Žadėjau, kad iki švenčių išbandysiu ir su jumis pasidlainsiu švediškos silkės receptu. Kūčioms jis netiks, nes padažui naudosite grietinę. Tačiau Kalėdoms, arba po jų, kai ir vėl pasiilgsite silkės – kaip tik!:)
Su silkėmis taip jau yra: kad būtų skanios, joms reikia laiko. Neišeina per pietus nusipirkti šviežių žuvų, ir vakarienei jau mėgautis sūdytomis ar marinuotomis… Tenka palaukti. Bet laukti tikrai verta, nes marinatas daro stebuklus. Ypač švediškas, saldusis.
Šis receptas ypatingai reikalauja laiko, nes sūdyta silkė bus marinuojama du kartus: vienąkart saldžiame tradiciniame švediškame marinate (šio marinato jokiais būdais neišpilkite, nes panaudosite jį kitoms, šviežiai sūdytoms silkėms užmarinuoti, jei mėgstate švelnaus skonio silkes), o paskui dar grietinės ir uogų padaže. Jei labai labai skubate, galite pirmame marinate silkę palaikyti tik dvi dienas ir paskui jau dėti ją į antrą marinatą… Bet geriausias skonis bus, jei pirmame marinate išlaikysite silkes 4 dienas.
Aš dievinu skandinaviškas silkes, nes man tobulai dera sūrumas, saldumas ir rūgštumas. Silkės su garstyčių ir medaus padažu, su juodaisiais serbentais ir su krapais – mano mėgstamiausios. Nuo šiol šis sąrašas pasipildė dar ir šiomis, su grietine, majonezu, miško uogomis ir rozmarinais. Ir tai vienas labai nedaugelio receptų šiame blog’e, kuriame naudojamas majonezas:)
- 2 stiklinės vandens
- 1 stiklinė cukraus
- žiupsnis baltųjų pipirų žirnelių
- 3 lauro lapai
- 4 žirneliai kvapiųjų pipirų
- 1 morka, supjaustyta griežinėliais
- 1 svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis
- 1/2 stiklinės 10% acto
- 8 file, pasimarinavusių pirmame marinate
- 1 indelis 20% grietinės
- 3 šaukštai majonezo
- 1 šakelė rozmarino, susmulkinti lapeliai
- 3 šaukštai miško uogų džemo (mėlynių + aviečių)
- 1/2 stiklinės šilauogių (gali būti šaldytos)
- 1 šaukštelis druskos
- 3 žiupsneliai baltųjų pipirų
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir sumeskite visus prieskonius. Užvirkite, tada sudėkite morkas ir svogūnus. Atvėsinkite ir tada supilkite actą. Išmaišykite ir užpilkite gabalėliais upjaustytas silkes. Palikite marinuotis uždengtame inde šaldytuve 1-4 dienas. Tada sudėkite silkes į antrą marinatą.
- Dubenėlyje sumaišykite grietinę, majonezą, druską, pipirus ir 4 šaukštus pirmojo, klasikinio marinato. Sudėkite džemą ir susmulkintus rozmarinus. Sudėkite išimtas iš pirmojo marinato silkes. Palikite pasimarinuoti minimum 6 valandas, o idealiai - 1-3 dienas.
- Jei sūdytos silkės labai sūrios, išmirkykite jas gėlame vandenyje, keisdami vandenį, apie 2 valandas.
Odeta – man patiko:) Skaniausia – su karštom bulvėm…
Pažadu, bus išbandyta 🙂 Vien dėl spalvų negalima atsispirti šiam grožiui!