Jūs tikrai pamenate šias minkštas bandeles iš vaikystės:) Ypač tuos trupinius ant viršaus, kurie buvo baisiai birūs, o nesinorėdavo nė vieno pamesti kandant:) Tokios minkštutės bandelės mane visuomet maloniai sugrąžina laiko mašina atgal, į kažkokią jaukią šilumą ir smagius prisiminimus….

Mielinės bandelės su uogomis tiesiog privalomas mano kiekvienos vasaros ritualas:) Dažniausiai jas kepu su pirmomis mėlynėmis. Tačiau panašu, kad šiemet mėlynių neturėsim. Todėl griebiau juoduosius serbentus, kurių visas klanas vakar atvyko pas mane iš nuostabių jaunų ūkininkų iš Suvalkijos. Vargšai serbentai taip pat šiemet negausiai užderėjo – pumpurai nušąlo, o uogos nudžiūvo per sausras… Bet net ir iš to negausaus derliaus bus keli stiklainėliai mūsų taip mėgiamos uogienės, ir dar į šaldiklį keletas indelių nukeliaus:)

Bet prieš berdama uogas į puodą, dalinuosi kaip niekada minkštų bandelių receptu. Kažkada klausėte kur sunaudoti trynius, kurie lieka iškepus Pavlovą? Tai štai vienas būdų, kur tie tryniai pasitarnaus:) Tik dėl jų bandelės bus purios ir itin geltonos…

Minkštutės, burnoje tirpstančios bandelės su juodaisiais serbentais
Galite bandeles kepti ir be trupinių, bet jie suteiks kepiniui senovišką nostalgišką pavidalą
Mielinės bandelės skaniausios dar tą pačią dieną, su stikline pieno ar puodeliu arbatos

Mielinės bandelės su serbentais

12-14 vnt

  • 500 g kvietinių miltų (jei gaminsite iš speltų, berkite apie 480g)
  • 30 g šviežių mielių arba 14 g sausų mielių
  • 200 ml pieno, drungno
  • 6 tryniai
  • 90 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės pastos arba žiupsnis vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 100 g sviesto, ištirpinto

Bandelių įdarui:

  • 400 g juodųjų serbentų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas krakmolo

Trupiniams:

  • 50g sviesto, ištirpinto
  • 100g miltų
  • 50g cukraus

Aptepimui ir patiekimui:

  • 1 kiaušinis sumaišytas su 1 šaukštu pieno
  • cukraus pudros

Visi bandelių tešlai reikalingi ingredientai turi būti kambario temperatūros.

Jei tešlą maišysite su sausomis mielėmis, sumaišykite jas su miltais, tada sudėkite visus likusius ingredientus ir išsukite vientisą elastingą tešlą. Geriausia tešlą minkyti elektriniu kombainu – tada galėsite ją išsukti iki visiško minkštumo. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių tirpinį (mielės + 1 šaukštas cukraus + 3 šaukštai miltų + 4 šaukštai šilto pieno) ir jį palikite šiltai, kad suputotų. Tada sumaišykite su likusiais ingredientais ir užminkykite labai minkštą elastingą tešlą.

Iš tešlos suformuokite rutulį, ir padėję į didelį dubenį palikite šiltoje vietoje apie 1.5 valandos uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (tešlos tūris turėtų padvigubėti)

Per tą laiką iš sumaišykite įdarui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį.

Tešlą išimkite ant darbastalio ir iš jos suformuokite pailgą ruloną. Jį padalinkite perpus, tada kiekvieną pusę supjaustykite į 6 arba 7 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko padarykite rutuliuką, tada jį suplokštinkite (jei reikia, panaudokite kočėlą), ir į kiekveino tešlos gabalėlio vidurį įdėkite po kaupiną šaukštą uogų įdaro. Atsargiai sulipdykite kraštelius (tik kad nebūtų kraštelis miltuotas – tada tešla nesulips), ir vėl suformuokite apvalią bandelės formą. Dėkite tokią suformuotą bandelę suklijuota dalimi į apačią, į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Tarp bandelių palikite tarpelius, nes jos kepdamos padidės.

Taip suformuotas bandeles uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti (mažiausiai 40 minučių).

Sumaišykite trupiniams skirtus ingredientus tarpusavy pirštų galiukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu pieno. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kiaušinio plakiniu patepkite visą bandelės paviršių ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, arba kol gražiai paruduos.

Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, ir prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Komentarų apie "Senoviškos mielinės bandelės su serbentais": 9

  1. Olga:

    Tešla tiesiog nuostabi! Pirmą kartą man gavosi tokios minkštos, purios lyg debesėliai, bandelės!
    Ačiū!

  2. Nida:

    Simona, sako, kad šaldyuve per naktį pastovėjusi mielinė tešla geriausia ir išsipučia kepdama. Tik ne visada pasiseka suplanuoti viską iš anksto 🙂

  3. Simona:

    Išbandžiau receptą užminkius iš vakaro ir palikus kilti per naktį šaltai – šaldytuve. Puikiai pavyko.

  4. Nida:

    Daina – ne, nepaverdu, tiesiog žalius su cukrum ir krakmolu. Jie išverda kepdami! Beje, šiam receptui galite ir šaldytus naudoti (tik nereikia jų atitirpinti). Lygiai taip pat – tik su cukrum ir krakmolu.

  5. Jurga:

    Hihihi 🙂 einam kept. Kol dar darbuojuosi, boschas ir mielės padarys savo darbą 🙂 Bandysiu truputį keisti tešlos ingredientų proporcijas, parašysiu, kaip sekėsi 🙂

  6. Nida:

    Jurga, tai šiose aš miltų pamažinau (visam kiekiui apie 20g mažiau) ir gavosi neapsakomo minkštumo:) O kardamoninės irgi paskui mane vaikšto jau keletą dienų, tai matyt nieko nebus, teks kepti. 🙂

  7. Jurga:

    Nida, kaip skaniai atrodo! Aš šįvakar dar kartą kardamonines kepsiu 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.