Iki atvažiuojant į Izraelį, mėgau sportuoti, tačiau vienas dalykas, kurio nekenčiau nuo vaikystės – tai bėgimas. Kai mokykloje per fizinio pamoką reikdavo bėgti aplink stadioną, žliubdavau dar prie starto linijos. Po pirmųjų 20 metrų imdavo skaudėti šoną ir normatyvų įvykdymą matydavau kaip savo ausis.

Vėliau, jau po studijų, kelis kartus bandžiau “išmokti” bėgioti. Kad ir kaip buvo sunku prisiversti, kas rytą keldavausi prieš darbą ir sąžiningai sukdavau ratus aplink mokyklos stadioną. Bet ir tai nepadėjo: bėgimas nepasidarė mielesnis, o komfortas baigdavosi ties pirmais 500 metrų…

Kas lankėsi Izraelyje, neliko abejingas sportuojančioms masėms. Koks paros metas bebūtų, promenada šalia jūros tiesiog knibžda nuo judančių telaviviečių. Darius visą gyvenimą buvo bėgimo fanas, nepraleidžiantis nei vienų rimtesnių varžybų, tad judėti pamažu pradėjau ir aš. Iš pradžių nudribsnodavau kilometrą, kaskart atstumas augo. Jei kas būtų pasakęs, nieku gyvu nebūčiau patikėjus, kad artėjant 40-mečiui sugebėsiu nubėgti 10 kartų ilgesnį atstumą nei būdama paaugle. Ką gi, nuoširdus darbas duoda rezultatus: vakar dalyvavau bėgimo varžybose šalia Galilėjos ežero, kur 10 kilometrų atstumą nubėgau per 60,52 minučių! Beje, savo amžiaus grupėje buvau 11-ta! Kaip šios srities naujokei – puikus pasiekimas!:)

O šia gražia proga – itališkas gaivus desertas su ryžiais ir apelsinais. Kadangi šiuo metu pats citrusinių vaisių sezonas, reikia naudotis puikia proga ir gaminti apelsininius desertus:) Ši tarta – veikiau ne saldėsis prie kavos puodelio, bet nesunkūs pusryčiai prieš einant į darbą. Skanu ir šilta, su jogurtu, ir šalta. Beje, labai tinkama skaičiuojantiems kalorijas 🙂

Tartos pagrindui:

125g sviesto

100g cukraus pudros

žiupsnelis druskos

255g miltų

vanilijos ekstrakto

nutarkuota 1/2 apelsino žievelė

2 dideli kiaušinių tryniai

2 šaukštai šalto vandens arba pieno

Pasiruoškite kepimui tartos formą (28cm) – ištepkite ją riebalais. Sumaišykite sausus produktus, įpjaustykite šaltą sviestą ir mikseriu arba rankomis suminkykite masę, kad gautųsi trupiniai. Įmuškite kiaušinio trynius, pieną (vandenį) ir suminkykite vientisą tešlą. Tik nepersistenkite ilgai minkydami, nes tešla nebus trapi. Padėkite tešlą bent valandai į šaldytuvą. Išimkite, iškočiokite tartos kepimo indo dydžio apvalų blyną ir juo išklokite kepimo formos dugną. Padėkite visą kepimo formą su išklota tešla į šaldymo kamerą valandai.

Per tą laiką pasigaminkite ryžių masę:

55g sviesto

Vanilijos (2 ankštys arba šaukštelis ekstrakto)

325g risotto ryžių

3 šaukštai cukraus

3 apelsinų nutarkuota žievelė

1 taurė balto vyno

1 litras riebaus pieno (3%)

2 kiaušiniai, išplakti

2 šaukštai cukraus pudros

Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą. Sudėkite vaniliją ir išmaišykite. Suberkite ryžius su cukrumi ir apelsino žievelėmis, viską išmaišykite, kad ryžiai pasidengtų sviestu, cukrumi ir apelsinų aromatu. Padidinkite šiek tiek ugnį, supilkite vyną ir maišydami virinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pamažu pilkite pieną, bet nuolat ryžius maišykite, kad jie nepriliptų prie dugno ir tolygiai minkštėtų. Tai užtruks maždaug 15 minučių. Ryžiai bus dar kiek kietoki, bet jie suminkštės galutinai kepdami.

Palikite ryžių masę kiek atvėsti, tada įmaišykite suplaktus kiaušinius.

Tartos pagrindą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180C ir kepkite 12 minučių, arba kol gražiai pagels. Išėmę ant viršaus supilkite ryžių masę. Visą viršų pabarstykite 2 šaukštais cukraus pudros. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200C ir joje kepkite tartą maždaug 20 minučių.

Pateikite šiltą arba atvėsusią, su riebiu natūraliu jogurtu, pabarstykite cukraus pudra ir apelsino žievelėmis.

Vienas komentaras apie straipsnį "Ryžių tarta su apelsinais"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.