Bet tai kokie laikai atėjo – prireikus duonos ar bandelių, užuot sėdęs į mašiną ir važiavęs į prekybcentrį, verčiau imi ir užsiminkai tešlą!:) Nežinau kaip jūs, bet mano įpročiai, susiję su apsilankymais parduotuvėje, pasikeitė turbūt negrįžtamai…

Anksčiau reikalų važiuoti į parduotuvę aš turėdavau ko ne kasdien. Tai šio prireikė, tai ano, o gal pro šalį važiavau, tai užsukau… Po vieną daiktelį ar po kelis, kažką radusi reikalingo (arba nelabai), susigundžiusi tuo, ko pirkti neplanavau… Šitie laikai jau praeityje – nuo pandemijos pradžios, nuo pat praeitų metų pavasario, į parduotuvę važiuoju kartą per savaitę. O jei jau ko pritrūkstu – yra du pasirinkimai: arba pasigaminti pačiai, arba apsieiti:)

Tai štai taip gimė ir šios bandelės: pusryčiams ar vakarienei, sumuštiniams ar garnyrui. Pusę bandelių vos jos pravėso užšaldžiau – prireikus per kelias minutes orkaitėje taps tarsi ką tik keptos. Ir išsisukau iš poreikio važiuoti į parduotuvę:) 

Užuot važiavus į parduotuvę, šviežias bandeles galima išsikepti namuose
Pusryčių sumuštiniams ar vakarienės užkandžiui – šviežios speltų bandelės su sėklomis
Print Recipe
Speltų bandelės su sėklomis ir raugu
Minkštos nesaldžios pusryčių (vaakrienės) bandelės
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Aptepimui ir pabarstymui
  • 1 kiaušinis (sumaišytas ir suplaktas su 1 šaukšteliu grietinėlės, pieno arba vandens)
  • sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, aguonų, sezamų) arba kmynų, druskos dribsnių ar kt.
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
vnt
Ingredientai
Aptepimui ir pabarstymui
  • 1 kiaušinis (sumaišytas ir suplaktas su 1 šaukšteliu grietinėlės, pieno arba vandens)
  • sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, aguonų, sezamų) arba kmynų, druskos dribsnių ar kt.
Procesas
  1. Dubenyje (geriausia - virtuvinio kombaino inde) sumaišykite mieles su miltais, anyžiais ir druska. Sudėkite raugą (praleiskit šią poziciją, jei neturit raugo), supilkit vandenį (šiltą, bet ne karštą), sviestą ir medų. Išsukite tešlą kol gausite minkštą elastingą tolygią masę. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite aliejumi ir padėkite šiltai, uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla pakiltų (apie 1,5-2 val). Tešlos tūris turėtų mažiausiai padvigubėti.
  2. Tešlą sumaigykite ir padalinkite į 16 lygių dalių. Ant truputį pamiltuoto darbastalio suformuokite iš kiekvienos tešlos dalies po apvalų rutuliuką ir sudėkite šiuos rutuliukus į dvi pergamentiniu popieriumi iškliotas kepimo skardas, paliekant gana didelius atstumus tarp bandelių (kepdamos jos plėsis). Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir vėl palikite tešlą pakilti (30-40 min)
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kiekvieną paaugusią bandelę patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite sėklomis (galite pasidaryti sėklų mišinį, galite dalį bandelių pabarstyti vienomis, kitą dalį - kitomis sėklomis). Kepkite 10-15 minučių, arba kol gražiai pagels (kepimo laikas priklausys nuo bandelių dydžio, jei nuspręsite daryti didesnes (ir mažiau nei parašyta), pakepkite keliomis minutėmis ilgiau.

  1. Nida:

    Dėkoju už komplimentą, Akvile:) Labai džiaugiuosi, kad ėmėtės šių bandelių ir (gal) įsitikinot, kad ta mielinė tešla – nieko sudėtingo:)

  2. Akvilė:

    Puikios! Labai mėgstu mielinius kepinius, bet niekad nesiryžtu gaminti. Nemėgstu minkyti tešlos. O čia viskas taip super greita😍 Pagal jūsų receptus visad tobulai gaunasi👌

  3. Nida:

    Simona, manau, kad taip… Gal aš kokį a la prancūzišką batoną mėginčiau kepti?… Na kad keptų greičiau, kad išliktų minkštas… Bet iš principo tikrai taip

  4. Simona:

    Sveiki,
    Kogero is sios teslos galiu kepti ir viena dideli batona ar geriau bandeles? 😊

  5. Agne:

    liuks! bandysiu! nes ruginę duoną šeimoj likau tik aš jau valganti 🙂

  6. Nida:

    Rita, teoriškai taip, galima su raugu bandyti, bet tada kaip ir duoną reikės kildinti apie parą laiko… Na ir kepant padaryti karštus garus orkaitėje. Visai verta išbandyti! 🙂

  7. Rita:

    Atrodo nuostabiai! O jei nedėti mielių? Tuomet raugo reikėtų daugiau ir kildint ilgiau?

  8. Nida:

    Kristina, dėkit apie 15-20g, tik būtinai suaktyvinkite (užpilkite šiltu vandeniu su cukraus šaukšteliu ir palaikykite kol suputos)

  9. Šarūnė:

    Super. Taip paprasta gaminti, kad net neįtikėtina. Tik vandens man reikėjo daugiau pilti – 400-420. Ir kepiau ilgiau. Ačiū už receptą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.