Ar jūs turite savo pusryčių rutiną? Mes jau keletą metų gyvenam tarsi pagal savotišką grafikėlį: darbo dienomis valgome košes (grikių, avižinių dribsnių arba kukurūzų), o savaitgalio pusryčiams pasigaminame ką nors skanesnio, mandresnio:) Vienas iš tų “savaitgalinių” patiekalų – tai pagerinta ryžių košė, kurią gaminu pašildydama iš anksto išvirtus ryžius su pienu, razinomis, džiovintomis spanguolėmis, mėlynėmis, pagardinant ruduoju cukrumi ir cinamonu. Gaminant šią košę dažniausiai išsiverdu kur kas daugiau ryžių nei reikia pusryčiams, o iš jų vėliau pasigaminu Fried Rice – be galo paprastą, greitą ir skanų azijietišką patiekalą. Niekada mano Fried Rice nebūna idealiai vienodi, kadangi galutinis patiekalas visuomet priklauso nuo to, kokių turiu daržovių, taip pat ar juos gaminu su vištiena, ar su krevetėmis, ar vegetariškai, su tofu sūriu.

Skrudinti ryžiai su tofu, daržovėmis ir riešutais (3-4 žm)

2-3 puodeliai virtų ilgagrūdžių ryžių

1 pakelis kieto tofu sūrio, nusausinto, supjaustyti plonytėmis juostelėmis

1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas stambiomis plunksnelėmis

1 raudonoji paprika, supjaustyta gabalėliais

1 morka, supjaustyta plonais šiaudeliais

1 kiaušinis

saujelė skrudintų anakardžių riešutų

Saujelė skrudintų žemės riešutų (be odelių), sugrūstų

1 šaukštas sojos padažo

2 šaukštai cukraus

3 šaukštai oister sauce

1-2 cm ilgio šviežio imbiero šaknies gabaliukas, sutarkuotas arba labai smulkiai supjaustytas

3-5 česnako skiltelės, labai smulkiai supjaustytos

čili pipiro gabaliukas arba čili miltelių

Aliejaus

Svogūnų laiškai, kalendros

Visas daržoves reikia turėti jau supjaustytas, kadangi šis patiekalas gimsta tokiu greičiu, kad nėra laiko pjaustyti tol, kol ryžiai kepa. Pradedam įkaitinant gilioje keptuvėje (wok’e) kelis šaukštus aliejaus. Sumetame imbierą ir česnaką bei čili, pakepiname nuolat maišant. Sudedame tofu sūrio juosteles ir skrudiname nuolat maišant 2-4 minutes. Tada suberiame pjaustytas raudonąsias paprikas, maišant pakepiname minutę. Suberiame morkas, išmaišome ir viską pastumiame į vieną keptuvės kraštą, paliekant truputėlį vietos ant dugno. Į tą paliktą vietą įmušam kiaušinį ir iškart ant jo (kad nepsragsėtų, nesviltų- pilame ne ant įkaitusios keptuvės dugno, bet ant kiaušinio) pilame soją, beriame cukrų ir pilame oister padažą. Mentele intensyviai sumaišome kiaušinį su šiais prieskoniais ir kol dar jis skystas ir neiškepęs maišome skubiai su ketuvėje esančiomis daržovėmis ir tofu, bei iškart beriame išvirtus ryžius. Viską intensyviai maišome, kad ryžiai pasidengtų kiaušiniu, prieskoniais ir susimaišytų su daržobėmis. Pabaigoje dar suberiame anakardžių riešutus. Po poros minučių nukeliame nuo ugnies, įmaišome stambiai pjaustytus svogūnų laiškus, kalendras, sudedame į lėkštes ir pabarstome skrudintais žemės riešutais.

Gaminant šį patiekalą labai tinka naudoti cukinijas, šviežias ar šaldytas šparagines pupeles, žalius žirnelius, koncervuotus ar šaldytus kukurūzus, pekino salotas, supjaustytas juostelėmis, taip pat saliero stiebus, kopūstus.

 

 

Komentarų apie "Skrudinti ryžiai su tofu, daržovėmis ir riešutais": 6

  1. Nida:

    Labas Rovena!
    Smagu tave girdėti! Tau, kaip tikrai profesionalei, tas fried rice patiekalas turbūt pasigamino pats savaime. Tikiuosi, buvo skanu:)
    Dėl riešutų tu visiškai teisi. Naudoju tonas šviežių riešutų, ir jei jau skrudinu, tai tik pat i, labai lengvai ant keptuvės, o ne orkaitėje. Skonis tikrai gaunasi geresnis (čia mano “trade of”- mažiau sveika, bet labiau skanu:)). Bet neseniai pas savo draugus persus, kurie prekiauja skaniausiais riešutais iš Izraelio ir aplinkinių kraštų susigundžiau tų skrudintų riešutų nusipirkt, nes jie vietoj juos kepina. Žinoma, kad tai nesveika – jie dar ir druskos pabarsto:) Bet jau taip skanu, kad sunku susiturėt:) Tai va ir panaudojau šiame patiekale, nepiktnaudžiaujant:))
    O apie košes būtinai pasiskaitysiu – naudinga info. Labai labai ačiū!! Aukit sveiki ir dideli :))

  2. Nida:

    Grita, mieloji, labai džiaugiuosi, kad pavyko! O maisto gaminimas – tai kūryba nuo pradžios iki pabaigos. Receptai – tik idėjoms pasisemti, ar įkvėpimą pagauti:) Geros Valentininės savaitės!

  3. Rovena:

    Labas, Nida!

    Kadangi kaip tik buvau nusipirkusi tofu ir masciau, ka cia su juo padarius, tavo postas kaip tik laiku! Taigi, ant virykles jau stovi isvirti ryziai, bandysiu ir as siandien gaminti pagal tavo receptuka:-).
    Tiesa, as dabar pasinesineju ant gilinimosi i maisto vertinguma (o cia itin pasiteisina patarle “kuo toliau i miska, tuo daugiau medziu”:-), todel kad ir kaip megciau skrudintus riesutus, dabar tai daryti vengiu – atvirksciai, pamirkau ir tik pacioje pabaigoje dedu i valgi, tada islieka visi riesuto gerumai (tik butina pirkti ekologiskus, dar geriau ant kuriu parasyta “raw”, tada tikrai esi tikras, kad niekas pries tave ju nekaitino ir nesunaikino visu vitaminu ir kitu vertingu elementu).
    Tiesa, ta pacia proga, kadangi valgote koses, labai rekomenduoju paskaityti si interviu http://nourishedkitchen.com/wp-content/uploads/2012/02/grainsqa.pdf
    gal kazka naujo ir naudingo suzinosi:).

  4. grita:

    Nida,tu visiskai tesi! kvepejo visas namas,nors ir nevisus reikiamus produktus turejau.Jug cia kuryba!Gero sekmadienio ir tau!

  5. Nida:

    Labas Grita! Oi kaip pavydžiu tos židinio šilumos… Lietuvoje turėtų būti įstatymu įpareigotos statybų bendrovės kiekviename bute įrengti po židinį!! Smalsu, ar pavyko pakvepinti namus Azijietiškais kvapais ir skoniais?:) Smagaus sekmadienio!

  6. grita:

    Labas Nida.Pas mus ir vel salciai.Sedziu prie zidinio ir galvoju ka cia tokio istaisius vakarienei?Visai nebloga ideja.Ir pakankamai pikantiska ir sotu.Niekada nebandziau su riesutais,nors zinau,kad rytu virtuveje daug kur deda riesutus .Einu bandyt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.