Po ilgų dienos darbų vakar susirinkom su dar keturiais grupiokais daryti vieno sudėtingo namų darbo. Diskutavom iki vidurnakčio, tada dar porą valandų dėliojom sakinius, kad tekstas gerai skambėtų, atlikom krūvą skaičiavimu. Liko tik šviežia akimi peržiūrėti rytojaus rytą ir nusiųsti dėstytojui. Deja, ryte gaunu tokio turinio žinutę: Kompiuteris nusprogo kartu su tekstu, kurį vakar šitiek valandų kūrėme. Šiandien visą dieną kompiuterį gaivino bene visos kiečiausios Tel Avivo specialistų komandos, o visas mūsų mažas nukentėjęs kolektyvas buvo pasiruošęs dar vienai bemiegei nakčiai. Tačiau vakarop atėjo išganinga žinutė: kietąjį kompiuterio diską pavyko prikelti iš numirusiųjų ir jo turinį iškrapštyti.

Iš to džiaugsmo – pyragas. Tiesa, nesaldus:) Su feta sūriu, špinatais ir filo tešla. Pagaminamas per pusvalanduką, todėl nereikalauja kokių nors didelių pasiruošimų ir nusiteikimo. Be galo skanus. Vegetariškas. Iš Oliverio lobynų. Iš Dariaus sudaryto sąrašo, ką jis norėtų, kad pagaminčiau 🙂

4-6 asmenims:

100g kedro riešutai

5 kiaušiniai

300g feta sūrio

50g tarkuoto Čederio (ar kokio kito geltono) sūrio

Džiovintas oregano

1 citrinos nutarkuota žievelė

Gabalėlis sviesto

400g špinatų

4-5 lakštai filo tešlos

Malta saldžioji paprika

Muškato riešutas

Alyvų aliejus

Orkaitė 180C.

Kedrų riešutus sudedame į sausą keptuvę ir pamažu (prižiūrint, nes greitai sudega:)) švelniai juos apkepinam, kad paruduotų.

Dubenėlyje suplakam kiaušinius, įtrupinam fetos sūrį, suberiam oregano, pabarstom pipirais, suberiam tarkuotą sūrį, pakepintus riešutus ir tarkuotą cintrinos žievelę. Pagal skonį šiek tiek pasūdom ir pabarstom grūstais juodaisiais pipirais. Pabarstom šviežiai sutarkuotu muškato riešutu. Viską išmaišom, tik nepersistengiam, kad feta turėtų mažesnius ir didesnius gumulėlius.

Didelėje keptuvėje įkaitinam šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Sudedam pusę špinatų. Kai jie sukrenta, sudedam likusius. Nuolat maišom ir kepam, kol išsiskyręs skystis visiškai išgaruoja. Atvėsusius špinatus sudedam į kiaušinių ir fetos masę, viską išmaišom.

Imame didelį lakštą pergamentinio popieriaus. Jį švelniai ištepame trupučiu alyvų aliejaus ir suglamžom. Tada ištiesinam ir pasitiesiam ant darbinio paviršiaus. Ant pergamento klojame vieną filo tešlos lakštą, jį ištepame trupučiu aliejaus, ant viršaus pabarstome truputį druskos ir paprikos. Klojame ant viršaus kitą filo tešlos lakštą, tačiau jį šiek tiek pasukame, kad abu lakštai negulėtų tolygiai vienas ant kito. Vėl patepame šlakeliu aliejaus, pabarstom druska, paprika. Taip suklojam visus 3-4 lakštus. Nepergyvenkite, jei tie lakštai kiek sulūžę, netolygūs. Tai tik priduos grožio:)

Atsargiai imame pergamentinį pagrindą kartu su filo tešlos lakštais ir įklojam jį į kepimo indą ar torto formą. Gerai prispaudžiam kraštus prie sienelių. Į vidų supilam paruoštą fetos ir špinatų mišinį. Šonuose esančius lakštus suklojame ant pyrago viršaus, o pergamentą taip ir paliekame atsikišusį. Patį viršų, jei matote, kad tešla sausa, patepkite aliejumi.

Kišame į orkaitę ir kepame apie 20 min. arba kol pyrago viršus paruduos ir apskrus.

 

Komentarų apie "Špinatų ir fetos pyragas": 4

  1. Nida:

    Asta, pas mus filo tešla supjaustyta apytiksliai kepimo skardos dydžio lakštais. Plonyčiai lakštai sudėti vienas ant kito (jų gal 20 – niekada neskaičiavau:)), ir visa ta krūvelė susukta į ritinį. Tik būk atsargi, dirbdama su filo tešla, kadangi ji labai greit džiūsta ir ima skylinėti. Tuos lakštus, su kuriais šiuo metu nedirbi, uždenk sudrėkintu virtuviniu rankšluosčiu. Sėkmės!

  2. Asta:

    Pagaliau gavau tos stebuklingos tešlos! Panaši į tapeto ruloną… bandysiu perpjauti, nes vienam kepimui lyg ir daugoka?

  3. Daiva:

    Atrodo labai labai viliojanciai, bus gaminamas tikrai, aciu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.