Neišpasakytai man buvo darbingas šis savaitgalis! Nesuskaičiuojami vizitai į rūsį tai tuščių stiklainių parnešti, tai pilnų su uogienėmis ir visokiais vakavimais nunešti… Viriau uogienes ir pagardus, gaminau receptus blog’ui, tad liko tik surašyti ir su jumis pasidalinti. 

Tačiau savaitės pradžiai pasiūlysiu jums šį bei tą nostalgiškai skanaus. O kas gi rudenį gali būti populiariau nei senoviškas obuolių pyragas… Šiemet turbūt neliks neišbandyto recepto, nes kiek tų obuolių pyragų bekeptum, kiekvienas savaip gardus… 

Pyragas, kurio receptą rasite apačioje, ypač nesudėtingas ir greitas, tad nelaukite savaitgalio, o pasigaminkite jį grįžę po darbų. Kad kitą dieną, gerdami rytinę kavą (ar arbatą) pasimėgautumėte gabalėliu, ir visai dienai užsikrautumėte pozityvia energija. Bijau, kad man mėgautis jau neteks, nes mano antroji pusė sugebėjo pusę pyrago vienu prisėdimu sukirsti (nors dievagojosi, kad nieko saldaus jau nenori po vakarienės:)). Tad kas žino, gal kepsiu naują, tokį pat, ir dar gal pasislėpsiu, kad neišgaruotų be mano žinios:) Pyragas fainas dar ir tuo, kad nereikės pjaustyti obuolių, pakaks juos tik nulupti ir suguldyti puseles ant tešlos pagrindo:)

Gražios visiems beprasidedančios savaitės!

Senoviškas trapios speltų miltų tešlos pyragas su obuoliais
Pyragui obuolius pakaks tik nulupti ir perpjauti pusiau, jų nereikės pjaustyti smulkiai
Šiam pyragui labiausiai tiks antaniniai obuoliai
Print Recipe
Speltų miltų pyragas su obuolių puselėmis
Senoviškas gana trapios tešlos pyragas su didžiulėmis pusiau perpjautų obuolių kalvelėmis. Geriausia tiks antaniniai! Visiškai nereikalaujantis darbo nei įgūdžių...
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Paruošimo laikas 15 min
Cook Time 60 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Įdarui
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Paruošimo laikas 15 min
Cook Time 60 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Įdarui
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo formą (aš naudojau kvadratinę 22x22cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus: miltus, cukraus pudrą, druską, kepimo miltelius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite vanilės pastos, sudėkite sviestą, supilkite kefyrą ir viską sumaišykite (man patogiausia mikseriu). Masė turi būti minkšta, lengvai formuojama rankomis, bet nelipni ir jokiais būdais ne per sausa. Jei matote, kad sausa, įpilkite šiek daugiau kefyro. Jei pernelyg lipni ir minkšta, įberkite šiek tiek daugiau miltų.
  3. Padalinkite šią tešlą į maždaug lygias dvi dalis. Viena išklokite kepimo formos dugną, šiek tiek palikdami pakeltus kraščiukus.
  4. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau (jei jie maži, galite palikti puseles, antraip perpjaukite dar pusiau), išimkite sėklides. Obuolius sudėliokite ant tešlos vieną šalia kito, išgaubtomis pusėmis į viršų. Pabarstykite obuolius cukrumi (kuo rūgštesni, tuo daugiau cukraus užberkite).
  5. Iš likusios tešlos suformuokite plokščią "paklotą" - aš tą padariau rankomis, švelniai išplonindama pirštais, bet galite naudoti kočėlą, arba kad neliptų - kočiokite tarp dviejų lakštų pergamentinio popieriaus arba maistinės plėvelės. Jei labai limpa, pabarstykite miltais). Užklokite šia mase obuolių sluoksnį ir suluipdykite krašteliuose su apatiniu tešlos sluoksniu, taip "uždarydami" įdarą.
  6. Kepkite apie 50-60 min. Iškeptą atvėsinkite, pabarstykite gausiai cukraus pudra (nes pyragas nebus saldus, nebent jei daug cukraus pribėrėt į įdarą), galite cukraus pudrą dar sumaišyti ir su cinamonu.

  1. Silvija:

    Noriu labai padėkoti už jau antrą nuostabų ir lengvą obuoliu pyrago receptą!! Pavyko pagaminti su viena ranka, kai kitoje kudikis😀 Jūsų receptai tikrai visada tikslus! Sėkmės!!!🤗

  2. Veronika:

    Ačiū, Nida, taip norėjosi rudeniško obuolių pyrago! Pavyko:)

  3. Nida:

    Miela Edita, dėkoju už tokį šiltą jūsų komentarą! Išties tokios žinutės labai motyvuoja daryti tai, ką darau jau daugiau nei dešimtmetį:) Tikra palaima žinoti, kad receptai atranda savo gyvenimus kiekvieno jūsų virrtuvėse:)
    O receptą LABAI norėčiau gauti, mielai išbandysiu ir patalpinsiu savo tinklapyje su jūsų autoryste!! Jei būtų nesunku, išsiųskite man į nida@nidosreceptai.lt.
    Iš anksto nuoširdžiai dėkoju!

  4. Edita M:

    Miela Nida, turiu labai skanu ‘smetonos laiku’ obuoliu pyrago recepta (kuri gavau is geros biciules senuciukes giminaites) kuriuo labai mielai su jumis pasidalinciau. Kas zino gal jums patiks ir nuspresite ji publikuoti 🙃 tikrai vertas demesio. Tik nezinau kaip prideti skanuota prieda siame tinklalapyje, gal patartumete?

  5. Edita M:

    Miela Nida, pyragas nerealus, ypac dar siltas 👍 kepiau jau du kartus, namiskiams labai patiko 🙃 Dekui Jums uz nuostabius receptus. Esu jusu tinklalapio gerbeja😉 Vis nera laiko Jums padekoti, bet dabar jau prisiruosiau ir sakau Jums nuosirdu dekui uz nuostabius receptus, kurie mums perduodami pilnai isbandyti, adaptuoti ir labai, labai skanus 🙃

  6. Nida:

    Edita, jokio jokutėlio nusižengimo nebūtų:) Aš tiesiog namuose tik speltų miltų turiu paprastai, tai iš jų ir kepu:)) Dažnai žmonės vengia kepti pyragus su viso grūdo miltais, baiminasi, kad skonis bus nelabai koks… Ir spalva tamsesnė. Tai čia padrąsinimui receptas:) Kepkit, žinoma, iš paprastų viso grūdo miltų obuolių pyragams viskas tinka!!

  7. Edita:

    Sveiki, o jei naudočiau viso grūdo kvietinius miltus .. labai didelis nusižengimas būtų :)? Edita

  8. Rita:

    Nida, nerealus pyragas! Bet pasinaudodama Jūsų ankstesnių pyragų receptais 100g miltų pakeičiau migdolų miltais. Labai tiko. Na, palikti kitam rytui – misija neįmanoma. Ačiū Jums už tokius nuostabius receptus!

  9. Nida:

    Renata, tai žinoma – keiskite vanilės ekstraktu, arba vaniliniu cukrumi, arba išvis galite nedėti, galite pakeisti cinamonu…

  10. Renata:

    Laba diena, labai noriu pabandyti ir aš šį nuostabų pyragą, tik sakykite ar galima kažkuo pakeisti vanilės pastą? Ačiū

  11. Nida:

    Renata, nėra didelio skirtumo, aš dėjau šaltą, supjaustytą gabaliukais, ir jis labai lengvai ir greitai į tešlą įsimaišė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.