusryčius (avižinių dribsnių arba grikių košės), pietums paprastai užkandam sriubos, o vakarienę stengiamės valgyti anksčiau, ir lengvesnę. Taip pat stengiuosi gaminti patiekalus, kuriuose daugiau daržovių (žinoma, iš to ką turiu daržovių krepšiuose ir šaldiklyje), žuvies, jie būtų lengviau virškinami. Savaitgaliais paprastai leidžiam sau kiek sotesnius valgius, net ir kokį nepiktą desertą užsifundijam:) Bet darbo dienomis geriau valgyti lengviau… 

Šiuos vegetariškus (ir be glitimo!) paplotėlius arba kotletukus – net nežinau kaip geriau būtų pavadinti – išsikepsite iš šaldytų špinatų ir šaldytų žirnelių, varškės bei saujos žalumynų. Idealu, jei turite mėtų – mėtos ir žirneliai visada labai draugauja. Tačiau jei neturit – nebėkit į parduotuvę jų ieškoti, verčiau likite namuose… Pakeiskite kitomis prieskoninėmis žolėmis (gal turite prisišaldę daug krapų, petražolių, česnako ūglių?). Aš šaldiklyje paprastai visada turiu pakelį šaldytų špinatų, jie man praverčia itališkoms pastoms (špinatai + rikota), indiškam panir palak, kepiniams su špinatais… Ypač ne sezono metu, kai žali špinatai tik atvežtiniai, arba tiesiog jų nėra, naudoju šaldytus. Tad jei ir jūs netyčia turite nusipirkę, sunaudosite kuo puikiausiai, atlaisvinsite vietą šaldiklyje:) 

Tzatziki padažą nepatingėkite pasigaminti – prireiks graikiško jogurto, gabalėlio šviežio agurko, česnakų… Jis tobulai tinka prie šių vegetariškų kotletukų. Iš bėdos, aišku, tiks ir grietinė!

Vegetariški paplotėliai su varške, špinatais ir žirneliais
Lengvesnei vakarienei – špinatų ir žirnelių paplotėliai

Špinatų, žirnelių ir varškės paplotėliai

3-4 porc

  • 1 stiklinė (120g) šaldytų žirnelių, atitirpintų
  • 250g šaldytų špinatų, atitirpintų
  • ½ stiklinės mėtų lapelių, susmulkintų
  • ¼ stiklinės krapų, susmulkintų
  • 250g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • ¼ stiklinės (50g) chia sėklų
  • Druskos ir pipirų
  • Aliejaus kepimui
  • Tzatziki padažo patiekimui

Suberkite žirnelius į dubenį ir šiek tiek patrinkite šakute (tegul lieka pusiau nesutrinti). 

Špinatus sudėkite į sietelį ir leiskite nuvarvėt kiek galima daugiau skysčio, tada dar gerai paspauskite, kad liktų kuo sausesni. Paklokite ant darbastalio gabalėlį popierinio rankšluosčio, sudėkite ant jo špinatus, uždenkite kitu galu to rankšluosčio, ir dar kartą nusausinkite popieriumi, pašalindami kuo daugiau drėgmės. Nusausintus špinatus sukapokite peiliu ir sumaišykite su trintais žirneliais.

Į tą patį dubenį suberkite kapotus žalumynus, įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, suberkite chia sėklas, pagardinkite druska ir pipirais ir sumaišykite. Atidėkite į šalį maždaug 10 minučių, kad chia sėklos išbrinktų. 

Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Šlapiomis rankomis iš masės suformuokite paplotėlius, dalimis kepkite juos iš abiejų pusių maždaug po 3 minutes, kol gražiai apskrus. Galite pašlakstyti citrinos sultimis, ir patiekite su tzatziki padažu arba grietine. 

Recepto šaltinis – Donna Hay, Weeklight

Komentarų apie "Špinatų, žirnelių ir varškės paplotėliai": 4

  1. Nida:

    Ne, neturėtų pritrūkti. Aš dėjau šaldytus nes neturėjau šviežių 🙂

  2. Toni (antanas):

    As kaip vegitaras ir nekoks virejas radau pas Tave super receptus , ne taip graziai kaip pas Tave , bet labai skanu o beto skrandis ne televizorius…..Toliau taip. aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *