Vištienos sparneliai yra tikrų tikriausia grilio klasika! Kai galva parduotuvėje apsisuka prieš grilio vakarėlį ir nežinia kaip apsispręsti, tai geriausia tada griebti vištos sparnelius. Kodėl? Todėl, kad juos mėgsta ir maži ir suaugę, kad juos smagu valgyti rankomis, kad jie greitai iškepa, kad jiems pagaminti galima prigalvoti dešimtis skirtingų marinatų ir padažų… 

Dažniausiai sparnelius įtriname druska, pipirais, kartais kokiu saldesniu medaus padažu pavoliojam, ir klojam ant įkaitusių grotelių. Tuo tarpu šįkart siūlau jums išmėginti neįprastą marinatą – su riešutų sviestu! Greičiausiai savo spintelėje turite indelį pradėto riešutų sviesto, tai čia ir bus jums proga jį suvartoti:) 

Kaip žinia, riešutų sviesto padažai ir marinatai būdingi Indonezijos virtuvei, kuomet vištiena suveriama ant nedidelių iešmelių (satay) ir patiekiama su riešutų sviesto padažu. Tad ir šie jūsų sparneliai tikrai bus su maža aliuzija į Azijos skonius. Jei neturite laiko, pakaks sparnelius marinate palaikyti 30 minučių (kambario temperatūroje), bet geriausia, jei laikysite per naktį. Taip pagaminti sparneliai ne tik kvepės dūmu, bet bus sultingi viduje ir labai traškūs, apskrudę išorėje. 

Šiam patiekalui patariu naudoti tik vidines sparnelių dalis. Paprašykite, kad jas išpjautų mėsininkas (pavyzdžiui, jei gyvenate Izraelyje:)) ech, kaip ilgiuosi savo mėsininkų iš Jafos…), arba patys tą padarykite!! Padalinkite sparnelį į tris dalis ir tiek (pačias ploniausias dalis, beje, panaudokite sultiniui, o storiausias – kokiam smagiam troškinukui). 

Kiekvienąkart prieš naudojantis griliu svarbu nudeginti groteles ir ištepti jas riebalais
Išmarinuoti vištos sparneliai, suverti ant iešmelių, keliauja į Kiaušinio ertmę 🙂
Po 3-4 minučių apverčiam….
…o dar po 3-4 minučių turim iškepusį patiekalą.
Vakarienė pagaminta, metas nešti ant stalo
Skaniausia valgyti rankomis, pasidažant į riešutų sviesto padažą, užsikandant agurkais

Skrudinti vištienos sparneliai su riešutų sviestu

4 asm.

1/2 stiklinės (140g) nesaldinto riešutų sviesto

1/2 stiklinės (125ml) kokosų pieno

1 čili pipiras, supjaustytas smulkiai, arba žiupsnis čili pipirų dribsnių 

4 šaukštai (60ml) žuvies padažo (fish sauce)

1.2kg vištienos sparnelių vidurinių dalių

Augalinio aliejaus patepti groteles ir sparnelius kepant

Patiekimui: šviežių agurkų, svogūno laiškų ir smulkintų kepintų sūdytų žemės riešutų

Dideliame dubenyje sumaišykite riešutų sviestą, kokosų pieną, čili ir žuvų padažą. Atidėkite į šalį 1 stiklinę šio mišinio (bus padažas patiekimui), ir į dubenį su likusiu marinatu sudėkite vištienos sparnelius. Pamasažuokite rankomis, kad kiekvienas pasidengtų marinatu, ir palikite bent pusvalandžiui kambario temperatūroje (arba pernakt šaldytuve, tik prieš kepant išimkite iš šaldytuvo iš anksto, kad įgautų kambario temperatūrą). Sparnelius suverkite ant iešmelių po 2-3 ant kiekvieno ir aptepkite aliejumi. 

Įkaitinkite grilį iki 200C. Jei naudojate Big Green Egg, uždėkite špižines groteles, ir kai jos bus įkaitę, patepkite groteles aliejumi. Klokite iešmelius su vištienos spraneliais ir uždarę dangtį kepkite apie 4-5 minutes, tada apverskite iešmelius kita puse ir kepkite dar dar tiek pat, kol gerai apskrus ir viduj mėsa bus pilnai iškepusi. 

Patiekite su atidėtu padažu ir su šviežiais agurkais, pabarstykite dar trupučiu čili pipirų, svogūno laiškais ir smulkintais kepintais žemės riešutais. 

Receptas – iš Donna Hay žurnalo Nr. 91. 

Komentarų apie "Skrudinti vištienos sparneliai su riešutų sviestu": 2

  1. Nida:

    Agne, kaip aš tave suprantu…. vasarą būnant be savo grilio nuolat esi priklausomas nuo tų, kurie jį turi:)) Gerai, jei kviečia į svečius, o jei ne?… Mes taip pat saviškį balkone laikom (tas balkonas didesnis nei standartinis), bet Nig Green Egg yra bene labiausiai mane džiuginantis ir kasdien vis stebinantis prietaisas. O dar kiek neišbandytų receptų ir funkcijų… Kad tik visų metų pakaktų:) Na nenusimink, situacija gal pasikeis, atsiras vietos (ir galimybių) šiam išskirtiniam virtuvės pagalbininkui. Įsivaizduoji, koks malonumas tavęs dar laukia, kai pradėsi jį jaukintis??:)

  2. AGNE:

    Negaliu kaip man reikia Big Green Egg, as ji naktim sapnuoju! Keikiu nedekinga dabartine situacija – nei sodo, nei terasos.
    O satay padazas man yra nerealus, ir naudoju ji laaabai daznai. Paskutinis mano atrdaimas buvo Olandijoje. Keptos bulvytes su satay padazu ir smulkiai kapotais svogunais: patat oorlog.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *