Rudenėjant gamtai, mūsų stalai ir lentynos pasipuošia pačiomis sodriausiomis sezono spalvomis! Cukinijos ir baklažanai, svogūnai ir pomidorai, prieskoninės žolės ir pilnai suaugę kopūstai, morkos ir bulvės… Tik sugebėk išsirinkti kurios eilė keliauti į puodą ar keptuvę!… 

Sako, kad kiekvienas patiekalas turi būti kuo spalvingesnis, juk kiekvienoje maisto spalvoje užkoduotas vis kitas naudingų medžiagų komplektas. Spalvingas maistas labiau žadina ir mūsų apetitą! Todėl tapti „dailininkais” virtuvėje dabar pats geriausias metas.

Na o jei norisi išties sudėti į lėkštę viską, kas gražiausio, reikia kepti spalvingą daržovių apkepą (originaliai jis vadinasi tian). Tai bene labiausiai su Provanso regionu besiacocijuojantis patiekalas, kai plonomis riekelėmis pjaustytos daržovės sluoksniuojamos, dedamos viena ant kitos, barstomos žalumynais, šlakstomos aliejumi, ir šaunamos į krosnį. Puikumėlis ir vienos pačios, su paskrudintos duonos kampeliu, ir kaip garnyras prie stipresnių, mėsiškų ar žuvies patiekalų. 

Turi šis patiekalas ir „cinkelį” – tai skrudinti bazilikai, kuriais pabarstomas jau iškepęs daržovių apkepas. Karštame aliejuje akimirką pasimaudę baziliko lapai tampa traškūs ir žvilgantys, tik būkite labai atsargūs, mat spragsi jie ir šaudo skrudinami į visas puses, tad saugokitės, kad neapsidegintumėt:) O ir viryklę po tokio pratimo teks išsivalyti:) Bet tikrai verta pamėginti ir pasigardinti šį gana žinomą patiekalą visai įdomiu akcentėliu. 

Dar vienas patarimas – pasistenkite daržoves supjaustyti vienodo plonumo riekelėmis, taip viskas iškeps tolygiai, o ir ant stalo patiekalas žiūrėsis nuostabiai. Beje, skanus jis bus ir karštas, ir atvėsęs, kambario temperatūros. 

Pagardinkite šį apkepą kalnu aromatingų žalumynų
Daržoves supjaustykite vienodo plonumo riekelėmis
Sluoksniuokite supjaustytas daržoves, kaskart pabarstydami susmulkintais žalumynais
Iškepus pabarstykite skrudintais bazilikų lapeliais
Daržovių apkepas skanus ir karštas, ir atvėsęs. Tinka garnyrui ar kaip atskiras patiekalas
Print Recipe
Daržovių apkepas (tian) su skrudintais bazilikais
Pasiruošimas 30 min
Laikas 45 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Skrudintiems bazilikams
Pasiruošimas 30 min
Laikas 45 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Skrudintiems bazilikams
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Apkepui skirtą indą ištrinkite sutraiškyta česnako skiltele. Visas daržoves supjaustykite plonomis vienodo pločio riekelėmis. Susmulkinkite visus žalumynus.
  2. Dėkite visų daržovių skilteles vieną ant kitos, taip kad jos tik dalinai užklotų apačioje esančią. Kai išdėliosite visą indo paviršių, visą sluoksnį pabarstykite druska, pipirais ir kapotais žalumynais. Dėliokite kitą sluoksnį, ir vėl barstykite druska, pipirais ir žalumynais. Pabaigoje pašlakstykite aliejumi ir pašaukite kepti. Kepkite 45 minutes, arba kol daržovės suminkštės.
  3. Kol daržovės kepa, pasigaminkite skrudintus bazilikus: į nedidelį puodą įpilkite aliejaus tiek, kad jo būtų maždaug 2cm nuo dugno. Įkaitinkite iki 175C. Pasiruoškite didelę lėkštę, ant jos ištieskite popierinio rankšluosčio skiautę. Kai aliejus jau bus įkaitęs, labai atsargiai įdėkite kelis baziliko lapelius (dėkite po vieną!), saugodamiesi, kad neapdegintų spirgantis aliejus. Bazilikas yra drėgnas lapas, todėl aliejus tikrai spirgės ir šaudys. Per sekundę baziliko lapas taps traškus ir auksinis, tada iškart jį traukite iš puodo (geriausia naudokite sietelį) ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Pabarstykite lapelius druska.
  4. Kai apkepas iškeps, prieš patiekiant pabarstykite jį skrudintais bazilikais.
Pastabos

Recepto šaltinis - M. Tailor and K. S. Franchini, The Cook's Atelier. 

Komentarų apie "Spalvingas daržovių apkepas (tian) su skrudintais bazilikais": 2

  1. Nida:

    Lijana, kaip ačiū, kad pastebėjote – matyt mintys kitur buvo rašant:) Ačiū, pataisyta:)

  2. Lijana:

    Sveika miela Nida,atrodo nuostabiai,reiks išbandyt.Tik manau,kad 3-iame etape vietoj parašytų skrudintų baklažanų turėtų būt bazilikai :)),o gal ką ne taip supratau? :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *