Nežinau kaip jums, bet man kartais atsibosta greiti ir lengvai paruošiami dalykai. Tada norisi pradėti tokį projektą, kuris tęstųsi ilgai ir būtų šioks toks iššūkis! Anoks čia iššūkis – sausainiai, tikriausiai pagalvojote pamatę paveiksliukus:) Patikėkit, terliojimosi man tikrai užteko. Porai mėnesių bus ramu: ko nors „sudėtingesnio” imtis nesinorės 🙂 Bet gi toks ir buvo tikslas!

Pro šiuos sausainius nepraeidavau Lietuvos Rimi ir Maksimoj. Turėdavau dideliu lanku apsukti tą skyrių,  kur juos parduoda, nes sunkiai susilaikydavau nenusipirkusi bent keleto. Turiu prisipažinti, jog kažkada, labai labai seniai, bandžiau pati juos kepti, tik kad nieko man tuomet neišėjo… Susimaišė abiejų spalvų tešla, nei formos, nei grožio nesigavo, liko tik skonis. Teko suvartoti visus kepinius, niekam jų nerodant 🙂

Tada dar nežinojau keleto paprastų, bet labai svarbių taisyklių, kurių būtina laikytis gaminant šiuos šachmatėlius. Antraip gali tekti nusivilti rezultatais.

Kadangi aprašymas bus ilgas ir nuobodus, pradedu be užuolankų:) Štai produktų sąrašas maždaug 60-čiai sausainių:

2 puodeliai (310g) miltų

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1/4 šaukštelio druskos

60g juodojo šokolado (kartaus)

1 puodelis (250g) sviesto, kambario temperatūros

3/4 puodelio cukraus

2 kaiušiniai

2 šaukšteliai vanilijos ekstrakto

4 šaukšteliai geros kokybės kakao miltelių

Nedideliame inde sumaišome birius produktus: miltus, druską, kepimo miltelius. Dideliame dubenyje išsukame sviestą su cukrumi, sudedame kiaušinių trynius ir vaniliją ir maišome iki gražios vientisos masės. Tada sudedame miltus ir suminkome minkštą tešlą. Ji tikrai lips prie rankų, tad geriausia, jei turite virtuvinį kombainą šiam procesui.

Padaliname tešlą į dvi lygias dalis. Į vieną dalį galime įdėti nutarkuoto apellsino  žievelę, bet galima palikti vien su vanilija. Kitai daliai pamažu karšto vandens vonelėje išlydom šokoladą, atvėsinam šiek tiek ir supilam į tešlą. Suberiam kakavos miltelius ir gerai viską išmaišom.

Tada ant stalo pasitiesiam du gabalus pergamento,  iš abiejų tešlos gabalų suplojame maždaug centimetro plonumo kvadratą (ant to pergamento), suvyniojam, kad nedžiūtų ir dedam į šaldytuvą gerai valandai, kad sukietėtų.

Pirmiausia pasigaminkim apvalius sausainukus su vidun besisukančia šokolado „juostele”. Atidalinam pusę baltos spalvos tešlos, dedam ją tarp dviejų lapų pergamento popieriaus ir kočėlu gražiai voliojame, kol gauname (pageidautina!) stačiakampio formos tešlos gabalas, plonumo maždaug pusės centimetro. Lygiai taip pat pasielgiam su šokoladine tešla. Stengiamės, kad abu tešlos gabalai būtų kuo panašesnės formos ir kuo tolygesnio storio per visą tešlos plotą.

Nudengiame po vieną pergamento sluoksnį nuo abiejų tešlos gabalų. Šokoladinį tešlos gabalą ištepame šiek tiek su šakute paplaktu baltymu. Tada atsargiai verčiame šokoladinį gabalą pergamentu į viršų ir „klijuojame” ant baltos tešlos gabalo. Prispaudžiame visą plotą ir atsargiai nulupam pergamentą nuo šokoladinio paviršiaus. Dabar liko šį grožį suvynioti į vamzdelį. Bet tam greičiausiai tešlą dar reiks pašaldyt kurį laiką šaldytuve. Antraip lips prie popieriaus ir rankų. Bent jau pas mane, kur temperatūra virtuvėje tikrai aukštesnė nei +35, tešla labai grietai sušyla. Kai jau susuksite tą rulonėlį, įvyniokite jį į tą patį pergamentinį popierių, kuriame jis ir buvo ir padėkite į šaldytuvą pernakt. Kad sušaltų, susistovėtų, sutvirtėtų.

Dabar imamės šachmatėlių. Pasidalinam abu tešlos gabalus kiekvieną po 6 lygias dalis. Imame tarp delnų ir kočiojame kiekvieną gabaliuką į tokį tarsi makaroną, maždaug 15-18 cm ilgio. Stengiamės, kad kiekvienas makaronas per visą ilgį būtų vienodo storio (tai nėra lengva! nes tešla trūkinėja). Kai turim 12 makaronų (6 baltus ir 6 juodus), ant pergamentinio popieriaus dėliojame vieną prie kito: baltą, juodą, baltą. Viršų patepame baltymais ir dėliojame antrą sluoksnį: juodą, baltą, juodą. Ir taip toliau, kol sudedame visus keturis aukštus. Šitą kvadratinę „dešrą” suvyniojame į pergamentą, pirštais pakoreguojame formą, kad būtų tikrai kvadratinė, ir dedam į šaldytuvą – taip pat pasibūti per naktį.

Liko pats lengviausias darbas: iškepti:) Čiumpame didelį ir aštrų peilį, pjaustome abu rulonėlius maždaug pusės centimetro juostelėmis ir klojame į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepame apie 12 minučių 180C karštumo orkaitėje. Atvėsiname kelias minutes skardoje, o paskui dedame ant grotelių, kad sausainiai galutinai atvėstų.

Komentarų apie "Šokolado ir vanilės „šachmatai”": 2

  1. Nida:

    Nu kantrybes isties reikia:) Bet man kartais smagu pasikuisti. Tik procesas labai issitempia dar ir del karscio vasara patalpose, nes tesla atsyla per greitai ir tampa neimanoma su ja dirbti – vel reikia kisti i saldytuva ir laukti, kol sukietes… Bet smagu! O rezultatas tikrai skanus. Tikiuosi, jo paragausite kita savaite!:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *