Kai besiruošdama šventinei vakarienei, kurioje dalyvavo 13 svečių – įvairaus amžiaus, įvairių skonių – sprendžiau desertų klausimą, apsistojau ties dviem idėjom: kadangi šiuo metu Izraelyje pats braškių sezonas, nutariau gaminti Pavlovą. Paprastai tai desertas , kuriam nelieka nei vieno abejongo. Jį kremta net tie, kurie dievagojasi desertų nevalgantys ar besilaikantys dietos:) Bėda tik ta, kad Pavlovos niekad neišeina tinkamai nufotografuoti, nes ją reikia sudėlioti prieš pat nešant ant stalo, ir paprastai ji išlaižoma iki paskutinio trupinuko:)

Sokolado pyragas su vysniom

Tačiau juk yra žmonių, kuriems desertas ne desertas, jei jame nėra šokolado! Kažkada vienas profesionalus šefas man patarė, kai laužiau galvą kurį desertą parinkti svečiams. Jis tuomet pasakė: „Rinkis šokoladinį, tad mažiausia tikimybė, jog prašausi pro šoną. Žmonės paprastai dievina šokoladinius desertus”. Tad nuo to laiko aš šios taisyklė ir laikausi. Saugiausias pasirinkimas – šokoladas:)

O kur gi geriausia ieškoti patikimo šokoladinio deserto? Žinoma, pas šokolado virtuozą David Lebovitz. Jis išleidęs kelias nuostabias knygas apie šokolado desertus, bet aš tų knygų neturiu, nes man atrodo, kad pilvo apimtis auga vien verčiant puslapius ir seilę varvinant žiūrint į pasakiško grožio desertų nuotraukas. Bet Davod Lebovitz turi dar ir savo tinklapį, kuriame, žinoma, jis visų paslapčių nespausdina: juk jam reikia parduoti savo knygą:) Bet šį bei tą ten galima surasti:) Aš pasirinkau Šokoladinį pyragą su rome mirkytomis vyšniomis ir karijų riešutais.

 sokolado pyragas su romu ir vysniomis

Šokolado ir vyšnių pyragas su romu
23 cm pyrago formai su išimamu dugnu

  • 1 ir 1/2 puodelio (210g) džiovintų vyšnių
  • 1/4 puodelio (60ml) + 6 šaukštai (90ml) romo (arba viskio, kojako)
  • 1 ir 1/4 puodelio (170g) miltų
  • 1/2 puodelio (50g) geros kokybės kakavos
  • 1/2 a. šaukštelio druskos
  • 1/2 a. šaukštelio sodos
  • 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 10 šauktų (140g) sviesto kambario temperatūros
  • 2 puodeliai (400g) cukraus (aš dėjau 300g cukraus)
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 1 kiaušinio trynys
  • 1 a. šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2/3 puodelio (180g) kefyro arba neutralaus skonio jogurto
  • 1 puodelis (135g) graikinių, arba karijų, arba migdolų riešutų, paskrudintų orkaitėje ir sukapotų
  • 3/4 puodelio (120g) šokolado granulių, skirtų kepiniams

1. Dieną prieš kepant pyragą vyšnias užpilame ¼ puodelio romo (arba viskio, arba konjako, brendžio). Uždengiame ir paliekame susigerti skysčiui.

2. Sviestu ištepame 23cm skersmens torto formą su išimamu dugnu, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pabarstome kakavos milteliais. Įkaitiname orkaitę iki 180C.

3. Sumaišome miltus, kakavą, druską, kepimo sodą ir miltelius.

4. Dideliame dubenyje rankomis arba mikseriu išsukame sviestą su cukrumi, kol masė pasidaro labai puri. Įmaišome po vieną kiaušinį ir trynį, taip pat vanilę.

5. Nuolat maišydami suberiam trečdalį miltų ir kakavos mišinio, tada po kiek laiko pusę kefyro. Tada vėl suberiame ir įmaišome trečdalį miltų mišinio, ir likusį kefyrą. Pabaigoje suberiame likusius birius ingredientus ir gerai viską išsukame. Tada atsargiai įmaišome riešutus ir alkoholyje išmirkytas vyšnias (jei liko nesusigėrusio alkoholio, supilam į tešlą ir jį).

6. Supilame tešlą į formą ir kepame  45 minutes, arba kol medinis pagaliukas įkištas į pyragą būna sausas. Paliekame pastovėti ant viryklės ir atvėsti 15 minučių.

7. Mediniu pagaliuku pyrago paviršiuje padarome  50 skylučių ir pašlakstome 3 šaukštais romo (ar kito alkoholio). Paliekame atvėsti galutinai.

Šis pyragas gali stovėti gerai įsuktas į celofano plėvelę apie savaitę. Jei jums patinka stiprus alkoholio skonis ir vaišinti žadate tik suaugusius, galite palaistyti pyragą kasdien po tris šaukštus alkoholio kelias dienas prieš pateikiant ant stalo.

Sokoladinis pyragas

Recepto šaltinis čia.

Dar vienas patarimas: šis ir daugelis kitų šokoladinių pyragų pjaustomas trupa. Jei norite gražiai supjaustyti, palaikykite peilį karštame vandenyje, tada nusausinkite, ir pjaukite pyragą. Tą darykite iš naujo prieš pjaudami kiekvieną gabaliuką. Kad nereiktų taip terliotis prie stalo, aš pyragą supjaustau iš anksto ir ant stalo atnešu jau gražiai suraikytą.

  1. Nida:

    Aš mėginčiau. Supjaustyčiau į nedidelius gabalėlius, kad neištežtų.

  2. Lara:

    Įdomu, ar išeitų iškepti su nedžiovintomis, tik ilgiau išmirkytomis vyšniomis?

  3. Laima:

    Issikepiau.Pyragas vykes.Tik kita karta riesutu nebedesiu.Man jie maiso.Siaip liuks.Dekui zu recepteli.

  4. Nida:

    Jurgita, kaip pasisekė tavo vyrui!!! Gamint gamini skanėstus, o pačius skaniausius dar ir jam atiduodi!!:)

  5. Jurgita:

    o su manim neišdegtų tie šokoladiniai desertai 🙂 matyt, būčiau toji mažuma, kuri mandagiai suvalgytų kąsnelį, o likutį tyliai vyrui nustumtų 🙂

    beje, pati šokoladinius kepinius ruošt labai mėgstu – smagus tas žaidimas su šokoladu, tirpstančio šokolado kvapas, o ir fotografuoti juos jėga, bet kartu ir šioks toks iššūkis, mat kaprizingų pasitaiko 🙂

  6. Nida:

    Tas šokoladas būtų puiku… Galvojau apie tai, ir pyragas būtų virtęs tortu:) Bet jau būtų buvę per gerai:)))

  7. Nida:

    Rovena, teisinga pastaba – aš dėjau cukraus mažiau, nes tiesiog visada dedu mažiau. Šįkart dėjau visu 100g mažiau. Man tikrai cukraus netrūko, juolab kad pateikiau su ledais, kurie taip pat saldūs. Gavosi tokio „pyragiško”, o ne „tortiško” saldumo kepinys. Todėl pateikdama originalų receptą palikau tokius kiekius, kokius siūlo šokolado virtuozas:)

  8. Rovena:

    Visiskai sutinku del sokoladines krypties sekmes – tikrai retai sutiksi abejinga. Receptas labai skaniai skamba, tik man atrodo laaaabai daug cukraus – ar nebuvo per saldus? Kaip manai, jeigu maziau deciau?

  9. Nida:

    Sveika Grita:) Plakta grietinėlė tikrai tiktų – ir spalviškai, ir skoniškai:) Aš šįkart pateikiau šį pyragą su savo gamintais vaniliniais ledais. Irgi buvo be galo skanu. Ypač tas švelnus romo skonis gerai tiko:)

  10. grita:

    Labas Nida,as ir vel pirma.Nuotraukos fantastiskos,kaip is zurnalo,matosi ,kad tobuleji fotografijos srityje,na receptas tobulas,manau,kad prie jo tiktu ir plakta grietinele.Ir sublok zmogau,kad nori,bet svarbiausia,kad norisi tokiu skanumynu…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *