Sulig kiekvienais metais man vis svarbesnis tampa poilsis. Anksčiau vieni niekai būdavo dirbti ir studijuoti tuo pat metu, pusiau išmiegojus keltis paryčiais ir užtrukti iki išnaktų niekaip nesusiruošiant į lovą, savaitgalius leisti triukšminguose klubuose arba šimtus kilometrų sukioti automobilio vairą vien tam, kad kelias valandas pabūčiau su seniai nematytais bičiuliais, ir pagaliau metų metais ignoruoti atostogas… Dabar viskas kitaip. Jei bent viena diena “iškrenta” iš ritmo, jei bent viena naktis savaitėje pasitaiko trumpesnė nei įprasta, jei atėjus laikui nepakeičiu aplinkos ir neatsiduriu ten, kur nėra namų rutinos, ir galiu visą laiką skirti tik sau, tai jaučiuosi tarsi ligonis. 

Su tomis kelionėmis ne taip paprasta: neprikeliausi kas savaitę… Bet aš vieną savaitgalį iš naujo atradau poilsio Lietuvoje malonumus. Iš naujo atradau Birštoną. Kai buvau paskutinių klasių moksleivė, Birštonas buvo tas miestas, kurį pro autobuso langą matydavau bent kartą savaitėje, kadangi skubėdavau į sklandymo treniruotas Pociūnuose, netoli Kauno. Tačiau niekada gyvenime Birštone nebuvau kaip kurorte. 

Tad ir šįkart į Birštoną važiavau neturėdama jokių didelių lūkesčių, jokio išankstinio nusiteikimo. Ir suradau Birštone rojų…. Vytautas Mineral SPA, kuriame apsistojome savaitgalio poilsiui,- tikrai ta vieta, kurioje galima perkrauti baterijas. Ir ne tik dėl jaukių kambarių, patogių lovų, pasaulinio lygio SPA procedūrų, bet ir dėl išskirtinio maitinimo, kuriuo lepinami SPA svečiai. Vien ką reiškia garsnybė šefas Darius Dobrovolskas, kurio šedevrai ant stalo priverčia aiktelti iš nuostabos!! Ramybė, tyla, puikus aptarnavimas, poilsis kūnui ir sielai – ko dar reikia, kad su naujomis jėgomis pultum pirmadienį į darbus?… Jei dar neatradote Birštono, tikrai labai labai reikomenduoju. 

Kartais, jei nėra laiko kelionėms, mane pakrauna skanūs patiekalai iš šiltų kraštų!:) Tada bent jau skoniais nukeliauju ten, kur šilta ir saulėta, kur žmonės ilsisi ir atostogauja, iš kur grįžta pailsėję ir pasikrovę energija:) Vienas tokių patiekalų tikrai ir jus bent valandai nuneš į saulėtąją Italiją, į žavią Sicilijos salą… 

P.S. Šį patiekalą gaminau besifilmuodama Beatos Virtuvės laidai, kuri bus parodyta kažkada pavasarį…. 🙂

Vieno puodo patiekalas – be galo patogus sprendimas!
Viena darbinių akimirkų įamžinant patiekalą 🙂

Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže

Maltinukams:

  • 500 g maltos vištienos arba kalakutienos
  • 30 g padžiūvusios baltos duonos (batono) + 4 šaukštai pieno
  • 2 šaukštai kaparėlių
  • 10 juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • 2 šaukštai razinų
  • 1 šaukštas kapotų petražolių
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta
  • prieskoniai: druska, pipirai, čili dribsniai ir 1/2 grūstų šaukštelio pankolių sėklų 
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus + 1 šaukštas sviesto

Pomidorų padažui:

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelės česnako
  • žiupsnis čili dribsnių (arba pagal skonį)
  • 2 x 400 g (2 indeliai) konservuotų smulkintų pomidorų
  • 400 ml vištienos sultinio (aš sultinį nusipirkau Halės Deli)

Taip pat:

  • 200 g makaronų (stambesnių, pvz, penne ar panašių)
  • šviežio baziliko lapelių
  • parmezano sūrio, sutarkuoto, pabarstymui patiekiant

Pradėkite nuo padažo: į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, jame trumpai pakepinkite sutrintas česnako skilteles, supilkite pomidorus kartu su sultimis, sultinį, įberkite truputį druskos, pipirų, ir užvirkite. Virkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 30 min., laiks nuo laiko pamaišant ir patrinant didesnius, nesukrintusius pomidorų gabalėlius. 

Kol sultinys verda, paruoškite maltinukų masę: į dubenį sudėkite maltą vištieną, baltą duoną sulaistykite pienu ir kai suminkštės, sutrinkite tarp pirštų, suberdami kartu su mėsa, sudėkite pasmulkintus kaparėlius, alyvuoges, razinas, sutrintą česnaką, ir suberkite prieskonius bei druską. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, iš visų pusių apkepinkite maltinukus. 

Į verdantį padažą suberkite sausus (nevirtus!) makaronus, ir uždengę pavirkite apie 5 minutes. Tada į puodą sudėkite ir apkepintus maltinukus kartu su visu keptuvėje likusiu skysčiu (riebalais), labai atsargiai išmaišykite, uždenkite ir lėtai troškinkite dar 15 minučių. Po tiek laiko makaronai turėtų būti tinkamai išvirę (al dente). 

Patiekdami pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais ir galite pabarstyti tarkuotu kietu sūriu. Patiekite su žaliomis salotomis, jei norite – su šviežia itališka duona. 

Recepto šaltinis: Kwestia smaku.

Komentarų apie "Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.