Valio!! Ir pas mus atėjo ruduo. Mano draugai, mane pažįstantys, dabar skaito pirmus du sakinius antrą kartą, nes jie niekaip negali patikėti, kad aš galiu džiaugtis kuo nors kitu nei saulėta vasara. Bet kai saulė šviečia 360 dienų per metus, debesėliai tampa visai maloniu reiškiniu:)

Negana to, kad atėjo ruduo, galima sakyti, kad tuo pačiu atėjo ir žiema. Nes taip Izraelyje jau yra: kai iškrenta lietus, kai temperatūra nukrinta iki maždaug +22, mažai kas į gatvę išeina be aulinių batų, storo megztinio ar striukės. O mano grupliokas Itamaras šiandien paskaitose pasirodė ne tik su storu megztiniu, bet ir kailinukais!! Be to, dar ir mirtinai sloguodamas. Traukiau jį per dantį erzindama, jog Lietuvoje jis jau būtų numiręs septryniolika kartų nuo vasaros sezono pabaigos:)

Ilgai neišsiplėsdama pereinu prie šios dienos recepto, kuris laukė jau kelias savaites, nes vis trūkdavo laiko prisėsti prie kompiuterio kitokiu tikslu nei namų darbai studijoms. Tad jūsų dėmesiui mano gamintas desertas, kurį pateikiau garbingiems svečiams savo neseniai rengtos vakarienės metu. Darbelio gaminant šį gardėsį nemažai, bet kadangi drauge su kiekvienu procesu atsiveria galimybė improvizacijoms ir tų pačių dalykų panaudojimui kitokiems desertams gaminti, tai jūs galbūt apsispręsite procesą kiek sutrumpinti.

Pradėsiu nuo be galo skanių šokoladinių traškučių. Jei tik spėsit juos laiku paslėpti, kad smaguriai nesuvalgytų, turėsit idealią bazę ir paprastesniems, ir labiau sudėtingiems desertams. Kepant traškučius galima juos sugormuoti bet kokios norimos formos ir tokiu būdu jie tampa puikiu pagrindu šokoladiniam ledų desertui ar tortui. Keletas pasiūlymų – vėliau.

Šokoladiniai traškučiai

1 puodelis miltų

1/2 šaukštelio kepimo sodos

1/4 šaukštelio druskos

8 šaukštai (apie 113g) sviesto

170g juodojo kartaus šokolado (61-70% kakavos)

1/3 puodelio cukraus

1/4 puodelio šviesaus kukurūzų sirupo

1 kiaušinis (kambario temperatūros)

Įkaitiname orkaitę iki 180C. Dvi kepimo skardas išklojame pergamentiniu popieriumi.

Viename inde sumaišome sausus ingredientus: miltus, sodą, druską.

Paruošiame šokoladą, ištirpindami jį garų vonelėje, nuolat maišant.

Išplakame kiaušinį su cukrumi, sirupu. Įplakame tirpintą šokoladą. Supilame vienu kartu visus sausus ingredientus ir išsukame tešlą iki vientisos masės, kol nelieka jokių gumulėlių.

Padaliname tešlą į dvi dalis ir tas dalis padedame ant kiekvieno iš skardose išklotų pergamentų ir kiek galima plačiau paskirstome tešlą. Ant viršaus uždengiame kitą pergamentinio popieriaus lakštą (dabar jūsų tešla atsidūrė tarsi sumuštinis tarp dviejų lakštų). Rankomis skirstome ir plojame tešlą kol ji pasiskirsto tolygiai kuo plonesniu sluoksniu. Aš pabaigoje panaudojau kočėlą, kad paviršius išties būtų lygus. Kai darbas baigtas, staigiu judesiu vienu kartu nuplėšiame viršutinį popierių. Tą patį pakartojam su kita tešlos porcija.

Sudedam abi skardas į orkaitę ir kepam maždaug 12 minučių, kol viršus bus blizgus, tarsi šokoladinio torto paviršius. Galima per tą laiką pakeisti skardas vietomis ir apsukti, jei orkaitė kaista ne vienodai. Išimame skardą ir greitai supjaustome visą pagrindą norimo dydžio sausainiais. Aš tam panaudojau apvalią formelę skirtą pjaustyti sausainiams. Reikia dirbti labai greitai, kad tešla nespėtų sukietėti, kitaip bus sunku supjaustyti. Jei jaučiate, kad ji per traški, trumpam įkiškite ją atgal į orkaitė ir pjaustykite toliau.

Kai supjaustome abi skardas sausainių, dedame atgal į orkaitę ir pakepam dar apie 5-7 minutes, kol sausainiai tampa iškepę ir traškūs. Tik atsargiai, kad sausainiai nesudegtų, nes teųla labai plona ir greitai karamelizuojasi.

Jei išėmus pradingo jūsų pjautos linijos, kol sausainiai karšti, dar kartą ta pačia kryptimi pagilinam įpjovimus. Paliekam atvėsti skardose. Sausainiai turi būti lengvučiai ir be galo traškūs. Jei jie minkšti – dar pakepame kelias minutes.

Atvėsusius šokoladinius traškučius galima pateikti taip: tarp dviejų traškučių įdėkite šaukštą vanilinių ledų. Taip pat sulūžusius sausainius arba išpjaustytų formų likučius galima susutrupinti ir panaudoti pyrago pagrindui (receptas – kitame įraše), taip pat galima juos pertepti bananiniu kremu.

Bananinis kremas

2 dideli arba 3 maži labai prinokę bananai

1 šaukštelis vanilijos ekstrakto (natūralaus) arba 1 vanilijos ankštis

3/4 puodelio cukraus

2 puodeliai pieno

6 kiaušinių tryniai

1 kiaušinis

1/4 šaukštelio druskos

3 šaukštai miltų

3 šaukštai krakmolo

7 šaukštai (100g) sviesto (kambario temperatūros)

1 puodelis plakamos grietinėlės

Supjaustome bananus mažais griežinėliais. Peiliu išimame vanilijos grūdelius iš ankšties (jei naudojame ankštį). Puode storu dugnu užkaitiname pieną, pusę kiekio cukraus, vaniliją (įmetame ir ankštį) ir bananus. Kai pradeda virti, nuekliame nuo ugnies, uždengiame ir paliekame 10 minučių.

Kitame dubenyje sudedame trynius, kiaušinį, likusį cukrų ir druską. Plakame maždaug 2 minutes. Supilame miltus ir krakmolą ir toliau plakame, kad neliktų jokių gumulėlių.

Samčiu įpilame šiek tiek karšto bananinio pieno į kiaušinių plakinį būtinai intensyviai maišant, kad masė sušiltų, sumaišome. Palaipsniui pamažu supilame plakant kiaušinių mišinį į pieno masę, tik labai atsargiai, kad kiaušiniai netyčia nesukeptų.

Kremą viriname ant nedidelės ugnies, nuolat intensyviai maišant. kremas po kurio laiko labai sutirštės. Svarbu maišant kaskart gramdyti dugną, kad neprikeptų. Kai pradeda nuo dugno kilti burbulai, pavedrame dar 30 sekundžių ir nuimame nuo ugnies. Pertriname per sietelį arba suplakame virtuviniu kombainu iki vientisos masės (išimame prieš tai vanilijos ankštį). Įmaišome sviestą, kol galutinai ištirpsta ir atvėsiname šaldytuve pusvalandį.

Švariame inde suplakame iki standžių putų grietinėlę ir pamažu ją įmaišome į kremo masę.

Šioje stadijoje galite paskirstyti kremą į pailgas ledų taures – bus puikus desertas atvėsinus.

Galite po šaukštą kremo dėti tarp dviejų traškučių ir 15-20 minučių įdėti į šaldiklį, kad sustingtų, prieš pateikiant. Galima kremą naudoti bet kokiam kitam tortui, kurį gaminate.

Daugiau pasiūlymų – kitame įraše.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.