Ar nepastebėjot, kaip su metais (čia tiems, kam aktualu, aišku:)) ateina noras atkartoti senuosius giminės receptus, pamėginti išgauti nostalgiškus skonius tų patiekalų, kuriais mus vaišino močiutės, kuriuos ruošė mamos, ir kurie giliai užsifiksavę visuose mūsų pojūčiuose? Ypač atėjus šventėms, kai ant stalo norisi dėti tuos valgius (ir net taip pat padekoruotus!) kokiais būdavo stalai nukloti “anais” laikais… Man sulig kiekvienais metais tas jausmas vis stiprėja. Stiprėja jis ir juo daugiau pasaulio valgių ragauju paprastomis dienomis – tada lietuviška virtuvė tampa vis labiau “progine”! 

Nostalgijų nostalgija man yra silkė pataluose. Ir ne man vienai!! Štai praeitą savaitę buvau pakviesta dalyvauti Johanesburge organizuotame webinare, kur šeimininkės dalinosi žydiškų “velykų” – Pesacho – šventiniais receptais. Manęs paprašė pasidalinti kokiu nors receptu su silke. Juk silkė ant žydų stalo buvo tiekiama ypač dažnai, didžiąja dalimi ir mes, lietuviai, žydams turime būti dėkingi, kad silkės Lietuvoje niekada netrūko, kad ji tapo tokia stipria mūsų kulinarinio paveldo dalimi. Kad ir kaip sunku mums patikėti, silkės šiais laikais užsienyje reikia gerokai paieškoti, dažnai nemažai sumokėti kokioje delikatesų parduotuvėje:)

Apsisprendžiau gana greitai – gaminsiu silkę pataluose! Webinare, kuriame rodžiau šio nostalgiško patiekalo receptą, dalyvavo daugiau nei 3500 žmonių iš P. Afrikos, Amerikos, Izraelio ir net Australijos… Kai kam pavadinimas buvo girdėtas, o kai kas net perklausė, ar tikrai patiekalas taip vadinasi, domėjosi jo atsiradimo istorija:) Bet kuriuo atveju aš nė kiek neabejoju, kad ant šių metų litvakų šventinio stalo tikrai bus sluoksniuotas silkių “tortas”, arba mums įprasti silkių patalai:)

O jei ir jus sugundžiau jį pasigaminti, dalinuosi mano šeimos iš kartos į kartą perduodamu silkių patalų receptu:) Kaip žinia, jei kompanija didesnė, šį užkandį galima paruošti dideliame dubenyje (būtinai stikliniame, kad matytųsi kiekvienas sluoksnis!), taip pat galima viską sudėlioti torto žiede (tiks ir nuimamos apvalios kepimo formos žiedas), taip silkes pataluose patieksite tarsi pikantišką tortą! Jei norite labiau “restoraninio” arba furšetinio patiekimo, padarykite daug mažų porcijų stiklinaitėse arba naudojant konditerinius žiedus. Taip šis užkandis gražiai atrodys ant stalo, jį lengva bus serviruoti. 

Na ir keli žodžiai apie papuošimą – juk čia labai svarbi detalė, dažnai susijusi su įpročiais ir nostalgija, visai nebūtinai su modernumu ir stiliumi:) Mūsų šeimoje patiekiant silkės pataluose užkandį buvo įprasta virtų kiaušinių baltymus ir trynius atskirti ir juos susmulkinti atskirai. Tada mes (dažniausiai vaikai) gaudavom užduotį sudėlioti baltus ir geltonus trupinėlių ornamentus ant viso viršutinio patalų pagrindo: darydavom baltas ir geltonas juostas, dėliodavom apskritimus ir rombus… Žinoma, galima tiesiog visą viršų padengti smulkintais kiaušiniais, bet jei norėtųsi pažaisti ir jums – pamėginkit:)

Silkė pataluose: nostalgiškas švenčių užkandis
Silkę pataluose galite patiekti individualiomis porcijomis arba dideliame stikliniame dubenyje
Senoviškų receptų senoviška puošyba: kiaušinio baltymo ir trynio ornamentai
Print Recipe
Silkė pataluose
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Burokėlius suvyniokite į aliuminio foliją ir kepkite apie 40-60 minučių, arba kol bus visiškai minkšti. Šiek tiek pravėsinkit, nulupkit, ir kai visišikai atvės, supjaustykit mažais gabalėliais*. Atidėkite į šalį.
  2. Bulves išvirkite su lupenomis, kol taps visiškai minkštos. Šiek tiek pravėsinkit, nulupkit, ir kai visišikai atvės, supjaustykit mažais gabalėliais*. Atidėkite į šalį
  3. Silkių filė supjaustykite gabalėliais, atidėkite į šalį. Svogūną nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite** Obuolį nulupkite, sutarkuokite stambia tarka, pabarstykite cinamonu, atidėkite į šalį. Kiaušinius susmulkinkite (galite atskirai baltymus ir trynius- taip galėsite gražiau padekoruoti)
  4. Į vieną didesnį stiklinį dubenį arba į atskiras stiklinaites sluoksniuokite ingredientus tokia tvarka: Ant pagrindo sudėkite virtas bulves, jas paspauskite, kad pilnai užsipildutų apačia. Ant bulvių dėkite silkės gabalėlius. Suberkite svogūnus. Ant svogūnų dėkite obuolius su cinamonu. Ant obuolių - burokėlius. Tada tepkite sluoksnį majonezo***, ir patį viršų papuoškite susmulkintais kiaušiniais bei žalumynais.
Pastabos

*daržoves (burokėlius, bulves) galite arba pjaustyti mažais gabalėliais, arba tarkuoti stambia tarka.

**jei labai nemėgstate šviežio svogūno, galite supjaustytą svogūną sudėti į sietelį ir perlieti verdančiu vandeniu. Tačiau tikrai nebūtina to daryti, nes salotose jo skonis labai sušvelnės, neturėtų įkyriai jaustis.

***Pastovėjęs ilgiau ant burokėlių, majonezo sluoksnis gali nusidažyti raudonai. Skoniui tai nepakenks, tik estetikai. Tad jei norite, kad užkandžio viršus būtų nenudažytas, majonezo sluoksnį ir papuošimus dėliokite prieš pat patiekimą. 

Komentarų apie "Silkė pataluose. Nostalgiškas receptas": 2

  1. Nida:

    Jurga, kažkur ir aš mačiau, kad su morkom daro, nebandžiau. Bet tikiu kad skanu, nes čia esmė virtos (ar keptos) daržovės ir silkė. Aišku, obuoliai labai fainą saldžiarūgštį efektą duoda ir tą gaivumą. O cinamonas labai tinka, sako litvakai labai daug cinamono naudodavo visokiuose pikantiškuose patiekaluose (net macų kukuliukuose vištienos sultinyje), tai panašu tą cinamoną su sulkėm mes iš žydų būsim išmokę ar paveldėję 🙂 Pamėginkit, man tai jis labai paturbina skonį.

  2. Jurga:

    “Silkė pataluose” vienas mėgstamiausių mano vyro patiekalų. Aš ją gaminu truputį kitaip- silkė,kepinti svogūnai, virtos morkos, burokėliai, obuoliai, majonezas ir kiaušinis.Bet Jūsų idėja su cinamonu, būtinai pasinaudosiu!Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.