Gyvenu tokiu pašėlusiu ritmu, kad namo (į Lietuvą) grįžtu tik savaitgaliams… Ketvirtadieniai – tai pati smagiausia diena savaitėje, kada mano nuotaika pasiekia visas barometrų skalės viršūnes, nes rytoj jau būsiu  Vilniuje. Savo jaukiuose namuose,  savo virtuvėje, su šeima ir draugais.

Šįkart vos parskridusi penktadienio vakarą pasikviečiau į svečius savo bendramintę Odetą iš Cocina rendez-vouz, o pavaišinti prižadėjau tuo, ką rasiu šaldytuve. Pernelyg daug iš to šaldytuvo nesitikėjau, nes kas gi be manęs jį tinkamai užpildys?… Tad jau važiuodama taksi ėmiau galvoti ką čia pagaminus, kad būtų greita, skanu ir nereikalautų skubaus vizito į parduotuvę… Ir prisiminiau salotas, kurios visada tokiais atvejais mane gelbsti, koks bebūtų sezonas, kokia bebūtų proga… Tai kynva (bolivinių balandų) salotos su daržovėmis bei feta sūriu, kurios, beje, aprašytos ir mano knygoje “Izraelio skoniai: Šventės ir kasdiena“. Paprastai juk namuose yra keletas “budinčių” ingredientų, tokių kaip kynva kruopos (bolivinės balandos arba quinua), raudonieji svogūnai, feta sūris, morkos, žalumyno šakelė ir šaldyti žirneliai. Pridėjus dar keletą sudedamųjų dalių ir sumaišius saldžiarūgštį salotų padažą, kaskart gaunasi vis kitas rezultatas!! Išbandykite ir jūs:)

Salotos su bolivinėm balandom - ir sveika, ir skanu, ir gražu
Salotos su bolivinėm balandom – ir sveika, ir skanu, ir gražu
Salotos su kynva ir daržovėmis
Salotos su kynva ir daržovėmis
Budinčios salotos su kynva, daržovėmis ir feta sūriu
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Salotų pagrindiniai ingredientai
  1. 1 stiklinė kynva kruopų
  2. 1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto labai smulkiais kubeliais
  3. 1 morka, supjaustyta smulkiais šiaudeliais arba sutarkuota stambia tarka
  4. 1/3 stiklinės šaldytų žirnelių, labai trumpai apvirtų pasūdytame vandenyje ir tuoj pat perlietų lediniu vandeniu, kad išliktų žali
  5. 1/2 pakelio feta sūrio, supjaustyto kubeliais
  6. Saujelė šviežių petražolių, saujelė mėtų lapelių, saujelė kalendros lapelių, susmulkintų
Pasirinktinai (arba ką turite šaldytuve)
  1. Geltona arba raudona saldžioji paprika, supjaustyta smulkiais gabaliukais
  2. Konservuoti kukurūzai, nusausinti
  3. Saulėje džiovinti pomidorai, perpjauti į 2-4 dalis priklausomai nuo jų dydžio
  4. Ridikėliai, supjaustyti plonomis riekelėmis arba šiaudeliais
  5. Rucola (gargžgarstės)
Salotų padažui
  1. 1 česnako skiltelė, labai smulkiai supjaustyta arba sutrinta
  2. 1/2 šaukšto švelnių garstyčių
  3. 1 šaukštas citrinų sulčių
  4. 1 šaukštas medaus arba klevų sirupo
  5. 1 šaukštelis sojų padažo
  6. Dosnus šlakas alyvuogių aliejaus
  7. Grūstų pipirų
Instrukcijos
  1. Kynva kruopas (bolivines balandas) gerai nuplaukite ir išvirkite 2 stiklinės pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 12-15 minučių, visas vanduo bus susigėręs, o košė primins mažytes spyruokles:) Atvėsinkite išvirtas kruopas, kaskart pakedendami švelniai šakute.
  2. Kynva kruopas sumaišykite su kitais ingredientais, kuriuos turite ar pasirinkote. Kuo daugiau spalvų, tuo gražesnis atrodys (ir skanesnis bus:)) patiekalas! Pačioje pabaigoje įmaišykite kapotus žalumynus (mėtos padarys šioms salotoms stebuklą, pamatysite!) ir prieš pat patiekiant užpilkite padažu, gerai viską išmaišykite.
Adapted from Izraelio skoniai
Adapted from Izraelio skoniai
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Karolina, dar nesutikau žmonių, kuriems šios salotos nepatiktų:) ir kiekvienąkart džiaugiuosi tokiomis kaip jūsų teigiamomis emocijomis:) Į sveikatą:)

  2. Karolina:

    Vienos skaniausių salotų, kurias esu valgius! Galėčiau valgyt ir valgyt, nors daržoves dažnai valgau ne su didžiausiu noru 😁

  3. Pingback: Sriuba su šviežiom fava pupelėm

  4. Nida:

    Kristina, tikriausiai per daug vandens įpylei arba pernelyg ilgai virei. Kai tik pamatai, kad kruopos susisuko į tokias spirales, nuimk nuo ugnies ir palik atvėsti. Tik toje stadijoje visas vanduo jau turi būti susigėręs.

  5. Kristina:

    Taip skaniai atrooooodo!!!! 🙂
    Tikiuosi kitą kartą ir man pavyks… Kažkaip keistai man tos kruopos suvirė… Tokia labiau košė…:)

  6. Skaitytoja:

    Jau kuris laikas ir mano spintelėje kynvos yra, lygiai taip pat mano išsigelbėjimas būna – išverda greitai, pridedu šio bei ano, dar kažko pagal šaldytuvo turinį, aliejaus/ garstyčių/ ar balzamiko visada yra padažui, ir tikrai – gaunasi vos ne šedevrai “lygioj vietoj” (atsiprašau už išsireiškimą :))) ) O pastaruoju metu pamėgus esu mix’ą spalvotų kynvų, man gražiai margai atrodo jos :)))

  7. Nida:

    Nei tu ten daug valgei nei ką:) Plepėjom daugiau nei valgėm:) Be to, prie vyno juk reikia kažkuo užkąsti. O kad patiko, tai sakei, tad ir patalpinau receptą, kad turėtum kai prireiks 😉 Skanaus ir geros savaitės.

  8. Odeta:

    Nida, buvo nuostabus vakaras, o jau salotos tai absoliuciai nerealios, pati matei, kaip nenustojau valgyti….vis norejosi dar ir dar:)
    Siandien nulekiau i parduotuve specialiai kynvos nusipirkti:)

  9. Nida:

    ooo, klasikinės tabule salotos taip ir gaminamos – daug daug petražolių, šiek tiek pomidorų ir agurkų, mėtos ir laimo sultys:) Šios – kiek kitokios. Be to, ne visi dar susidraugavę su kynva, klausia ką su ja pasigaminti. Tad tai galėtų būtų patiekalas išmėginimui:)

  10. ooo:

    Tabule mano mėgstamiausios salotos. Tik darydavau paprastai su agurkais, pomidorais, petražolėmis ir mėtomis. O užpilas citrinos arba laimo sultys su alyvuogių aliejumi, bet jūsų variantas daug įdomesnis. Būtinai pabandysiu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.