Jei reiktų išrinkti patį skaniausią patiekalą su baklažanais, tai šis įeitų į TOP trejetuką, ir galbūt jame netgi užimtų pirmąją vietą. Jei reiktų vertinti ne tik skonį, bet ir grožį, tuomet šis neabejotinai būtų lyderis. Žinot, būna tokių atvejų, kai pasigamini kokį patiekalą, ir dar jo nesuvalgęs lauki, kada ir vėl jį gaminsi. Tai štai šie baklažanai – kaip tik tas atvejis.

Pomidoru salotos su soja

Receptą šiek tiek adaptavau (pritaikiau vietinėms galimybėms ir realijoms) iš žurnalo Fodd & Wine.

kepti baklazanai su pomidorais

baklazanai azijietiskai

 

baklazanai japoniskai

Skrudinti baklažanai su miso padažu ir azijietiškomis pomidorų salotomis
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Padažas salotoms
  1. 1 šaukštas cukraus
  2. 6 šaukštai ryžių acto
  3. 6 šaukštai augalinio aliejaus
  4. 1 šaukštas sojos padažo
Baklažanams
  1. 3 šaukštai shiro miso (baltas miso)
  2. 1.5 šaukštelio mirin
  3. 6 šaukštai augalinio aliejaus
  4. 4 pailgi ploni baklažanai, perpjauti pusiau išilgai (aš naudojau specialią azijietišką rūšį - baklažanus, panašius į agurkus:) Bet galite naudoti kitas baklažanų rūšis, mažesnius arba didesnius, viso apie pusę kilogramo baklažanų)
Salotos
  1. 1 prinokęs pomidoras, supjaustytas mažais kubeliais
  2. 2 saujos įvairiaspalvių vyšninių pomidorų, perpjautų perpus
  3. 1/4 salžiosios paprikos, supjaustytos plonom riekelėm
  4. 1/4 raudonojo svogūno, supjaustyto plonomis riekelėmis
  5. 5-6 laukinės gražgarstės (arugula), pašalintais stiebais ir supjaustytos stambiai
  6. Čili pipiro, susmulkinto (pagal skonį)
  7. 2 šaukštai susmulkintų žalių svogūno laiškų
  8. Druskos
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C.
Pasigaminkite padažą salotoms
  1. mažame puodelyje sumaišykite cukrų su šaukšteliu vandens. Virinkite, kol masė pavirs tamsios spalvos karamele (tik atsargiai, nesudeginkite). Tada supilkite ryžių actą ir nuėmę nuo ugnies maišykite, kol karamelė visiškai ištirps acte. Pabaigoje supilkite aliejų ir sojos padažą, viską gerai išplakite ir padėkite galutinai atvėsti.
Paruoškite baklažanus
  1. mažame dubenėlyje sumaišykite miso pastą su mirin. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite baklažanus (kiek tilps į keptuvę), nupjauta puse į apačią, kol gražiai apskrus. Tą padarykite su likusiu aliejumi ir likusiais baklažanais. Sudėkite baklažanus į kepimo indą nupjauta puse į viršų, ir tą viršų patepkite paruošta miso ir mirin pasta. Pašaukite skardą į orkaitę ir kepkite 15 min, kol baklažanai taps labai minkšti. Išimkite ir trumpai atvėsinkite.
Paruoškite salotas
  1. sumaišykite visus ingredientus ir užpilkite pusę paruošto padažo. Sumaišykite ir uždėkite salotas ant šiltų iškeptų baklažanų. Patiekite iškart, dar pašlakstę likusiu padažu.
Adapted from Food&Wine
Adapted from Food&Wine
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Tikrai taip, Vilija! Baklažanai turi tą savybę būti skanūs ir šalti.. 🙂

  2. Asta:

    Dar viena variacija. Salotos uzdejus salotas ant pakepintu baklazanu, grazinti jas i orkaite skrudinimui bent kelias minutes. Tinkamiausia, kai uz lango ziema.. P.S. Si kart pelesini suri pakeite mosarela

  3. Asta:

    Isbandziau ir cia pat patobulinau. Baklazana kepinau ant gril keptuves, be aliejaus. O i salotas pridejau melyno pelesinio surio. Man patiko 😉

  4. Nida:

    Yessssssss!!!! Labai džiaugiuosi!! Žinai, ir mudu su vyru kaifavom.

  5. Odeta:

    Nida, mūsų draugai ir mes išvirtome iš kėdžių nuo stulbinamai nerealiai bombiškai skanaus skonio:)))

  6. Nida:

    Odeta, bus įdomu išgirsti tavo nuomonę:) Aš jau gaminau šį patiekalą dar kartą, ir naudojau tamsų miso bei gi paprastus, ne azijietiškus baklažanus. Tai tamsaus miso gal reiktų dėti šiek tiek mažiau, nes jis aštresnis nei šviesus. Ir paprastų baklažanų odelė kietesnė, tai galima tik minkštimą išgramdyt. Bet skonis – superinis. Mums labai patiko.

  7. Odeta:

    Nida, Tavo receptas tiesiai į 10:) Netgi kažkokio miso turiu:) Šiandien pat bus išbandyta.
    Ir nuotraukos laaaabai gražios:)

  8. Nida:

    Simona, nuo rugpjūčio į šiuos klausimus atsakinėsiu su aiškiom instrukcijom – kur ir kokioj lentynoj:) Tuo tarpu šis miso, kuris yra švelniai rusvos saplvos, o ne juodas, kaip tradicinis, turėtų būti greta kitų japoniškos virtuvės pagardų. Bet gal kas iš skaitytojų žinos konkrečiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.