Šiandien, pirmąjį kovo savaitgalį, kai Vilniuje šurmuliuoja Kaziuko muge, o šalia mūsų namo Antakalny vyksta darbščių draugų talka, išvežant 100 karučių sniego (kad jis tirpdamas ir vėl neužpiltų mūsų rūsio), mes Tel Avive atidarėme šaltibarščių sezoną! Gavau šaukštu (jei tiksliau – šakute!) per kaktą nuo Dariaus, nes kažkaip juk reikia paminėti šviežienas:) Reikia prisipažinti, kad trinktelėjau Dariui atgal su šaukštu, nes mūsų šeimoje taip buvo priimta: jei jau šviežiena, tai visi šaukštais per kaktą gauna (argi gali būti kitaip, kai augi su pora metų vyresniu broliu?:) Lygybė privalo būti kiekviename žingsnyje, o ypač ten, kur yra bent lašelis smurto :))

Todėl nutariau šį paprastą tradicinį patiekalą aprašyti ir savo blog’e. Puikiai suprantu, kad įrašas ir receptas skirtas nepatyrusioms šeimininkėms, gal tik pradedančioms sukiotis virtuvėje, gal esančioms kur nors Anglijos studentų bendrabuty ir pasiilgusioms lietuviško kvapo ant stalo:) Šaltibarščius kiekviena šeimininkė gamina savaip, todėl mano receptas, aišku, atsineštas iš mamos virtuvės, gali būti visiškai kitoks nei jūsiškis 🙂

Šaltibarščiai

3-4 vidutinio dydžio burokai, išvirti su lupyna, atvėsinti, nulupti ir sutarkuoti burokine tarka

apie 15cm dydžio šviežio agurko gabaliukas

1 litras kefyro (naudoju 1,5%)

1/2 litro pieno arba vandens

Druskos, cukraus

Kapotų šviežių svogūnų laiškų, krapų, petražolių

2-3 kietai virti kiaušiniai

Eiga labai paprasta: kefyrą sumaišome su pienu arba vandeniu, sudedame burokėlius, agurką (supjaustytą arba sutarkuotą burokine tarka), žalumynus, įdedame šaukštelį cukraus, druskos pagal skonį, viską išmaišome ir padedame į šaldytuvą, kad skoniai susipintų tarpusavy. Dažniausiai paskui dar trūksta druskos, tad prieš pateikiant paragaukite ir pataisykite skonį. Prieš paduodant ant stalo, įpjaustykite kiaušinį arba padėkite kelis kiaušinio gabalėlius mažoje lėkštutėje , kad svečiai patys įsidėtų tiek, kiek nori.

Pateikite su virtomis (arba keptomis) bulvėmis, pabarstytomis šviežiais kapotais krapais.

Su pavasariu! 🙂

Komentarų apie "Šaltibarščiai. Sezonas atidarytas": 2

  1. Nida:

    Sunku patikėti, kad nėra Anglijoje kefyro. Paklausk parduotuvėj – angliškai kefyras „butter milk”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *