Turiu vieną vietą, kurioje galėčiau pusryčiauti, pietauti ir vakarieniauti nors ir kasdien. Ta vieta, tiesa, yra labai labai toli nuo Vilniaus – Pietų Afrikoje… Tačiau toks pareiškimas iš lūpų žmogaus, kuris labiausia mėgsta maistą gaminti pats, skamba neįprastai net man pačiai:) 

Į Tasha’s mane prieš keletą metų pasikvietė bičiulė Margi. Gerai pamenu ką mes tada skanavome – madingiausią Johanesburgo vasaros skanėstą freezochino. Tai aukštoje siauroje stiklo taurėje suraitytas capuchino ledų kokteilis. Kol lėtai mėgaujiesi betirpstančia gaivia ledų tyre, gali pamiršti viską pasaulyje…. Ir nors tokiu kokteiliu gal ir nereikėtų piktnaudžiauti pernelyg dažnai, prisipažįstu atvirai, kad kiekvienąkart sau jį pasidovanoju, kai tik esu Tasha’s:)

Jei atsiversite mano Instagram puslapį, turbūt trečdalis nuotraukų bus ne iš kur kitur, bet iš Tasha’s:) Bet svarbiausia, kad grįžus namo man viską norisi atkurti, atkartoti, ir pratęsti tą sveiko skanaus ir gražaus maisto ragavimą Vilniuje!:) 

Kad ir kokį patiekalą užsisakytum Tasha’s, prie jo papildomai gali pasirinkti keletą priedų: puselę avokado, keptos viščiuko krūtinėlės, arba ožkos sūrio. Viščiukas kaip viščiukas, bet visi mano užsakymai atkeliauja su vienu papildomu avokadu ir mažiausiai dviem porcijom papildomo sūrio:) Ir visada, prisiekiu, prašau būtent ožkos sūrio, nes nežinau kas salotas padarytų dar gardesnes, nei specifinio skonio ožkų pieno sūris!

Apskritai pavasarį sočius troškinius masiškai ima keisti žalesni, sveikesni, gražesni patiekalai. Ir ožkų sūris čia dažnai tampa viso patiekalo sėkmės paslaptimi. Visai ne be reikalo, mat pavasarį ožkų pieno sūris skanesnis nei kitu metų laiku dėl šviežiai sužėlusios žolės, kurią rupšnoja jaunos ožkytės! Tie, kurie Velykas švęs stilingai, turbūt po sočių pietų mėgausis sūrių lėkšte, o ją pavasario proga rekomenduočiau susikomplektuoti vien iš ožkų pieno sūrių! Šviežesnių, švelnesnio skonio, ir intensyvesnių, tikriems gurmanams. 

Say Cheese – štai kur aš einu, kai ieškau kokybiškų sūrių šventėms ar kasdieniam pasmaguriavimui. Ir visada grįžtu su daugiau pirkinių nei planavau, nes geriems sūriams tiesiog neįmanoma atsispirti. O mano Velykinis pasirinkimas būtų toks:

  1. Campagnard (Olandija) – labai šviežias, minkštas, gaivus, su čiobreliais ir rozmarinais. 
  2. Chevre (Prancūzija) – klasikų klasika! Kreminis, švelnus, su gerai atpažįstamu ožkų pieno skoniu. Šis, kuris ant mano lėkštės – iš Périgord regiono, bet prancūziškas chevre yra visada gerai, kokį tik beišsirinksite. 
  3. Monte Enebro (Ispanija) – jei nebūtų komplekte ožkų sūrio su pelenų „žievele”, tai man tokia lėkštė neužsiskaitytų:) Šis ispaniškasis dar turi ir mėlynojo pelėsio, ir nors gal skamba neįprastai, tai vienas maloniausių skonio balansų, kokį galima pajausti ragaujant sūrį. Ypač su aromatingu džemu (aš patiekčiau su aviečių). 
  4. Arina Jong (Olandija)- puskietis sūris, bene populiariausias ir geriausiai atpažįstamas iš sniego baltumo spalvos:) Labai švelnus, tinka net tiems, kurie įsivaizduoja, kad ožkų sūrio nemėgsta (iš tikrųjų tai mėgsta, tik gal dar to nesuprato:))
  5. Gouda (Olandija) – šis lėkštėje atsirado ne vien tam, kad bent vienas sūris būtų iš karvės pieno:) Bet veikiau todėl, kad jis yra pamažinto riebumo, todėl labai tinka pavasariui. Iš skonio sunku net suprasti, kad jame riebalų mažiau, nes tekstūra išlaikyta tokia pat kremiška ir maloniai tirpstanti burnoje. 
Mano Velykinė sūrių lėkštė

Kokį sūrį beišsirinktumėte, kiekvienas jų dar ir idealiai tiks pavasarinėms gaivioms Tasha’s salotoms, kur „razina” yra būtent ožkų sūris. Na ir dar truputį apelsinų ir garstyčių padažas, kuris tiks visoms jūsų salotoms, kokias tik sugalvosite įsibangavus sezonui:)

Bet kokias salotas ožkų sūris pakylėja į naujas aukštumas
Salotos su keptais moliūgais, avokadais ir žinoma ožkų sūriu

Salotos su keptu moliūgu, ožkos sūriu ir apelsininiu garstyčių padažu

  • Kelios riekelės moliūgo
  • Šaukštelis garstyčių
  • Šaukštelis aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • Sauja pavasarinių salotų (špinatų, rukolų, burokėlių ar kitokių)
  • 4-5 vyšniniai pomidorai
  • Pusė saujos pakepintų kedrinių pinijų
  • Avokado puselė
  • Mėgstamo ožkos sūrio

Apelsinų ir garstyčių padažas:

  • 1/4 stiklinės šviežių apelsinų sulčių’
  • 2 šaukštai prancūziškų Dijon garstyčių
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas klevų sirupo, arba agavų sirupo, arba medaus
  • 1 sutrinta česnako skiltelė
  • Druskos, pipirų

Moliūgo riekeles išdėliokite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Mažame dubenėlyje sumaišykite garstyčias su aliejumi, ir šiuo mišiniu ištepkite moliūgo skilteles. Pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje (180C) apie 20-30 minučių, arba kol moliūgas taps minkštas (kepimo laikas priklausys nuo moliūgo rūšies). 

Kol moliūgas kepa sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį. 

Į lėkštes sudėkite šviežius salotų lapus, avokado skilteles, pomidorus, perpjautus pusiau, pabarstykite kedro riešutais. Sudėkite iškepusius moliūgus, viską pabarstykite sutrupintu ožkų sūriu ir pašlakstykite apelsininiu garstyčių padažu. 

Komentarų apie "Salotos su keptu moliūgu, ožkos sūriu ir apelsininiu garstyčių padažu": 9

  1. Nida:

    Gražina – taip, plius minus… O jei padažo liks, tai panaudosit ir kitai porcijai 🙂

  2. Nida:

    Jurga, tikrai. Spalvos lėkštėje daro stebuklus:) Norisi ragaut net tą, ko šiaip nelabai mėgsti:) O moliūgas keptas su garstyčiomis gal jums ims ir patiks?:)

  3. Nida:

    Aurelija, aš tai atvirai sakau – sūrius valgau visada dar ir su šviežia balta duona (kad ir kaip norėčiau sakyti, kad jos nevalgau ir saugau kūno linijas:)) bet gi savęs neapgausi:)). Ir su vynu, savaime suprantama:) Bet džemas man būtinas sūrio lėkštės priedas (o štai mano vyrui džemo gali ir nebūti:)). Taip kad čia labai indivicualu, geriausia pateikti visą gamą, kad kiekvienas pasirinktų ką nori ir kaip nori:)

  4. Jurga:

    Keptą moliūgą nelabai mėgstu, bet šita spalvų paletė tiesiog nuginkluoja hands down!..

  5. Aurelija:

    Sveiki Nida. Ačiū už sūrius! O su kuo patiekiate sūrį po pietų? Tik su džemu? Jau kaip laukiu Velykų su Jūsų receptais 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *