Kas galėjo pagalvoti, kad mums lemta bus gyventi štai tokiomis ypatingomis sąlygomis?… Dar prieš mėnesį, vasarį, entuziastingai ruošiau Velykinių kepinių reportažą Betos virtuvės žurnalui, visi namai kvepėjo bandelėmis, traukiau iš lentynų Velykines dekoracijas, prievartavau hiacintus, kad pražydėtų fotosesijai:) Pati jau mintyse dėliojausi šventinius planus, kaip šiemet puošiu stalą, kokius valgius gaminsiu, kuo jus nustebinsiu… Teliko tik suskraidyti į P. Afriką, ir buvau pasiruošusi nerti į švenčių laukimo nuotaikas. Net sąrašą buvau pasidariusi kokių dekoracijų reikės parsigabenti iš Johanesburgo, nes visuomet Velykinė prekyba įvairiausiais miniatiūriniais šokoladiniais kiaušinukais ten prasideda anksčiau nei pas mus. 

Tačiau viskas pakrypo taip, kaip pakrypo. Grįžusi iš kelionės, taip kaip reikalaujama, užsidariau į visišką saviizoliaciją dviem savaitėm, ir mėginu išmokti gyventi kitokioje realybėje. Kol kas net rankos dorai nekyla kurti blog’o postų, dalintis receptais, kurie jus skatintų eiti į parduotuvę retesnių ingredientų ieškoti… Pati stengiuosi suktis su tomis atsargomis, kurių turiu savo namų lentynose. Mano namai kai kuriais specifiniais prieskoniais ir ingredientais greičiausiai geriau aprūpinti nei nekurios parduotuvės, tačiau nesinori man dabar jais mėgautis žinant, kad didžioji dalis žmonių Lietuvoje gyvena taip, kad į prekybos centrus tektų eiti kuo rečiau. 

Bet kita vertus, karantinas yra tas metas, kai laiko namų ruošai turime daugiau nei bet kada svajojome. Visi tik ir ieško progų kažkuo užsiimti, duoti darbo vaikams, praleisti kelias valandas toliau nuo televizijos, žinių ir interneto. Tad jei jūs esate tokioje situacijoje, išsikepkite štai šių švelnių sviestinių brioche bandelių. Jos dar ir su šafranu (jei šafrano neturite, tikrai nebėkite jo ieškoti parduotuvėse – tiesiog praleiskite šį ingredientą). Visi kiti produktai greičiausia yra jūsų spintelėse ir šaldytuve. Gal tai bus puiki generalinė repeticija prieš Velykas, nes jai šių bandelių paragausite, tikrai jų norėsite ir per šventes:)

Pavasariu ir šventėmis kvepiančios brioche bandelės
Minkštutėlės sviestinės tešlos bandelės skaniausios kol karštos
Net pastovėję, rytojaus dieną, šafraninės bandelės tokios pat gardžios

 

Šafraininės brioche bandelės

12 vnt. 

  • Žiupsnelis šafrano (apie 20 siūlelių)
  • 100 ml šilto pieno
  • 370 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 7 g (1 pakelis) sausų mielių
  • 1 šaukštelis druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 170 g minkšto kambario temperatūros sviesto
  • Plaktas kiaušinis bandelėms patepti

Šafraną sugrūskite prieskonių grūstuvėje ir užpilkite šiltu pienu.

Dubenyje sumaišykite persijotus miltus su cukrumi, mielėmis, druska. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, ir mediniu šaukštu masę sumaišykite. Toliau maišykite intensyviau – geriausia virtuviniu kombainu, kablio formos įrankiu, apie 5 minutes (arba šaukštu sukite apie 10 minučių). Dar tiek pat maišykite sudėję dalimis minkštą sviestą, kol gausite labai elastingą, bet lipnią ir minkštą tešlą. Padėkite dubenį su tešla mažiausiai 1-2 valandom šiltoje vietoje pakilti, uždengę virtuviniu rankšluosčiu.

Keksiukų kepimo formos (kurioje telpa 12 keksiukų) ertmes ištepkite trupučiu sviesto ir išklokite iš kepimo popieriaus iškirptais kvadratais (16×16 cm). Pakilusią tešlą kelias minutes paminkykite ant darbastalio, pabarstyto miltais. Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių. Imkite vieną dalį tešlos, nuo jos nugnybkite nedidelį gabalėlį masės. Iš likusios dalies suformuokite rutuliuką, įdėkite jį į paruoštą kepimui ertmę, tešlos viduryje pirštais įspauskite duobutę. Iš atidėto gabalėlio tešlos suformuokite mažą rutuliuką ir įspauskite jį į padarytą ertmę didžiąjame rutuliuke. Taip suformuokite visas bandeles. Kepimo formą uždenkite ir padėkite šiltai dar kartą pakilti.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu. Pašaukite kepimo formą į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Jei bandelių paviršius pernelyg stipriai ruduoja, pradarykite orkaitės dureles ir labai greitai užklokite ant keksiukų skardos aliuminio folijos lakštą, bei toliau kepkite iki nustatyto laiko pabaigos.

Šis receptas buvo ruoštas žurnalo Beatos Virtuvė pavasario numeriui. 

Komentarų apie "Šafraininės brioche bandelės": 9

  1. Anonimas:

    Bandelės fantastinės!! Daugiau jokių parduotuvinių. Tik šafrano nedėjau, pabijojau, kad savitas jo skonis namiškiams nepatiks. Bet kitąkart bandysiu su šafranu.

  2. Nida:

    Gabriele, pasiruoškit tešlą iš vakaro, bet nekildinkit, o pasidėkit į šaldytuvą. Ryte ištrauksit, leiskit pasiekt kambario temperatūrą, tada pakils tešla, ir jau toliau pagal receptą.

  3. Gabrielė:

    Ačiū už receptą! Labai norėčiau išbandyti Velykų rytą 🙂 ar galima tešlą pasiruošti ir kildinti visą naktį? 🙂

  4. Nida:

    Ačiū, Agne, už šiltą žinutę! Man brioche bandelės irgi kažkas toooookio…..tas sviesto skonis yra bene jaukiausia ką galima jausti atsikandus minkštą kąsnį… dėl mielių: konvertuojant sausas į šviežias, reiktų kiekį dauginti iš trijų. Tad jei 1 pak yra 7g., tai šviežių aš dedu 20g. Šviežios man ir šiaip labiau patinka, bet dabar, kai karantinas, išsiverčiu su sausom, nes visada po ranka.

  5. Agnė:

    Sveiki Nida! Ačiū už pasidalinimą šiuo receptu. Man brioche bandelės primena pusryčius prancūziškoje kavinukėje.. 🙂 su intensyvia cafe creame! Velykoms planuoju pasidaryti brioche! Nerandu parduotuveje sausu mielu. Ar žinote kiek reikia paimti šviežiu mielių kad atitiktų jūsų recepto proporcijas? Ačiū ir saulėti linkejimai!

  6. Nida:

    Emilija, rizika yra, kad gausit tokias beformes… Kildamos ir kepdamos jos plėsis į šonus… Keksiukų angos sulaiko tešlos plėtimąsi į kraštus, todėl ji kyla viršun. Beje, galite visą šią masę padalinti į rutuliukus ir sudėti į pailgą kekso formą – gausit brioche pyragą, kurį pjaustysite riekėmis.

  7. emilija:

    ar butu galina daryti bandeliu formos o ne keksiuku formelese? ar tesla per skysta?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.