Šakšuka buvo bene pirmasis patiekalas, kurį išmokau gaminti atvažiavusi į Izraelį. Kilęs iš Šiaurės Afrikos patiekalas Tel Avivo kavinėse dažnai gaminamas ne vien pusryčiams. Jafoje yra net restoranas, kurio meniu yra vienintelis įrašas – Šakšuka. Tiesa, šiame restorane šakšuka gaminama įvairiausiais receptais – aštri su čili pipirais, arba žalios spalvos, su daug porų ir fetos sūriu.

Saksuka 005

Vasara – šviežių pomidorų metas. Bet šakšuką galima gaminti ir iš konservuotų – turbūt užtruksite ilgiau garindami skystį. Į tradicinę šakšuką, be pomidorų dar galima įdėti saldžių paprikų. Žodžiu, eksperimentuokite į sveikatą!:)

pomidorai kepti su kiausiniais

Šakšuka (2 asm)

5 prinokę pomidorai

2 šaukštai aliejaus (pageidautina alyvuogių)

1 nedidelis svogūnas, supjaustytas gabaliukais

3 skiltelės česnako, susmulkintos

2-4 kiaušiniai

1 šaukštelis druskos

1 šaukštelis cukraus

1 šaukštelis saldžiosios paprikos

1/4 šaukštelio kumino

Juodųjų grūstų pipirų

Žalumynai pateikimui (kapotos kalendros, petražolės, svogūnai)

Pomidorus minutei panardiname į verdantį vandenį, tada perliejame šaltu vandeniu. Nulupam pomidorų skūrelę. Supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais.

Keptuvėje (kuri turi dangtį) įkaitiname aliejų ir jame pamažu kepiname smulkintus svogūnus. Kai jie suminkštėja, suberiame česnaką. Pakepiname dar minutę ir suberiame pomidorus. Pabarstome druska, cukrumi, pipirais, paprika, kuminu (galime dar pagardinti keliais šaukšteliais pomidorų pastos – bus graži raudona spalva). Kepiname visą masę laikas nuo laiko maišant.

Kai masė sutirštėja, išgaruoja skystis, paviršiuje padarome 4 duobeles. Į kiekivieną duobelę įmušame po kiaušinį. Uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname apie 3-4 minutes – iki norimo kiaušinio trynio iškepimo lygio. Kiaušiniai iškeps karštuose garuose.

Baigus kepti viską gausiai pabarstome žalumynais. Pateikiame su duona ir mėgstamomis daržovėmis.

Saksuka 009

Komentarų apie "Šakšuka": 22

  1. Pingback: Apverstas karamelizuotų pomidorų ir kukurūzų pyragas – Tarte Tatin – Nidos receptai

  2. Pingback: Pomidorų džemas su garstyčiomis – Nidos receptai

  3. Nida:

    Julija, labai gerai! Tik ar nesukepė kiaušiniai pernelyg?:) Aš pati kai nemėgstu neiškepusių (ir ypač kai baltymas dar skystas truputį būna), tai man gerai, kai pakepa ilgiau:) Bet Izraelyje tai kiaušinius vos kelias minutes pakepa uždengtoje keptuvėje, tik kad sutvirtėtų. Na bet čia skonio reikalas…

  4. Julija:

    Labai skanu! Viską dariau, kaip aprašyta recepte, tik įdėjus kiaušinius dar 15 min pakepiau orkaitėje :).

  5. Pingback: sveikuoliški keksiukai su bananais, medumi, cinamonu ir sėlenomis

  6. Pingback: lengvai pagaminamas neriebus pieno desertas

  7. Nida:

    Sveiki, Kęstuti. Pavadinimas – Dr. Shakshuka. Šalia laikrodžio Jafoje. Paklauskite bet ko gatvėje – parodys kaip rasti:)

  8. Kestutis:

    Sveiki, gal pamenate adresa ar kavines pavadinima Jafoje, kur gamina vien saksuka?

  9. darius:

    as senai toki patiekala gamindavaus…tik nezinojau kad saksuka vadinas

  10. Nida:

    Ačiū, Svetlana! Mano knygoje rasite ir kitų patarimų kaip pasigaminti sveikus ir sočius pusryčius (ir ne tik). O prie progos išmėginkite šakšuką su porais ir ožkų sūriu. Ypač po pomidorų sezono!:)

  11. Svetlana:

    Pagaliau radau recepta, kuriame kiaisiniai kepami kaip garuose.
    Dekui Jums. Butinai isigisiu Jusu knygas, nes Izraelis kaip salis visada domino.
    Su pagarba,
    Svetlana

  12. Gediminas:

    Superinis patiekalas, nuo siandien – musu seimos pusryciu favoritas 😉 Aciu 🙂

  13. Nida:

    Iš tiesų, Kristina, šakšuka skaniausia, kai pomidorų derlius gausiausias ir jie saldžiausi:) Keisčiausia, kad dauguma Tel Avivo restoranų net vasarą naudoja konservuotus. Tikriausiai taip greičiau ir papraščiau?…

  14. Kristina:

    Mmmm kaip skaniai atrodo… labi mėgstu šitą patiekalą, gaminu antroje vasaros pusėje ir rudenį, kai turiu gerų savo darže užaugintų pomidorų ir saldžių paprikų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.