Šitą patiekalą ruošiausi gaminti pusmetį. Prisiekiu.  Nuo gruodžio mėnesio iki pat dabar, iki vasaros. Ne, ne todėl, kad jam reikia kokių ypatingų ingredientų, kurių neturiu. Tiesiog laukiau tinkamos progos ir nusiteikimo. O saulėta vasara ir dar futbolo čempionatas (kas yra pati didžiausia šventė mano vyrui, ne man) tam kuo puikiausiai tiko! Bet apie viską nuo pradžių…

Gruodį, kuomet mano dukra šventė gimtadienį, sugalvojau, kad norėčiau padovanoti jai kokią neįprastą dovaną. Ir ta dovana tapo ne tik dovana jai, bet ir man pačiai:) Mat nupirkau mums abiems vienos dienos kulinarines pamokas pačioje žinomiausioje Londono kulinarijos mokykloje Leiths. Tą šeštadienį, kuomet mudvi išsiruošėm į mergaitišką dieną, pasirinkome mėsos išpjaustymo kursą. Toks gana keistokas iš pirmo žvilgsnio kursas, tiesa?:) Ypač mano dukrai, kuri į mėsą žiūri labai iš tolo, ir tik retomis progomis ją ragauja:) Tačiau visos kitos pamokos nebuvo tokios įdomios kaip ši, mėsininko įgūdžių klasė. 

Iš tiesų tai buvo įgūdžių lavinimo, bet ne maisto gaminimo pamoka. Juk pasigaminti patiekalus pagal receptus mudvi sugebame, o štai patarimai iš virtuozo, kuris peiliu išdarinėja triukus, buvo ypač įdomu. Kursų dieną Leiths akademijoje mes iškaulinome ėriuko koją, paskui mokėmės iškaulinti visą viščiuką taip, kad į jį galima būtų įsukti kokio nors įdaro ir iškepus patiekti svečiams tarsi kokį keptą vyniotinį. Galiausiai mokėmės paruošti ėriuko šonkaulių su nugarine eilutę, kuri kepama su prieskoninių žolelių plutele ir yra bene brangiausias mėsos gabalėlis, kai nužiūrinėji bučerio lentynas:)

Tačiau ne apie kulinarines technkas šiandien norėjau jums papasakoti, o apie mūsų mokytoją. Tiksliau – apie mokytojos asistentę, kuri prasitarė, kad prieš savaitė padarė savo geriausiai draugei neįprastą vestuvių dovaną: prikepė visiems 80-čiai svečių lipnių korėjietiškų viščiuko sparnelių, ir tai tapo visų vestuvių kulinarine vinimi! Ji su tokiu užsidegimu pasakojo apie tuos sparnelius, kad aš žūt būt užsimaniau tą receptą išbandyti. Tik dėl to recepto įsigijau visą kulinarinę knygą (joje radau dar masę puikiausių receptų, kurie yra eilėje:)) – Jennifer Joyce “My Street Food Kitchen”. Kaip teisingai supratote, šioje knygoje – vien gatvės maisto receptai iš viso pasaulio. Ir, savaime suprantama, tie legendiniai korėjietiški saldūs glazūruoti viščiukų sparneliai. 

Šis patiekalas buvo pats nuostabiausias būdas prisiminimais grįžti į mūsų kelionę po Pietų Korėją – šalį, kuri mane itin sužavėjo savo maistu. Beje, pats populiariausias korėjietiško maisto gaminimo būdas – tai grilis. Didelis ar mažas, esantis kieme, ar tiesiog ant stalo restorane – grilis yra pagrindinė priemonė maistui ruošti. Todė, net jei šiuos sparnelius galima pasigaminti paprastoje orkaitėje, aš įkūriau savo Big Green Egg tokiai išlauktai kulinarinei šventei:) Big Green Egg – ypatingai tinkantis ir bene geriausiai atkartojantis korėjietiško maistio gaminimo subtilumus įrenginys, mat kamado tipo griliai (o Big Green Egg būtent ir yra kamado) atkeliavo iš Japonijos. Jei naudojamas su specialia pertvara – konvEGGtoriumi, jis tampa tarsi orkaite, arba pečiumi, jei be jo – įprastu griliumi, išlaikančiu kepamo maisto sultingumą ir dar prisotinančiu jį dūmo aromatais. Tad mano korėjitiški sparneliai buvo itin artimi originaliam korėjietiškam skoniui, nes turėjo ir saldumo, ir lipnumo, ir traškumo, ir dar malonaus dūmo aromato!

Vieno specifinio ingrediento, visgi, šiam patiekalui reikės. Tai korėjietiška gochujang čili pasta. Gochujang – tai sojų pupelių, ryžių ir čili pipirų pasta, kuri yra vidutinio aitrumo, su švelnia rūgštele ir puikiausiai tinkama glazūroms, padažams, marinatams. Lietuvoje šios pastos nėra, geriausia arba atsisiųsti (ji tikrai gerus metus gali stovėti šaldytuve, ir dar ilgiau – šaldiklyje) arba parsivežti keliaujant iš kokio Europos didmiesčio. Tačiau jei tokios galimybės nėra, artimiausias pakaitalas, kuris ateina man į galvą – tai Buga’s čili padažas… 

Na, o jei viską, ko reikia turite, ir planuojate sparnelių vakarėlį, pasiraitokite rankoves, pasiruoškite daug servietėlių lipnioms rankoms valyti, ir  pasinerkite į pačius didžiausius pilvo malonumus! 

Nors šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje, dūmo aromatas, kurį suteikia Big Green Egg yra tiesiog nepakartojamas
Visą naktį marinuotus sparnelius apkepkite ant grotelių (arba orkaitėje) kol jie taps traškūs išorėje ir minkšti viduje
Jei kepate griliuje, perkelkite sparnelius į kepimo indą
Gausiai pašlakstykite paruošta saldžia glazūra ir palikite kepti
Kelis kartus apverskite, kad visi sparneliai pasidengtų tiršta saldžia mase
Prieš patiekiant pabarstykite sezamais

Korėjietiški saldūs glazūruoti viščiuko sparneliai

4-6 asm užkandis

  • 1kg viščiuko sparnelių

Marinatui:

  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai rupios druskos
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštas sojų padažo

Saldžiai čili glazūrai:

  • 60g (1/4 stiklinės) gochujang (korėjietiškos čili pastos)
  • 4 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai sakės
  • 4 šaukštai mirin (virimui skirto japoniško ryžių vyno)
  • 4 šaukštai ryžių acto
  • 1 šaukštas sezamų sėklų (juodų arba baltų)

Viščiukų sparnelius padalinkite į tris dalis. Pačias ploniausias atidėkite (panaudosite jas sultiniui), likusias nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite viščiuko sparnelius į zip lock maišelį. Visus marianto ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje ir supilkite visą masę į maišelį su sparneliais. Įmasažuokite marinatą į mėsą ir sandariai uždarę maišelį padėkite į šaldytuvą. Palikite per naktį arba dar ilgiau, tik nepamirškite pavartyti maišelio, kad tikrai visi sparneliai pasimarinuotų tolygiai. 

Jei kepate sparnelius orkaitėje, įkaitinkite ją iki 200C. Sudėliokite sparnelius didelėje kepimo skardoje, vienu sluoksniu. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol sparneliai bus traškūs. Galite kelis kartus sparnelius apversti skardoje. Iškepus atsargiai nupilkite susirinkusius riebalus iš skardos. 

Jei kepate kamado tipo grilyje Big Green Egg, įkaitinkite grilį iki 200C, uždėkite konvEGGtorių ir paprastas (ne špižnes) groteles. Ant konvEGGtoriaus nepamirškite uždėti vienkartinio aliuminio folijos indo, į kurį lašės riebalai ir skysčiai. Kepkite sparnelius apie 15 minučių, tada apverskite ir kepkite dar apie 15 min., arba kol sparneliai bus minkšti ir traškūs.

Kol sparneliai kepa, sumaišykite glazūrai skirtus ingredientus. Jei sparnelius kepate grilyje, sudėkite juos visus į didelį kepimo indą. Sparnelius palaistykite glazūros mase, temperatūrą padidinkite iki 220C, ir toliau kepkite apie 10-15 min, kol glazūra pradės tamsėti ir tirštėti, sparneliai pasidengs lipnia saldžia mase. Prieš patiekiant sudėkite viską į didelę lėkštę, pašlakstykite likusia karšta glazūra, pabarstykite sezamų sėklomis. 

Recepto šaltinis: Jennifer Joyce, My Street Food Kitchen

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.