Velykos atidunda visu greičiu… Ar jau susiplanavote, ką gaminsite, kuo puošite stalą, kaip dažysite margučius? Jei Kalėdų meniu visiems būna daugmaž aiškus, tai Velykoms tenka labiau pasukti galvą:) Ant mūsų Velykinio stalo kaskart būna vis kitokie gardėsiai. Kas bus šiemet? Paslaptį išduosiu vėliau:)

Bet jokia šventė mūsų namuose neapsieina be vieno ar kito tradicinio lietuviško patiekalo. Kiekviena šeimininkė turi tų šventinių “firminių” patiekalų sąrašą. Mano dukra neįsivaizduoja jokios šventės be silkės pataluose:) Žinau, kad šiuo metodu silkę gamina turbūt kiekvienuose namuose, tik visi receptai vis kažkuo skiriasi. Todėl šiandien pateikiu mūsų šeimos tradicinę silkę pataluose, kurios receptas atkeliavo iš mano mamos, mano mama jį gavo iš savo mamos, ir t.t.t.t…. Kadangi viena sudedamųjų šio patiekalo dalių – kaiušiniai, tai jis puikiausiai tinka Velykoms arba povelykiniam periodui, kuomet reikia suvartori “likučius”:))

O kokiais patalais silkę užklojate jūs?

Nidos silkė pataluose (4 asm)

2-4 virti burokėliai, supjaustyti nedideliais kubeliais

1 obuolys, nulupta žievele, sutarkuotas burokine tarka

2-3 bulvės, išvirtos su lupena, atvėsintos, supjaustytos mažais kubeliais

300g silkės, supjaustytos mažais gabalėliais

1 labai didelis arba 2 vidutiniai svogūnai (geriausia – saldūs baltieji), sukapotas mažais gabalėliais

3 kietai virti kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių, kiekvienas supjaustytas kuo mažesniais gabalėliais

Majonezas

Cinamonas

Jei visus produktus turite, tai visas darbas jau padarytas! 🙂 Dabar beliko imti stiklinį indą ir sudėti štai šiuos ingredientus sluoksniais. Aš kartais sudedu šias salotas į nedideles stiklinaites – gaunasi individuali porcija. Skirtingų spalvų sluoksniai labai gražiai atrodo, be to, patogu valgyti.

Taigi pradedame kloti patalus dideliame stikliniame dubenyje (darysime dvigubą sluoksnių skaičių):

1) ant dugno suberiame pusę kiekio pjaustytų bulvių

2) ant bulvių dedame supjaustytą silkę (pusę kiekio)

3) ant silkės barstome pusę kiekio pjaustyto svogūno

4) ant svogūnų klojame tarkuotų obuolių sluoksnį ir gausiai pabarstome cinamonu

5) ant obuolių klojame burokėlių sluoksnį (pusę kiekio)

6) visą paviršių padengiame majonezu

Pakartojame viską nuo pirmo punkto iki šešto sunaudodami likusius produktus. Patarimas: jei silkę pataluose patieksite ne iš karto, nedėkite viršutinio majonezo sluoksnio, kadangi burokėliai jį nudažys raudonai ir patiekalas negražiai atrodys. Verčiau majonezą uždėkite prieš pat paduodant silkę pataluose ant stalo .

Patį viršų (ant majonezo sluoksnio) puošiame kapotais kiaušiniais: kadangi turite dviejų spalvų gabaliukus, padarykite ornamentus – rutulius, įstrižas geltonas ir baltas juostas, kvadratus, trikampius, ar ką kitką, kas jums šaus į galvą. Papuoškite žalumynais.

Jei silkę pataluose gaminsite individualiose porcijose, užteks vieno komplekto sluoksnių:)

P.S. visi produktai pateikti labai orientaciniais kiekiais – improvizuokite į sveikatą:)

Linksmų šv. Velykų!

 

 

  1. Pingback: Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu – Nidos receptai

  2. Rolanda:

    Kaže ar tiktu saldi silke gaminimui “Silkė Pataluose” ? Kadangi gyvenu skandinavijoje,tai cia tik saldi silke yra, o musiskes silkes galima nusipirkti -bet reikia vaziuoti 50 kilometru i lietuviu parduotuve 😀

  3. Nida:

    Dėkui, Rūta:) Šiame blog’e gali rasti įvairių – sudėtingesnių ir paprastensių receptų. Smagu, kad lankaisi, skaitai ir mėgini!

  4. Rūta:

    Sveiki,labai dėkinga už receptą buvo labai skanu.Gal žinot dar kokiu gerų receptų? Labai noriu sesei padaryt kažka kai močiutės niera. Ir as galiu pasakyti daug receptu labai skanių ir gardzių.Mano skype – Viltegu. Laukiu jūsų visų,o mano facebook(fb) yra – Vilte poskaite. Laukiu komentarų. :* :* 😀

  5. Nida:

    Odeta, silkės Izraelyje yra:) Tokia tiesiai iš bačkos, puikiai išfiletuota, pagardinta gerias prieskoniais. Žodžiu, ne bėda čia su silke per šventes 🙂

  6. Odeta:

    Nida, labai smagi idėja gaminti individualiai stiklinėlėse:)O Izraelyje yra pirkti normalios silkės (kaip pas mus)?

  7. Nida:

    Laura, kažin ar atsirastų du vienodi silkės pataluose receptai?:) Pabandyk įdėti obuolių – švelni rūgštelė ir cinamonas labai pagyvina skonį!

  8. Laura:

    Pas mus irgi populiari silkė pataluose, tik truputį receptas kitoks…nededam obuolių, o svogūnas būna kepintas 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.